Bose TV SpeakervsBose Soundbar 500

De vergelijking

Met zo’n uitgebreid aanbod aan soundbars is het niet eenvoudig om te kiezen. In deze vergelijking bespreken we 2 losse speakers van het merk Bose.

Dit merk is een begrip voor elke audio lover. Het design van Bose is altijd mooi en de kwaliteit van het geluid hoogwaardig.

Naast tal van overeenkomsten, bestaan er ook een aantal technische verschillen tussen de Bose TV speaker en de Bose Soundbar 500.

Ook is er een flink verschil in prijs. De Bose Soundbar 500 heeft een prijs die zo’n 200 euro hoger ligt dan de prijs die je voor de Bose TV speaker betaalt.

Vraag jij je nu ook af welke van de twee je het beste kunt kiezen?

Om jou met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de Bose TV speaker en de Bose Soundbar 500 voor je naast elkaar gezet.

Bose TV speaker en Bose Soundbar 500: De overeenkomsten

Zet je de Bose TV speaker en de Bose Soundbar 500 naast elkaar, dan lijken ze best veel op elkaar.

Allebei de soundbars zijn rechthoekig van vorm, terwijl front en zijkant geheel voorzien zijn van mooie ronde gaatjes. Ook de mat afgewerkte bovenplaat van de twee speakers heeft dezelfde vorm.

Wanneer we naar de aansluitingen kijken, zien we dat beide soundbars beschikken over HDMI. Het aansluiten van audio en tv is dus heel eenvoudig.

Ook HDMI ARC is op beide soundbars aanwezig. Zowel de Bose TV Speaker als de Bose Soundbar 500 zijn dus geschikt voor digitaal heen en terug verkeer met de tv.

Ook de al iets oudere tv kan op beide soundbars zijn signaal kwijt. Daartoe zijn beide uitgerust met een digitaal optische aansluiting.

Stream je graag muziek vanuit je telefoon of tablet, dan zul je blij zijn met bluetooth 4.2 dat in beide home speakers is ingebouwd.

De Bose TV speaker en Bose Soundbar 500 zijn in staat om hun audiogeluid over 3 fysieke audiokanalen te distribueren.

Bose TV speaker versus Bose Soundbar 500: De verschillen

Breedte, hoogte en gewicht van beide soundbars

Naast een vergelijkbare vormgeving vertoont het uiterlijk van de soundbars ook verschillen.

Zo is de Bose Soundbar 500 precies 80 centimeter breed, terwijl de Bose TV speaker met zijn bijna 59,5 centimeter een stukje korter is.

Ook het subtiele platte design van de Bose Soundbar 500 wordt door de Bose TV speaker niet geëvenaard. Met 5,6 centimeter tegenover 4,4 centimeter is de Bose TV speaker net een stukje minder plat dan de Bose Soundbar 500.

Daarnaast is het gewicht van beide soundbars verschillend. De Bose Soundbar 500 weegt 3,2 kilo, terwijl de Bose TV speaker met zijn bijna 2 kilo meer dan een derde lichter is.

De Bose TV speaker is zo’n 20 centimeter korter, ruim 1 centimeter hoger en een dikke kilo lichter dan de Bose Soundbar 500.

Manieren om de soundbars te bedienen

Verschil tussen de twee soundbars is er ook op het gebied van de bediening.

Zo luistert de Bose Soundbar 500 met een scherp oor naar je spraakopdrachten. De soundbar heeft hiertoe Google Assistant en Amazon Alexa standaard aan boord.

De Bose TV speaker beschikt niet over deze functionaliteit.

De afstandsbediening die je met de Bose TV speaker meegeleverd krijgt is wat eenvoudiger, maar beschikt wel over een speciale bas knop. Zo kun je de bastonen uit deze soundbar nog wat versterken.

Bij de Bose Soundbar 500 krijg je de standaard afstandsbediening van Bose meegeleverd. Daarnaast kun je de Bose Soundbar 500 uitstekend bedienen met de speciale Bose app op je telefoon.

De Bose TV speaker luistert niet naar spraakopdrachten, de Bose Soundbar 500 wel. De afstandsbediening van de Bose Soundbar 500 is uitgebreider en je kunt deze soundbar ook goed bedienen via de speciale Bose app.

Zeker niet onbelangrijk: Het geluid

Naast uiterlijk en bedieningsgemak is bij een soundbar natuurlijk vooral het geluid van belang.

Ook op dat terrein zijn de mogelijkheden bij de Bose Soundbar 500 iets uitgebreider.

Biedt de Bose TV speaker een prachtig stereogeluid, de Bose Soundbar 500 laat je genieten van een mooi surround effect.

Dit gaat gepaard met virtual surround effecten, waarbij deze Bose speaker ook Dolby DTS ondersteunt.

Daarbij moet wel worden opgemerkt dat alleen de Bose TV speaker over Hi-res audio beschikt.

Dit zorgt voor een geluidsweergave die veel dieper en gedetailleerder is dan gewone audio. Het werkt echter alleen als ook de geluidsbron Hi-res audiosignalen afgeeft.

De Bose TV speaker is uitgerust met een goede stereoweergave, waarmee ook Hi-res audio kan worden weergegeven. De Bose Soundbar 500 voorziet jou van een mooie surround sound.

Stand alone of onderdeel van een home system?

Als we de output van deze soundbars bespreken, gaat het niet alleen om het type geluid dat uit de speakers komt.

Er zit namelijk ook een groot verschil in de mate waarin je de soundbar in je home system kan inbedden.

De Bose Soundbar 500 beschikt hiertoe over tal van voorzieningen die de Bose TV speaker niet heeft.

Dit begint al gelijk bij de wifi optie en de ethernet ingang waarmee je de soundbar in je netwerk kunt opnemen. Alleen de Bose Soundbar 500 beschikt over deze attributen.

Ook een multiroom optie waarmee je in verschillende ruimtes muziek kunt afspelen, zit alleen op de Bose Soundbar 500.

Hetzelfde geldt voor een directe verbinding met je Spotify Premium account.

Op dit punt is er dus een duidelijk verschil tussen de Bose TV speaker en de Bose Soundbar 500.

De eerste functioneert uitstekend stand alone. Dat doet de tweede ook, maar deze kan ook volledig worden opgenomen in een geavanceerd thuisnetwerk.

De Bose TV speaker kan wel worden uitgebreid met een bekabelde subwoofer.

De Bose TV speaker is vooral ontworpen om stand alone te functioneren, terwijl de Bose Soundbar 500 is uitgerust met functionaliteiten voor opname in een thuisnetwerk.

Conclusie: Bose TV speaker of Bose Soundbar 500?

We vergeleken twee Bose soundbars uit een verschillend prijssegment.

Tussen de Bose TV speaker en de Bose Soundbar 500 zitten een flink aantal verschillen.

Die liggen vooral op het terrein van de bediening, het geluid dat uit de speaker komt en de mate waarin de soundbar geschikt is voor opname in een thuisnetwerk.

Wanneer jij voor één van deze Bose soundbars kiest, is het goed om je vooraf te bedenken of het bij een soundbar blijft, of dat je er een heel netwerk omheen wilt bouwen.

De Bose TV speaker kun je uitbreiden met een bekabelde subwoofer, maar de Bose Soundbar 500 kan de spin gaan vormen in een compleet thuisnetwerk.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL