AcumulusvsRompslomp

De vergelijking

Of je nu binnen jouw bedrijf, vereniging of andere organisatie de cijfers bijhoudt; ze moeten altijd kloppen. Maar om die cijfers kloppend te krijgen moet er heel wat werk worden verzet.

Gelukkig heb je daar steeds betere boekhoudpakketten voor. Bijvoorbeeld Acumulus en Rompslomp. Ze bieden allerlei functies die jou veel werkzaamheden uit handen nemen.

Toch zijn er ook verschillen tussen de 2 administratieve pakketten. Mist één van de pakketten misschien functies die jij juist nodig hebt?

Om jou met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij Acumulus en Rompslomp voor je naast elkaar gezet.

 

Acumulus Rompslomp
Toegangsrechten voor meerdere gebruikers    
Aantal klanten onbeperkt    
Aantal facturen onbeperkt    
Cloud: gegevens overal beschikbaar    
Gratis kennismaking 60 dagen  
Gratis kennismaking 30 dagen    
Offertes online ondertekenen  
(vanaf pro)
Facturen scannen met OCR  
Koppeling met afdrukcentrale
BTW-aangifte    
(vanaf pro)
Factureren in andere valuta  
Voorraadbeheer    
(vanaf pro)
Autokilometers boeken    
(vanaf plus)
Internetveiligheid (HTTPS)    
Softwarematig koppelen met API  
Koppeling aan eigen cloud  
Prijs die je betaalt € 9,95 per maand € 0 tot 25 per maand

Acumulus en Rompslomp: De overeenkomsten

Beide boekhoudpakketten ondersteunen organisaties van klein tot groot. Zo kun je een onbeperkt aantal klanten invoeren en ook een onbeperkt aantal facturen.

Je kunt er offertes mee uitwisselen met de klant en je kunt ook bijlagen bij je stukken voegen.

Beschik je over briefpapier in digitale opmaak van jouw organisatie, dan kun je dit bestand in het boekhoudpakket opnemen en je stukken ook online in de huisstijl versturen.

Facturen kunnen trouwens ook worden verstuurd in een andere taal.

Tot slot kun je Acumulus en Rompslomp allebei per smartphone benaderen via hun bijbehorende app.

Acumulus versus Rompslomp: De verschillen

De prijs voor het gebruik

Het eerste verschil dat opvalt is de prijs die je betaalt voor het gebruik.

Bij Acumulus betaal je 1 vast bedrag per maand. Tijdens het schrijven van deze review bedraagt het maandbedrag een kleine 10 euro.

Rompslomp hanteert een ander tariefsysteem. Het maandtarief kan variëren van 0 tot 25 euro, omdat je voor verschillende functies apart moet betalen.

Bij Acumulus gebruik je het complete pakket voor 1 vaste prijs. Bij Rompslomp betaal je voor veel diensten apart.

Een veilige verbinding met internet

Een belangrijk punt is de veiligheid waarmee het administratiepakket met internet is verbonden. Daar scoort Rompslomp een flink stuk lager dan Acumulus.

Nu betekent dit niet dat Rompslomp daarmee slecht zou zijn. Maar op grond van testgegevens is de veiligheid niet of onvoldoende aanwezig.

Bij Acumulus ligt dat heel anders. Dit boekhoudpakket scoort 100% op veiligheid.

In een tijd van toenemende hacks zou de relatief lage score van Rompslomp een aanmoediging voor de makers moeten zijn om de instellingen voor internet te verbeteren.

Bij het verbinden van de pakketten met internet scoort Acumulus op veiligheid 100%, terwijl Rompslomp blijft steken op een veel lager percentage.

Doelgroepen en prijsopbouw

Nu is het wél zo dat Rompslomp zich met nadruk op ZZP’ers en freelancers richt. Acumulus benadert de doelgroep iets breder.

Daarmee zal ook het verschil in prijsbeleid samenhangen. Wil je Acumulus uitproberen, dan kan dit 30 dagen gratis. Rompslomp is voor altijd gratis, mits je een beperkt gedeelte ervan gebruikt.

Ga je bij Rompslomp ertoe over om meer functies van het pakket te gebruiken, dan betaal je vaak zo’n 5 tot 25 euro extra.

Waar Acumulus dus 1 vaste pakketprijs hanteert, onderscheidt Rompslomp 4 verschillende soorten lidmaatschappen: Gratis, Plus, Pro en Premium.

Op deze manier komen er functies bij als urenregistratie, facturen e-mailen, BTW-overzicht en balans, terwijl bij een Premium lidmaatschap ook het aantal boekhoudingen toeneemt van 1 naar 3.

Rompslomp richt zich vooral op zelfstandigen. Het basispakket is onbeperkt gratis en Plus, Pro en Premium pakket kosten extra. Acumulus biedt haar pakket de 1e maand gratis aan.

Online offertes ondertekenen

Online offertes aanbieden en laten ondertekenen is een nieuwe ontwikkeling die bij gebruikers erg gewild is.

Ook als gevolg van de Corona periodes is het erg praktisch als offertes zonder fysiek contact kunnen worden afgehandeld. Ook komt het de snelheid natuurlijk ten goede.

Acumulus heeft deze functie nog niet opgenomen in haar pakket. Rompslomp biedt die mogelijkheid wel, maar dit gaat gepaard met een extra betaling van 15 euro per maand.

De mogelijk is bij Rompslomp namelijk opgenomen in het Pro pakket. Voor die 15 euro extra per maand komen er dus ook nog tal van andere functies bij.

Offertes digitaal ondertekenen kan niet bij Acumulus en wel bij Rompslomp. Je betaalt dan alleen wel 15 euro extra per maand voor het Pro pakket.

Softwarematig koppelen met andere programmatuur

Een koppeling maken met andere programma’s of diensten kan bij sommige boekhoudpakketten via een zogenaamde API (Application Programming interface).

Zo’n API kan beschikbaar zijn, maar je moet er wel verstand van hebben. Bij Acumulus kun je inderdaad over zo’n API beschikken, Rompslomp heeft hem niet.

Koppelen met andere software of diensten kan bij Acumulus met een API. Bij Rompslomp kan dit niet.

Een koppeling aan de cloud

Informatie opslaan in een virtuele opslagruimte op internet kan heel handig zijn. Zo’n cloud is immers vanaf elke plek benaderbaar. Je kunt daar je pc voor gebruiken, maar ook een tablet of mobiele telefoon.

Bij clouddiensten kun je bijvoorbeeld denken aan de cloud van Microsoft of Google. Betrouwbare opslagruimte dus van gerenommeerde aanbieders.

Opslaan in de cloud is bij Acumulus niet mogelijk. Rompslomp beschikt wél over een koppelingsmogelijkheid met de cloud.

Vanuit Rompslomp kun je daardoor in zo’n virtuele map bijvoorbeeld een backup van je facturen bewaren.

Romslomp kun je koppelen aan jouw eigen cloud op internet. Acumulus biedt deze optie niet.

Handelen in andere valuta

Je facturen uitsturen in andere valuta? Sommige klanten in het buitenland betalen liever in Dollars, Ponden of Yen. Bij Rompslomp kan het en bij Acumulus niet.

Biedt het administratiepakket de mogelijkheid van meerdere valuta, dan wordt bij het opstellen van de factuur de prijs tegen de dagkoers naar de andere munt omgerekend.

Bij Rompslomp kun je facturen ook in een andere munteenheid opstellen. Bij Acumulus kan dit niet.

Opties waar je bij Rompslomp extra voor betaalt

Er zijn ook diverse opties die beide boekhoudpakketten bieden. Het verschil is alleen dat je er bij Acumulus niets extra voor betaalt, terwijl het bij Rompslomp geld kost.

Voor jou is het van belang om te weten of bepaalde diensten standaard in het pakket zitten of dat ze bijdragen aan een hogere gebruiksprijs. Daarom bespreken we er hier een paar.

Sepa incasso

Het SEPA systeem in Europa biedt de mogelijkheid om op Europese schaal automatische incasso opdrachten uit te voeren.

Je klant moet hier natuurlijk eerst mee instemmen en de mogelijkheid moet deel uitmaken van jouw afspraken met de bank.

Bij Acumulus kun je dan standaard deze optie gebruiken. Bij Rompslomp betaal je 25 euro voor het Premium pakket.

Ontvangen betalingen importeren

Betalingen van klanten direct importeren vanuit je banksoftware? Dat is enorm handig, want je hoeft de betalingen door klanten niet meer handmatig in te voeren.

Fouten kun je er dus ook niet meer bij maken. In het boekhoudprogramma worden betaling en openstaande factuur automatisch aan elkaar gekoppeld.

Bij Acumulus is deze optie inclusief, bij Rompslomp is 15 euro per maand nodig voor het Pro pakket.

Aanmaken periodieke facturen

Je boekhoudsysteem automatisch facturen laten uitzenden bij termijnbetalingen?

Dat is erg handig bij abonnementen en andere terugkerende diensten die per vaste periode moeten worden betaald.

Acumulus biedt deze optie standaard, Rompslomp vraagt 25 euro extra vanwege het benodigde Premium pakket.

Inboeken ingekomen facturen

Als administrateur ben je ook verantwoordelijk voor de betalingen. Je ontvangt geregeld facturen en verliest snel het overzicht.

Het is daarom handig als jouw boekhoudpakket de optie biedt om ingekomen facturen te boeken.

Bij Rompslomp betaal je 5 euro per maand voor het benodigde Plus pakket. Acumulus biedt de optie standaard aan.

Online betalingen ontvangen

Vooral als je veel klanten hebt die relatief kleine bedragen betalen, is het handig als dit rechtstreeks via internet kan. Je hebt dan ook direct de zekerheid dat producten die je naar ze toe stuurt al zijn betaald.

De methodes hiervoor zijn bekend. Zo worden vooral iDeal, PayPal en de creditcard door veel mensen gebruikt.

Het benutten van deze betaalmogelijkheden is inclusief bij Acumulus. Bij Rompslomp maakt dit onderdeel uit van het Pro pakket. Dat kost 15 euro extra per maand.

Voorraadbeheer en meerdere gebruikers

Voorraadbeheer in je boekhoudpakket kan erg handig zijn, vooral bij snel veranderende voorraden.

Je krijgt dan een goed overzicht van de snelheid waarmee specifieke producten worden verkocht. Zo kun je op tijd en gericht bijbestellen.

Ook het toegang bieden aan meerdere gebruikers is een handige optie. Zo kun je meerdere medewerkers bepaalde gebruikersrechten geven, zodat ze in delen van het programma kunnen werken.

Bij Acumulus zijn deze mogelijkheden standaard in het boekhoudpakket opgenomen. Bij Romslomp neem je hiervoor een Pro pakket van 15 euro per maand.

Uren- en rittenadministratie

Zowel voor zelfstandige ondernemers als voor een omgeving waarin meerdere personen werken, is een urenregistratiesysteem handig.

Het maakt inzichtelijk hoeveel uren er met een taak verbonden zijn en hoeveel capaciteit er beschikbaar is.

Ook een kilometer- of rittenadministratie zorgt voor een helder overzicht. Natuurlijk heb je deze gegevens ook nodig als er een belastingaangifte moet worden opgesteld.

Het bijhouden van uren en kilometers is standaard opgenomen in het Acumulus pakket. Bij Rompslomp is een Plus pakket van 5 euro per maand nodig.

Bij Romplomp betaal je extra voor Sepa incasso, ontvangen betalingen importeren, aanmaken periodieke facturen, inboeken ingekomen facturen, online betalingen ontvangen, voorraadbeheer en uren- en rittenadministratie. Bij Acumulus zijn deze opties standaard.

Conclusie: Acumulus of Rompslomp?

We hebben in onze review uitgebreid de verschillen besproken die het gebruik van de 2 boekhoudpakketten met zich meebrengt.

Zo zijn er opties die in het ene pakket wel aanwezig zijn en in het andere pakket niet.

Maar ook als opties in beide pakketten aanwezig zijn moet je er in veel gevallen bij Rompslomp extra voor betalen.

Kies voor Acumulus als je:

  • voor een vaste prijs een compleet pakket wilt gebruiken
  • veel waarde hecht aan een veilige internetverbinding
  • een koppeling met andere software via een API nodig hebt
  • online ondertekenen van offertes niet nodig hebt
  • niet in een cloud werkt en niet in vreemde valuta factureert

Kies voor Rompslomp als je:

  • als kleine zelfstandige een gratis boekhoudpakket wilt gebruiken
  • internetveiligheid niet zo’n hoge prioriteit geeft
  • uitgebrachte offertes online wilt kunnen afhandelen
  • een koppeling van je administratie aan de cloud handig vindt
  • het niet erg vindt om voor flink wat diensten extra te moeten betalen

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL