DJI Mavic Air 2vsDJI Mavic 2 Zoom

De vergelijking

Vanuit de lucht zie je altijd meer. Daarom gebruiken fotografen, of het nou hobbyisten of professionals zijn, steeds vaker drones voor het maken van opnames.

Het aanbod in drones wordt almaar groter, dus ook voor jou zit er altijd wel iets tussen. Het grote aanbod kan de keuze echter ook lastiger maken. Dit is waarom wij in dit artikel twee drones van het merk DJI met elkaar, zodat jij kunt bepalen welk model het beste bij jou past. De modellen in kwestie zijn de DJI Mavic Air 2 en de DJI Mavic 2 Zoom.

DJI Mavic Air 2 en de DJI Mavic 2 Zoom: Overeenkomsten & verschillen

Gebruik

De Mavic Air 2 is een model voor doorgewinterde fotografen en drone-piloten. De vliegduur bij een volle accu is 34 minuten, en de maximale snelheid is 68 kilometer per uur. De drone heeft een 3-assige beeldstabilisatie, waardoor de camera minder trilt tijdens het filmen. Onder ideale omstandigheden kun je 18,5 kilometer vliegen met de Air 2.

Ook de Mavic 2 Zoom is een model voor experts op het gebied van dronefotografie. De vliegduur is iets minder dan de Air 2 met 31 minuten, maar de maximale snelheid ligt dan weer iets hoger, namelijk 72 kilometer per uur. De maximale vliegafstand is ongeveer gelijk aan die van de Air 2 met 18 kilometer. Op dit gebied is er dus weinig verschil tussen de twee modellen.

De Air 2 vliegt iets langer en verder dan de 2 Pro. De 2 Pro is dan wel weer net iets sneller.

Beeld

De Air 2 heeft een goede camera. Met de de grote 1/2″ sensor film je in 4K resolutie met 60 frames per seconde en maak je 8K hyperlapse opnames. De fotoresolutie is maximaal 48 megapixel, en ook op locaties met weinig licht maak je gedetailleerde foto’s en video’s door het diafragma van f/2.8.

Ook de 2 Zoom heeft een krachtige camera. Er zijn echter wel wat verschillen.

Waar de Air 2 4K resolutie filmt met 60 frames per seconde, haalt de 2 Zoom slechts 30 frames per seconde. Dit verschil in framerate zal de gemiddelde kijker niet heel erg opvallen, maar voor gevorderden maakt het wel een verschil.

Ook de fotokwaliteit van de 2 Zoom is minder scherp dan bij de Air 2: de fotoresolutie is 12 megapixel.

De Zoom 2 heeft echter een bijzondere functie, die al een beetje weggegeven wordt door de naam: de zoomfunctie.

Door de 2x optische zoom in de lens heeft de drone een zoombereik van 24 tot 48mm. Daarbij heeft de drone een Dolly Zoom modus, waarbij de drone achteruit vliegt terwijl er tegelijkertijd ingezoomd wordt op het gefilmde object.

Dit biedt een heleboel nieuwe mogelijkheden tijdens het filmen.

De Air 2 heeft een betere framerate voor opnames, en een hogere resolutie voor foto’s. Hier staat tegenover dat de 2 Zoom een zoomfunctie heeft.

Besturing

De Air 2 wordt bediend met een afstandsbediening. Door de speciale OcuSync 2.0-verbinding tussen drone en afstandsbediening, zul je zelden last hebben van storingen in de verbinding.

Daarbij kun je met het systeem draadloos verbinding maken met bijvoorbeeld de speciale DJI-goggles, zodat je jouw beelden in VR kunt bekijken.

Ook de 2 Zoom maakt gebruik van de OcuSync 2.0-verbinding. De besturing is ook hier zeer stabiel.

Beide drones werken met hetzelfde stabiele verbindingssysteem, dat ook nog enkele andere opties biedt buiten de afstandbediening.

Uiterlijk

Beide drones zijn ongeveer 25 centimeter lang en 8 centimeter hoog, maar de 2 Zoom is een stuk breder, 32 centimeter vergeleken met de 18 centimeter van de Air 2.

De 2 Zoom is ook een stuk zwaarder: 905 gram vergeleken met 570 gram. Beide drones kunnen worden ingeklapt.

Beide modellen zijn dan ongeveer 8 centimeter hoog en 9 centimeter breed, maar de 2 Zoom blijft iets groter dan de Air 2, de ingeklapte lengte is namelijk 21 centimeter, en bij de Air 2 18 centimeter.

De 2 Pro is groter en zwaarder dan de Air 2, maar ingeklapt is het verschil in formaat veel minder groot.

Prijs

Omdat de 2 Zoom groter en zwaarder is dan de Air 2 en ook een zoomfunctie heeft, is hij ook een stuk duurder. De Air 2 is dus een voordeliger model.

Statistieken

 

Test 10 Mavic Air 2 Mavic 2 Zoom
Maximale vliegduur 34 minuten 31 minuten
Snelheid 68, 4 km/h 72 km/h
Maximale vliegafstand 18,5 km 18 km
Totaal aantal megapixels 48 mp 12mp
Videokwaliteit 4K 4K
Gebruiksniveau Gevorderd Professioneel

 

Conclusie

In conclusie zijn zowel de Mavic Air 2 als de Mavic 2 Zoom erg degelijke modellen.

De Air 2 is geschikt voor gevorderde drone-gebruikers, met goede beeldkwaliteit, stabiele besturing en een handig formaat. Ook is de Air 2 goedkoper dan de 2 Pro.

De 2 Zoom is dus, eerder geschikt voor professionals, mensen die veel belang hechten aan een extra feature zoals de zoomfunctie.

Deze mensen hebben vaak ook een hoger budget, waardoor het prijsverschil een minder groot probleem is.

Hopelijk heeft deze vergelijking geholpen in de keuze!

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL