De vergelijking
De FPV en Mavic Air 2 bevinden zich in hetzelfde prijsassortiment. Met een paar tientjes verschil schommelt hun prijs rond de 730 euro.
Ook zijn beide drones bedoeld voor de gevorderde vlieger. Toch zal een dronepiloot met een andere bedoeling kiezen voor de FPV dan voor de Air 2.
Bij de FPV ligt de nadruk veel meer op het wedstrijdelement, terwijl bij de Mavic Air 2 het optimaal genieten vanuit de lucht centraal staat.
Natuurlijk koopt iedereen met een eigen bedoeling een drone. Het is dus handig om te weten in welke groep kopers jij zit.
Om je met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de DJI FPV en DJI Mavic Air 2 voor je naast elkaar gezet.
DJI FPV en DJI Mavic Air 2: De overeenkomsten
Veel technische kenmerken komen overeen. Beide drones navigeren op GPS en naar wens ook op het Russische GLONASS.
Vliegen ze aan het einde van het bereik tussen toestel en controller, dan gebruiken ze de Go-home functie voor automatisch terugkeren.
Gezien de Nederlandse regelgeving zal zich dit niet gauw voordoen. Het signaal draagt namelijk kilometers ver, terwijl volgens de wet een drone maar maximaal 500 meter van je mag wegvliegen.
Een app is beschikbaar om de drones te besturen. De overdracht van gegevens verloopt niet via wifi maar via het veel stabielere OcuSync 2.0. Je communiceert daarmee trouwens wel over dezelfde frequenties.
In de FPV en Air 2 is ook een Follow Me functie ingebouwd. In die stand volgt de drone jou als je zelf in beweging bent.
Beide drones kunnen hun gegevens opslaan op een Micro SD kaartje.
DJI FPV versus DJI Mavic Air 2: De verschillen
Het gewicht en de vliegbewijzen
De maat van de drones verschilt nogal. Zo is de DJI FPV met 31,2 cm x 25,5 cm x 12,7 cm een stuk groter dan de Mavic Air 2 die 25,3 cm x 18,3 cm x 7,7 cm meet.
In tegenstelling tot de Mavic Air 2 is de FPV niet opvouwbaar. Ga je ermee op stap, dan moet je dus voldoende ruimte hebben om hem mee te nemen.
Ook is er een verschil in gewicht. De Mavic Air 2 is lichter en weegt 570 gram. De FPV weegt 795 gram.
Aangezien ze allebei meer dan 500 gram wegen is naast registratie bij de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) ook het behalen van de vliegbewijzen A1A3 en A2 verplicht. Je moet hiervoor bij een door het Rijk erkende vliegschool enkele online trainingen volgen.
Hieraan zijn kosten verbonden. Per type vliegbewijs moet je ongeveer rekenen op een bedrag van rond de 100 euro. De administratieve verwerking van registratie en vliegbewijzen bij de RDW kost ook nog enkele tientjes.
Racen of iets rustiger vanuit de lucht observeren?
We lieten het al doorschemeren aan het begin van deze review. De FPV is een drone waarmee je moeiteloos aan races kunt deelnemen.
Je merkt dit bijvoorbeeld aan de snelheid waarmee hij vliegt. Zijn top ligt namelijk bij 140 km per uur. Vergelijk je de Mavic Air 2 hiermee, dan is deze een stuk langzamer hoewel hij met 68,4 km per uur ook nog een behoorlijke snelheid haalt.
Om optimaal te manoeuvreren heb je bij de FPV ook nog een ‘emergency brake’. Daarmee hang je hem in een handomdraai stil in de lucht.
Ook de gegevensoverdracht is supersnel. Die gebeurt in slechts 28 milliseconden. Dit is typisch een eigenschap die voor drone-racing van belang is.
Drone racen met de FPV doe je het liefst met een Virtual Reality-bril. DJI levert hiervoor de DJI FPV Goggles V2, maar die kost wel 650 euro.
CMOS sensor, beeldhoek en opslagformaat
De DJI FPV zorgt absoluut voor goed film- en fotowerk. Toch is de Mavic Air 2 nog net iets meer toegespitst op het betere fotowerk.
Zo kun je bij deze drone de foto’s ook in niet-gecomprimeerde RAW-kwaliteit opslaan. Dat maakt nabewerken een stuk fijner. Maar vooral de maat van de CMOS beeldsensor biedt betere kwaliteit.
In de Air 2 meet die namelijk 1/2 inch, waardoor opnames veel minder hoeven te worden samengeperst dan bij de FPV. Bij die laatste drone meet de CMOS sensor 1/2.3 inch en is dus kleiner.
Een opvallend verschil is ook de beeldhoek. Bij de DJI FPV is die maar liefst 150 graden groot. Dit geeft een prachtig overzicht, maar vervormt ook wat meer.
Deze forse beeldhoek is vooral bedoeld om ook de propellers in beeld te brengen. Dat is immers handig bij het manoeuvreren tijdens een race.
De beeldhoek bij de DJI Mavic Air 2 is 84 graden en dat is ook bepaald niet slecht.
Fysieke of elektronische beeldstabilisatie
Tot slot nog een extra opmerking over de beeldkwaliteit. De DJI Mavic Air 2 heeft een 3-assige beeldstabilisatie. Dit komt door de gimbal die is ingebouwd.
Het toestel maakt hierdoor echte bewegingen om het beeld scherp te houden. Dit leidt tot een uitstekende optische kwaliteit.
Het bewegen om beelden te optimaliseren kan wel ten koste gaan van de maximale vliegduur. Die ligt bij de Mavic Air 2 op maximaal 34 minuten en bij de FPV op maximaal 20 minuten.
De FPV heeft geen gimbal aan boord en stabiliseert het beeld elektronisch. Hier wordt het beeld dus achteraf softwarematig scherper gemaakt.
Conclusie: DJI FPV of DJI Mavic Air 2?
Het grootste verschil tussen de 2 drones is het doel waarvoor je ze gebruikt. Ga je voor stunts en droneraces of is het maken van prachtige beelden jouw ultieme doel?
In onze vergelijking valt goed te lezen wat je van beide drones kunt verwachten. Daarbij is er natuurlijk altijd een overlap in het gebruik.
Kies voor de DJI FPV als je:
- spektakel, racen en virtual reality aantrekkelijk vindt
- genoeg ruimte hebt om een niet-opvouwbare drone mee te nemen
- snelle beelden wilt die je niet per se nog wilt nabewerken
- 20 minuten vliegen voldoende vindt
Kies voor de DJI Mavic Air 2 als je:
- stevig wilt vliegen maar ook perfect wilt observeren
- het voordeel ziet van een opvouwbare drone
- de beelden die je maakt optimaal wilt kunnen nabewerken
- van 34 minuten vliegduur een relaxed gevoel krijgt