DJI Mavic Mini 2vsDJI Mavic 2 Pro

De vergelijking

Met de aanschaf van de DJI Mavic 2 Pro knal je compleet door het prijsplafond van de 1.000 euro heen. Je krijgt er veel kwaliteit voor terug.

Kies je qua prijs voor meer bescheidenheid, dan is de DJI Mavic Mini 2 een fijne keus. Met zijn prijs van circa 460 euro is hij zo’n 800 euro goedkoper dan de Mavic 2 Pro.

Het prijsverschil tussen deze 2 drones is dus behoorlijk groot. Met de Mini 2 zit je in de klasse voor beginners. De Pro is bedoeld voor gevorderden.

Welke verwachtingen heb jij van je nieuwe drone en welke mogelijkheden passen het best bij jou?

Om je met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de DJI Mavic Mini 2 en de DJI Mavic 2 Pro voor je naast elkaar gezet.

DJI Mavic Mini 2 en DJI Mavic 2 Pro: De overeenkomsten

Beide drones beschikken over een maximale vliegduur van 31 minuten. Je kunt bij allebei kiezen uit een flink aantal vliegmodi.

Ze communiceren met jouw controller via OcuSync 2.0. Deze techniek is veel minder gevoelig voor storingen dan gegevensuitwisseling via wifi.

De maximale windsnelheid die de 2 drones zonder problemen kunnen weerstaan ligt tegen de 38 km per uur.

Er wordt genavigeerd op GPS en naar wens ook op het Russische GLONASS.

Voor het maken van scherpe opnames is in allebei de drones beeldstabilisatie ingebouwd. De drones worden geleverd met een bijpassende remote controller.

Je kunt ze besturen met een app en je kunt in allebei de drones een Micro SD-kaart stoppen. Ook kun je ze allebei opvouwen.

DJI Mavic Mini 2 versus DJI Mavic 2 Pro: De verschillen

Maat en gewicht van de drones en de registratieverplichtingen

Dat het bij de DJI Mavic 2 Pro om een forser model gaat blijkt al direct uit de maten van de drone. In uitgevouwen toestand meet hij 322 × 242 × 84 millimeter.

Een stuk groter dan de Mavic Mini 2 die 159 x 203 x 56 millimeter meet.

Ook het gewicht van de drones verschilt flink. De Mini 2 weegt 249 gram en blijft daarmee net onder de wettelijke grens van 250 gram die een vliegbewijs nodig maakt.

Registratie bij de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) is wel nodig, omdat hij een camera aan boord heeft.

De Mavic 2 Pro weegt maar liefst 907 gram. Bijna 1 kilo dus, wat het noodzakelijk maakt om naast een registratie bij de RDW ook via een online cursus een vliegbewijs te halen bij een door het Rijk erkende vliegschool.

De DJI Mavic Mini 2 weegt 249 gram. Vanwege de camera aan boord is registratie bij de RDW nodig. De DJI Mavic 2 Pro weegt 907 gram. Naast RDW-registratie is een online te behalen vliegbewijs nodig.

De camera en de ingebouwde beeldsensor

De cameratechniek aan boord loopt bij beide drones flink uiteen. Dit is vooral terug te zien in de CMOS beeldsensor die werd ingebouwd.

Die van de Mavic Mini 2 heeft een grootte van 1/2.3 inch. Het beeld dat wordt opgenomen moet worden ‘gecropt’, wat enigszins ten koste gaat van de kwaliteit.

Bij de Mavic 2 Pro is opkroppen van het beeld veel minder nodig. Deze drone met een Hasselblad L1D-20c camera aan boord, beschikt over een beeldsensor van 1 inch.

Deze grotere beeldsensor levert veel meer kwaliteit. Vooral in het donker doet hij beter zijn werk.

Ook bij grote contrasten in het beeld blijft de doortekening van structuren scherper dan bij een kleinere beeldsensor het geval is.

Daarbij komt dat je bij de Mavic 2 Pro de lensopening zelf kunt instellen. De lichtinval (diafragma 2.8 tot 11) kun je dus aanpassen aan donker en licht. Bovendien kun je hiermee uitgebreid met de dieptescherpte in je beeld variëren.

Bij de Mavic Mini 2 staat het diafragma vast op 2.8.

De Hasselblad camera in de DJI Mavic 2 Pro beschikt over een grotere beeldsensor (1 inch) en een variabel diafragma. Bij de DJI Mavic Mini 2 is een kleinere beeldsensor van 1/2.3 inch ingebouwd. Het diafragma staat vast op 2.8.

Bestandstype en aantal frames bij video

Opslag van de fotobestanden kan in meerdere beeldformaten. Beide drones bieden je de keuze tussen JPEG en RAW, terwijl de DJI Mavic 2 Pro ook nog de door fabrikant Adobe ontwikkelde DNG bestandsindeling aan boord heeft.

DNG is ook een ‘rauwe’ opslagversie, maar deze is niet aan een bepaald apparaat gebonden. Dit vergroot de uitwisselbaarheid met verschillende fotoprogramma’s.

Filmen kan met beide drones op resoluties die oplopen tot 4K. Je filmt dan op 30 frames per seconde. Bedenkt hierbij wel dat een beeldsensor van 1 inch kwalitatief hogere beeldbestanden aflevert.

Wegschrijven van fotobestanden kan bij de DJI Mavic Mini 2 en de DJI Mavic 2 Pro in JPEG- en RAW-formaat. Bij de Pro is ook het DNG-formaat van Adobe beschikbaar.

Extra’s van de Mavic 2 Pro ten opzichte van de Mavic Mini 2

De prijsklasse waarin beide drones zich bevinden verschilt flink. Het zal je dus niet verbazen dat er nog meer verschillen zijn.

Zo verschilt de maximale vliegsnelheid aanzienlijk. De Mavic 2 Pro kan 72 km per uur halen, terwijl de Mavic Mini 2 met 57,6 km per uur zijn top bereikt.

De Pro neemt op 20 meter obstakels waar en vliegt er dan omheen. De Mini 2 mist een obstakeldetectie.

Waar de Pro op een volle accu een vliegafstand van 18 kilometer haalt, stopt de Mini 2 er na 10 kilometer mee.

De Mavic Mini 2 biedt een camerabeeld van maximaal 12 megapixel, terwijl de Mavic 2 Pro tot 20 megapixel gaat.

Wel is de hoek waarin de Pro zijn opnames maakt 6 graden kleiner dan die van de Mini 2 die een beeldhoek van 83 graden heeft. De Mini 2 filmt dus in de breedte met iets meer overzicht.

De sluitertijd kan bij de Mavic 2 Pro oplopen tot 8 seconden, waar de Mini 2 zijn grens met 4 seconden bereikt.

Naast opslag op een geheugenkaart kan de Pro ook informatie opslaan op zijn ingebouwde harde schijf.

Ten opzichte van de DJI Mavic Mini 2 vliegt de DJI Mavic 2 Pro ruim 14 kilometer sneller, beschikt hij over obstakeldetectie, haalt hij een 8 kilometer grotere afstand en vormt hij een 8 MP groter beeld. Zijn beeldhoek is 6 graden kleiner, maar zijn maximale sluitertijd duurt 4 seconden langer.

Conclusie: DJI Mavic Mini 2 of DJI Mavic 2 Pro?

Hierboven vergeleken we 2 uitstekende drones van DJI met elkaar.

Er is een flink verschil in prijs en dat uit zich bijvoorbeeld in het kwaliteitsverschil op foto- en filmgebied, de snelheid van vliegen en de afstand die met een volle accu kan worden gevlogen.

Aan de andere kant, hoe professioneler en zwaarder de drone, hoe meer formaliteiten het gebruik met zich mee brengt.

Ben jij een beginner of een gevorderde drone piloot? Dan kun je nu zelf bepalen welke opties voor jou het meest belangrijk zijn.

Kies voor de DJI Mavic Mini 2 als je:

  • beginnend dronepiloot bent
  • een prijs onder de 500 euro aantrekkelijk vindt
  • een klein en licht model wel handig vindt
  • de hoge basiskwaliteit van filmen en fotograferen ruim voldoende vindt
  • de grootste beeldhoek ook de leukste vindt
  • als je geen vliegbewijs wilt halen

Kies voor de DJI Mavic 2 Pro als je:

  • gevorderd drone piloot bent
  • voor extra kwaliteit de grens van 1.000 euro graag passeert
  • een vliegende Hasselblad camera met 1 inch beeldsensor super cool vindt
  • je graag je foto’s en films bewerkt
  • snel en ver vliegen leuk vindt
  • het moeten halen van een vliegbewijs op de koop toe neemt

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL