De vergelijking
Mooie beelden en spektakel zijn bij alle twee de drones gegarandeerd. Wél verschillen ze onderling in prijs.
De Mavic Mini 2 staat al voor ruim 450 euro bij je thuis, terwijl je voor de FPV een kleine 720 euro moet neertellen. Een flink verschil in prijs, dat natuurlijk zijn reden heeft.
Om te beginnen is de Mavic Mini 2 vooral bedoeld voor de beginner. Bij de FPV is het prettig als je al wat gevorderd bent.
De Mavic Mini 2 hangt stabiel in de lucht en levert prachtige beelden, maar met de FPV kun je zomaar meedoen aan een race. Hij ziet er ook erg trendy uit.
Ook de FPV levert fraai beeldmateriaal om vrolijk van na te genieten aan het einde van de dag. De vraag is dus eigenlijk wat voor prestaties jij van je nieuwe drone verwacht.
Om jou met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de DJI FPV en DJI Mavic Mini 2 voor je naast elkaar gezet.
DJI FPV en DJI Mavic Mini 2: De overeenkomsten
Natuurlijk bestaan er tussen beide drones van DJI tal van overeenkomsten.
Zo verloopt bij allebei de drones de communicatie via OcuSync. Een veel stabielere methode dan de signaalverzending via wifi.
In beide gevallen wordt een controller meegeleverd. Ook navigeren beide drones op GPS of op het Russische GLONASS en zijn ze bestuurbaar via de app.
Ook de CMOS beeldsensor die in de camera is ingebouwd heeft in beide drones dezelfde grootte, namelijk 1/2.3 inch.
De camera’s leveren filmbeelden van hoge kwaliteit. Zo kun je met beide drones op 4K formaat filmen.
Ook hebben de FPV en Mavic Mini 2 allebei een micro SD kaarthouder aan boord. Hier kun je een SD kaart van maximaal 256 GB in schuiven.
DJI FPV versus DJI Mavic Mini 2: De verschillen
Gewicht, registratie en vliegbewijs
Om te beginnen het uiterlijk van de drones. De DJI FPV is met zijn maten 31,2 cm x 25,5 cm x 12,7 cm een stuk forser dan de Mavic Mini 2. Die laatste is ook opvouwbaar, terwijl de FPV dat niet is.
Ook het gewicht van beide drones verschilt nogal. Met 249 gram weegt de Mini 2 net onder de wettelijke grens te blijven die een vliegbewijs noodzakelijk maakt.
Wel is er een registratie bij de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) nodig, omdat het toestel een camera aan boord heeft.
De FPV is 3 keer zo zwaar. Hij weegt maar liefst 750 gram. Naast een registratie bij de RDW maakt dit ook een vliegbewijs noodzakelijk.
Aangezien de FPV meer weegt dan 500 gram is het vliegbewijs in subcategorie A1A3 onvoldoende. Voordat je met deze drone mag vliegen moet ook het vliegbewijs in subcategorie A2 worden gehaald.
Topsnelheid en windgevoeligheid vergeleken
FPV is de afkorting van ‘First-Person View’. Het staat voor sportief vliegen met drones, waarbij je tijdens het vliegen de beelden live via een Virtual Reality-bril (VR-bril) bekijkt.
Het lijkt dus alsof je zelf vliegt. FPV-vliegen is dan ook vooral bedoeld om deel te nemen aan races in de lucht.
Het is daarom niet verwonderlijk dat de vliegsnelheid van de DJI FPV een stuk hoger ligt dan die van de DJI Mavic Mini 2. Zo haalt de FPV snelheden van 140 km per uur, waar de Mavic Mini 2 zijn top bij 57,6 km per uur heeft liggen.
Daar staat tegenover dat de Mini 2 in de meest gunstige omstandigheden tot 31 minuten in de lucht kan blijven, terwijl de FPV na 20 minuten al moet afhaken.
Wél is de DJI FPV minder windgevoelig. Hij kan windsnelheden aan tot 49 km per uur. De Mavic Mini 2 kan bij windsnelheden boven de 37,8 km per uur al wat gaan slingeren.
De sportieve extra’s van de DJI FPV
Maar er zijn meer verschillen. De sportieve FPV beschikt over een ingebouwde obstakeldetectie. Hij ziet ze tot op 18 meter afstand en vliegt er dan omheen.
Ook is deze drone uitgerust met een ‘emergency brake’. Daarmee hang je hem heel plotseling stil in de lucht.
Aangezien de FPV bedoeld is voor snelheid en stunts, liet DJI ook de nieuwe motion controller op hem los. Vlieg je deze drone met de VR-bril op je neus, dan kun je met deze controller jouw drone met handbewegingen besturen.
Realistischer kan je vlucht haast niet worden. Om het realisme ook in de filmbeelden terug te laten komen, kun je 4K beelden opnemen met maximaal 60 frames per seconde (fps). Full HD gaat zelfs tot 120 fps. Je zit dan richting bioscoopkwaliteit.
Vergelijk je de Mavic Mini 2 hiermee, dan scoort die ook zeker niet slecht. Toch gaat 4K daar maar tot maximaal tot 30 frames per seconde. Goed voor een mooi beeld, maar te weinig voor het vertraagd afspelen daarvan. Bij Full HD haal je wel 60 fps.
Ook is alleen bij de Mini 2 de opslag van foto’s in het niet-gecomprimeerde RAW mogelijk. Naast natuurlijk de opslag in JPEG, net als bij de FPV. Alleen bij de FPV kan video worden weggeschreven in het iets professionelere MOV-formaat.
Conclusie: DJI FPV of DJI Mavic Mini 2?
Het verschil tussen de 2 drones is duidelijk. Het hangt er dus maar net vanaf waarvoor jij met een drone de lucht in wilt gaan. Ook kan het verschil in prijs een rol spelen bij jouw beoordeling.
Hieronder zetten we nog eens puntsgewijs de voordelen van beide drones op een rijtje.
Kies voor de DJI FPV als je:
- een wat gevorderde dronepiloot bent
- sportief en met hoge snelheid de lucht in wilt
- filmbeelden op 60 fps (4K) of 120 fps (Full HD) uiterst cool vindt
- je graag live vliegt met optionele VR-bril en motion controller
- je bij het vervoeren genoeg ruimte hebt voor een niet-opvouwbare drone
- het halen van 2 vliegbewijzen naast de verplichte registratie voor jou geen punt is
Kies voor de DJI Mavic Mini 2 als je:
- nog weinig drone-ervaring hebt of een beginner bent
- hoogwaardige filmbeelden wilt scoren vanuit de lucht
- maximaal 31 minuten vliegen op 1 accu wel prettig vindt
- het wel makkelijk vindt dat de drone opvouwbaar is
- graag fotobestanden nabewerkt op de pc
- je graag snel de lucht in wilt, met verplichte registratie maar zonder vliegbewijs