DJI Mavic Mini 2vsDJI Mavic Mini

De vergelijking

Avonturen beleven met een drone of er gewoon je werk mee doen? Steeds meer mensen schaffen een drone aan en hun aantal neemt in snel tempo toe.

Waarschijnlijk heb jij diezelfde interesse en sta je nu voor de keuze van het type drone. De markt ontwikkelt zich snel en de kwaliteit van de verschillende drones kan flink uiteenlopen.

DJI is een bekende producent en heeft drones in alle prijsklassen. De Mavic Mini en Mini 2 zitten in het voordelige gedeelte van het DJI-assortiment.

Toch is de Mini 2 met een prijs van circa 460 euro niet goedkoop. De Mavic Mini is met 360 euro iets voordeliger in aanschaf.

Verschillen de 2 DJI drones van elkaar en zou jij dit merken in het gebruik? Om jou met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de DJI Mavic Mini 2 en DJI Mavic Mini voor je naast elkaar gezet.

DJI Mavic Mini 2 en DJI Mavic Mini: De overeenkomsten

Beide Mavic drones zijn eenvoudig te bedienen en dus geschikt voor de beginnende gebruiker.

Ze worden geleverd met een bijbehorende controller. In beide drones zit een go-home functie ingebouwd. Ze keren automatisch terug als ze zich op maximale afstand van de controller bevinden.

De drones kunnen worden bestuurd met een app. Ze beschikken over een ingebouwde GPS functionaliteit. Ook kunnen ze allebei overweg met het Russische GLONASS navigatiesysteem.

Ze vliegen op een oplaadbare accu. De camera in beide drones filmt op 12 megapixel. Een CMOS sensor van 1/2.3″ vangt de beelden op.

De maximale lichtinval bedraagt diafragma 2,8. De camera’s zijn voorzien van beeldstabilisatie.

Je kunt beide drones opvouwen. Voor opslag van gegevens past er een Micro SD kaartje in. Heel belangrijk is ook het totaalgewicht: precies 249 gram.

Zo wordt net onder de Europese grens van 250 gram gebleven. Aangezien de drones een camera aan boord hebben, is wel een RDW-registratie nodig.

DJI Mavic Mini 2 versus DJI Mavic Mini: De verschillen

De resolutie waarin je filmt en fotografeert

Kies je voor een drone met daarin een camera, dan wil je mooie beelden vanuit de lucht gaan maken. De hoek van waaruit je dan filmt of fotografeert is absoluut inspirerend en ook nog relatief nieuw.

De DJI Mavic Mini heeft een camera aan boord die beelden kan afleveren in de resoluties full HD en 2,7K. Beslist niet gek, maar intussen wel al ingehaald door nieuwe ontwikkelingen.

In Full HD kan er worden opgenomen met een snelheid die varieert van 24 tot 60 frames per seconde (fps). Een snelheid van 30 fps zorgt al voor een vloeiend beeld, dus 60 fps is zonder meer oké.

Filmen in 2,7K staat gelijk aan een beeldresolutie van 2720 × 1530 pixels. Dit vereist natuurlijk meer processorkracht. Toch kan de Mavic Mini dit aan tot 30 fps.

Het zorgt voor een vloeiend en zeer scherp beeld. Vertraagd afspelen gaat wel snel ten koste van de kwaliteit.

De DJI Mavic 2 heeft een flinke kwaliteitsstap gemaakt. Full HD en 2,7K neemt hij op met 60 fps. Daarnaast is ook filmen in de veel hogere resolutie van 4K mogelijk.

Dit laatste kan tot een snelheid van 30 fps, waarmee op 3840 × 2160 pixels een superscherp beeld wordt neergezet.

Om dit allemaal mogelijk te maken en geen blokjesbeeld op je scherm te krijgen, is de maximale snelheid waarmee hij zijn digitale bits verzendt (max bitrate) verhoogt naar 100 Megabits per seconde (Mbps).

Bij de Mavic Mini ligt de maximale snelheid op 40 Mbps.

In beide gevallen betekent dit trouwens niet dat je in die kwaliteit ook live view hebt. Die is bij allebei de drones beperkt tot 720 pixels met 30 fps.

De DJI Mavic Mini filmt op maximaal 2,7K, terwijl de DJI Mavic Mini 2 op 4K kan filmen. De max bitrate is hiervoor verhoogd van 40 naar 100 Mbps.

Foto’s serieus nabewerken?

Sla je een foto op in het JPEG-formaat, dan heeft er al compressie plaatsgevonden. Een deel van de oorspronkelijke informatie is verloren gegaan.

Voor professionele fotografen is het belangrijk dat ook het originele (‘rauwe’) bestand intact blijft. Dit maakt bewerken in een fotoprogramma veel beter mogelijk.

De DJI Mavic Mini ondersteunt alleen opslag in JPEG-formaat. De Mavic Mini 2 biedt ook de mogelijkheid van opslag in RAW-kwaliteit.

Met de DJI Mavic Mini 2 kun je het fotobestand in RAW en JPEG bewaren. De DJI Mavic Mini ondersteunt alleen JPEG.

Accu, vlieghoogte en windgevoeligheid

Om alle extra kwaliteit mogelijk te maken beschikt de Mavic 2 over een veel zwaardere accu van maar liefst 5200 mAh. Die van de Mavic Mini heeft een capaciteit van 2400 mAh.

De Mavic 2 vliegt hiermee tot 4.000 meter hoogte, terwijl de Mavic Mini maximaal 3.000 meter haalt.

Ook is de Mavic Mini 2 minder gevoelig voor wind. Hij scoort namelijk op Schaal 5 en weerstaat daarmee windsnelheden van 8,5 tot 10,5 meter per seconde.

De Mavic Mini zit in Schaal 4 en kan daarmee een maximale windsnelheid van 8 meter per seconde weerstaan.

De DJI Mavic Mini 2 vliegt 4.000 meter hoog en is minder windgevoelig (Schaal 5). De DJI Mavic Mini haalt maximaal 3.000 meter en scoort Schaal 4 op windgevoeligheid.

Signaaloverdracht, vliegsnelheid en vliegafstand

Tenslotte kijken we nog even naar de verbinding tussen je remote controller en de drone.

Bij de Mavic Mini vindt uitwisseling van de signalen plaats over wifi. Dit kan je naar keuze doen op de 2.4 GHz of 5.8 GHz frequentie.

De Mavic Mini 2 maakt gebruik van signaalluitwisseling via OcuSync 2.0. Dit is een stabieler systeem. Het signaal gaat over dezelfde frequenties, maar je hebt veel minder last van interferentie (lees storingen) door andere apparatuur.

Het voordeel hiervan is dat je de Mavic Mini 2 tot 10 kilometer bij je vandaan kunt laten vliegen. Bij de Mavic Mini is die afstand beperkt tot 4 kilometer.

De Mavic Mini 2 haalt met 57 km per uur ook een 11 kilometer hogere topsnelheid dan de Mavic Mini.

De DJI Mavic Mini 2 vliegt met 57 km per uur 11 kilometer sneller dan de Mini. Hij wisselt zijn signalen uit via OcuSync 2.0 in plaats van via wifi zoals bij de Mavic Mini. Bovendien vliegt de Mavic Mini 2 tot wel 10 km bij je vandaan vliegen, in plaats van 4 km zoals bij de Mini.

Conclusie: DJI Mavic Mini 2 of DJI Mavic Mini?

Het is duidelijk dat er tussen de 2 drones flinke verschillen zitten. Dit maakt de DJI Mavic Mini 2 tot een waardige opvolger van de DJI Mavic Mini.

De verbeteringen in de Mini 2 vertalen zich natuurlijk ook in het prijskaartje. Je bent met de Mini 2 zo’n 100 euro duurder uit.

Verder hangt het van je eigen wensen af hoe belangrijk de extra mogelijkheden van de Mavic Mini 2 voor je zijn.

Kies voor de DJI Mavic Mini 2 als je:

  • wilt filmen en fotograferen in de hoogste resolutie
  • jouw foto’s ook graag nabewerkt in een fotoprogramma
  • meer snelheid en meer hoogte een leuke uitdaging vindt
  • meer mogelijkheden ziet door de betere windgevoeligheid en 10 kilometer vliegen
  • ongestoorde signaaloverdracht via OcuSync 2.0 heel prettig vindt

Kies voor de DJI Mavic Mini als je:

  • aan je eerste drone niet gelijk de hoogste eisen stelt
  • 2,7K resolutie ruim voldoende vindt
  • tamelijk voordelig een uitstekende drone wilt kopen
  • je de foto’s niet serieus gaat nabewerken
  • 4 kilometer vliegen ver genoeg vindt

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL