De vergelijking
Laten we ons in deze review eens richten op 2 Chinese drones uit compleet verschillende prijsklassen. Het zijn de Mavic Mini 2 van 450 euro en de Tello Drone van 99 euro.
De Tello Drone wordt op de markt gebracht door het Chinese RYZE en de Mavic Mini 2 door het Chinese DJI. Beide bedrijven hebben hun hoofdkwartier in het Chinese Shenzhen.
Daar werken ze ook nauw met elkaar samen. Zo is de RYZE Tello Drone ‘Powered by DJI’.
Het grote verschil in prijs brengt natuurlijk ook een verschil in mogelijkheden met zich mee. De vraag is dus vooral wat jouw verwachtingen zijn als je een drone aanschaft.
Om je met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de DJI Mavic Mini 2 en de RYZE Tello Drone voor je naast elkaar gezet.
DJI Mavic Mini 2 en Tello Drone: De overeenkomsten
Hoewel de technische mogelijkheden flink uiteen lopen, zijn er ook wel enkele overeenkomsten.
Zo vallen beide drones in de lichte gewichtsklasse onder de 250 gram. De Mini 2 is slechts 1 gram lichter, maar de Tello weegt in totaal maar 80 gram.
Vanwege de camera aan boord, moet je voor allebei de drones een registratie aanvragen bij de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW).
Je kunt ze allebei besturen met een app. Ze hebben allebei een camera aan boord en vliegen op een oplaadbare accu.
Vliegen de drones op de rand van hun radiografische bereik, dan gebruiken ze de voorgeprogrammeerde ‘go home functie’. Ze keren om waardoor je ze niet kwijt kunt raken.
DJI Mavic Mini 2 versus Tello Drone: De verschillen
Hoe lang vliegen op 1 accu?
Met zoveel prijsverschil verbaast het niet dat de vliegduur nogal verschilt.
De Mavic Mini 2 houdt op een volle accu maximaal 31 minuten vol in de lucht. Bij de Tello is het feest na 13 minuten afgelopen.
Dit zijn natuurlijk theoretische tijden, dus vaak zal de vliegduur nog iets korter zijn.
Wil je hierdoor niet al te veel worden beperkt, dan kun je bij allebei de drones een combopakket met extra accu’s en laadstation bestellen.
De snelheid en het bereik
Niet alleen de vliegduur is verschillend, ook de snelheid en het radiografische bereik verschillen nogal.
De Mini 2 vliegt met maximale snelheden van 57,6 km per uur. De Tello houdt het met 28,8 km per uur op ongeveer de halve snelheid.
Vooral in de afstand waarmee ze probleemloos van je kunnen wegvliegen zit nogal een verschil.
Houdt de Mavic Mini 2 zelfs tot 10 kilometer contact, de verbinding met de Tello Drone valt na 100 meter al weg. Dit betekent dat je bij de laatste al snel problemen krijgt bij de overdracht van videobeelden.
Vlieg je met de Tello op de grens van het bereik, dan ontstaan er al gauw haperingen. Je kunt dit eventueel verbeteren door er voor ongeveer een tientje een USB-wifi-repeater bij te kopen.
Toch laat het verschil in bereik van 100 meter en 10 kilometer een flink verschil in zenderkracht zien.
Het praktische belang is wel iets minder groot. In Nederland mag een drone wettelijk gezien maar maximaal 500 meter van je vandaan vliegen. Oogcontact moet dus mogelijk blijven.
De modus waarin je de drone laat vliegen
Bij een drone is het leuk als je kunt kiezen uit meerdere vliegmodi. Die kunnen bij het maken van video-opnames zorgen voor interessante beeldeffecten.
Diverse vliegmodi zijn voor beide drones voorgeprogrammeerd. Wel is het aantal keuzen bij de Tello beperkt tot 5, terwijl je bij de Mavic Mini 2 kunt kiezen uit 10 opties.
Bij de Tello Drone wordt vooral ook op het aspect van leren ingezet. Zo staat je de Tello Edu app ter beschikking. Deze ondersteunt het visuele programmeerprogramma Scratch. Volwassenen en kinderen kunnen hiermee zelf routines voor hun Tello Drone programmeren.
Heb je al wat meer ervaring met programmeren, dan staat ook de Tello Software Development Kit (SDK) jou ter beschikking.
Navigeren met je drone
Navigatie is alleen voor de DJI drone weggelegd. Die beschikt hiertoe namelijk over GPS en het Russische GLONASS. Deze mogelijkheden kent de Tello Drone niet. Hij ontleent zijn vliegstabiliteit aan de ingebouwde bodemsensoren.
De kwaliteit van video en foto’s
Tot slot de opnamekwaliteit die de camera’s leveren. Daarin zit ook een groot verschil.
Bij de Mavic Mini 2 zie je een beweging richting professionaliteit, terwijl Tello meer inzet op de basics. Niet onlogisch gezien de lage prijs en het feit dat de Tello eigenlijk op de grens van speelgoed en serieus gebruik zit.
De DJI drone gebruikt een CMOS sensor van 1/2.3 inch en levert 12 megapixel beelden. Die kunnen een resolutie bevatten die oploopt tot 4K. Foto’s schrijf je weg in JPEG of in oorspronkelijke RAW-kwaliteit.
Bij de Tello ligt dit allemaal wat anders. Deze beschikt over een kleinere CMOS beeldsensor van 1/3.2 inch. De opnames worden dus wat meer ‘samengeperst’ wat de kwaliteit iets vermindert. Daarbij kunnen de beelden maximaal 5 megapixel groot zijn.
Het grootste verschil met de DJI Mavic is de resolutie van de beelden die de Tello levert. Die beelden zijn namelijk op maximaal 720 pixel, ofwel HD ready-kwaliteit.
Conclusie: DJI Mavic Mini 2 of Tello Drone?
Gezien het grote prijsverschil tussen de DJI Mavic Mini 2 en de Tello Drone, is het logisch dat ze technisch ook nogal verschillen.
Beide drones zijn voor de beginner bedoeld, maar ook tussen beginners onderling bestaat een groot verschil.
Wordt dit je eerste serieuze drone, vraag je dan eerst goed af wat je ervan verwacht.
Kies voor de DJI Mavic Mini 2 als je:
- een kleine 500 euro niet te duur vindt voor een drone
- lang wilt kunnen vliegen met een soepele gegevensoverdracht
- navigatie met GPS of GLONASS handig vindt
- opnames van een serieuze kwaliteit tot 4K wilt maken
Kies voor de Tello Drone als je:
- binnen een beperkt budget wilt kennismaken met een semi-serieuze drone
- kort gebruik niet erg vindt of er een combo pakket bijkoopt
- zelf wilt oefenen met het programmeren van vliegroutines
- beelden in HD ready-kwaliteit mooi genoeg vindt op je beeldscherm of tv