GoPro Hero 8vsDJI Osmo Action

De vergelijking

Action cams zijn anders dan normale camera’s. Ze zijn ontworpen voor actie: film jezelf tijdens het skydiven, monteer hem op op je surfboard of neem hem mee als je gaat mountainbiken door het bos. Maar ook tussen de verschillende soorten action cams zitten een hoop verschillen.

In dit artikel vergelijken we de GoPro Hero 8 en de DJI Osmo Action.

GoPro Hero 8 vs DJI Osmo Action de vergelijking

Ontwerp

De afmetingen van beide action cams zijn nagenoeg hetzelfde en ook in gewicht zit weinig verschil. Wat vooral opvalt is dat de DJI Osmo Action een display aan de voorkant heeft. Hiermee kun je handig vloggen of selfies maken.

In het ontwerp zit weinig verschil, maar het display op de voorkant van de DJI Osmo Action maakt deze action cam beter geschikt voor het filmen van selfies en vlogs.

Lens

Alle twee de camera’s hebben een lens van 12 megapixel.

De f/2.8 groothoeklens van de DJI Osmo Action heeft een beeldhoek van 145 graden, de Hero 8 een beeldhoek van 149 graden.

GoPro heeft digitale lenzen toegevoegd waarmee je een uitsnede maakt van de sensor om vervorming van je beeld te voorkomen.

Dit kun je gebruiken voor vlogs. Verder heeft de Hero 8 een 2x digitale zoom, de Osmo Action kan niet inzoomen.

Beide camera’s hebben een goede beeldstabilisatie: bij de Osmo Action is dit ‘RockSteady’ en bij de GoPro is dit ‘Hypersmooth 2.0’. Waar bij de Hero 7 de stabilisatie nog niet werkte bij hoge framesnelheden, is in de Hero 8 de Hypersmooth stabilisatie werkzaam in alle opnamestanden.

In de lenzen zitten kleine verschillen. De GoPro Hero 8 heeft net een grotere beeldhoek en de mogelijkheid om in te zoomen (digitale zoom). Daarnaast is de stabilisatie van de Hero 8 werkzaam in alle standen.

Beeld

Beide cams schieten 4K-video met 60 frames per seconde.

Voor goede slow-motionbeelden moet je bij GoPro zijn: in 2.7K schiet je met de Hero 8 120 frames per seconde tegenover 60 bij de Osmo Action.

Beide camera’s hebben de mogelijkheid om foto’s in RAW te schieten, ideaal voor goede nabewerking. Ook kunnen ze beide timelapses maken. GoPro Hero 8 heeft daarnaast echter ook TimeWarp (2.0): een Hyperlapse-modus die in de nieuwe versie de timelapse-snelheid automatisch kan instellen, en waarmee je de Hyperlapse kunt vertragen (op ieder moment).
Verder kan de GoPro Hero 8 goede HDR-foto’s (en timelapses) maken.

De DJI Osmo Action kan de HDR-modus echter ook gebruiken voor video, een primeur voor action cams.

Beide camera’s hebben een ontzettend hoge beeldkwaliteit. De GoPro Hero 8 heeft qua beeld net wat meer ‘snufjes’: een Hyperlapse-modus en net betere slow-mo. De DJI Osmo Action kan echter HDR-video’s maken, de GoPro alleen foto’s.

Audio

De DJI Osmo Action heeft twee microfoons met ruisonderdrukkingstechnologie.

De GoPro Hero 8 heeft drie microfoons en een goede filtering van ruis en andere bijgeluiden.

Uiteraard zou er voor een perfect resultaat bij beide camera’s een externa microfoon aangesloten kunnen worden.

Dit kan door middel van een 3.5 mm adapter (gebruik bij beide cams alleen originele adapters). Verder heeft GoPro een media mod ontwikkeld om de kwaliteit van de audio verder te verbeteren, daarover later in dit artikel meer.

Hoewel de DJI Osmo Action goed geluid levert, heeft GoPro bij de Hero 8 geïnvesteerd in geluidsverbetering en is de filtering van bijgeluiden in deze cam erg goed. Echter krijg je bij beide camera’s nog steeds de beste audio bij gebruik van een externe microfoon (of media mod in het geval van GoPro).

Waterbestendigheid

De Osmo is waterdicht tot 11 meter en de Hero 8 tot 10 meter. Voor de GoPro Hero 8 bestaat een behuizing die tot 45 meter diepte waterdicht is, met de behuizing voor de Osmo Action kun je tot maar liefst 60 meter diep.

Ze zijn allebei tot ongeveer 10 meter waterdicht, hier is nagenoeg geen verschil. Wil je graag dieper onder water, dan kun je (met behuizing) beter voor de DJI Osmo Action kiezen.

Stemcommando’s

Een leuke feature van action cams is het gebruik van stemcommando’s. Zeker tijdens het sporten is het niet altijd mogelijk om met de hand je cam te bedienen en dan zijn stemcommando’s erg fijn. Beide camera’s herkennen een aantal stemcommando’s: de DJI Osmo Action herkent vijf stemcommando’s en GoPro 14.

Beide cams herkennen stemcommando’s. De GoPro herkent er meer dan de DJI Osmo Action, maar dit zal waarschijnlijk niet veel uitmaken bij het gebruik. De belangrijkste commando’s die je nodig hebt, zitten op beide camera’s.

Streamen

Een feature die met de opkomst van vloggen steeds belangrijker wordt is live streamen. Beide cams kunnen livestreamen, DJI in 720 p en GoPro in 1080p.

Beide camera’s kunnen livestreamen op verschillende social media, GoPro echter wel in een hogere beeldkwaliteit.

Mods

Dit is een feature van de nieuwe GoPro Hero 8 die ik hier graag even apart uitlicht.

De mods tillen namelijk de Hero 8 naar een hoger niveau.

Er is een media mod met een richtmicrofoon erin.

Op die media mod kun je nog verschillende andere mods monteren: een (waterdichte) light mod die 200 lumen licht uitstraalt en een display mod die door het flip-up screen perfect is voor vloggen.

De DJI Osmo Action heeft deze feature niet, de mods zijn echt iets van GoPro.

Prijs

De GoPro Hero 8 is over het algemeen net iets duurder dan de Dji Osmo Action, maar dit scheelt slechts enkele tientjes.

Ze zijn beide af en toe in de aanbieding en dan is er nagenoeg geen verschil. Mocht je bij de GoPro Hero 8 ook Mods erbij willen kopen, ben je uiteraard wel een duurder uit dan bij de DJI Osmo Action.

De prijs scheelt erg weinig, de GoPro Hero 8 is een paar tientjes duurder. De extra mods maken de GoPro Hero 8 wel wat duurder.

Conclusie: GoPro Hero 8 of DJI Osmo Action?

Als je van plan bent een betaalbare cam aan te schaffen om te vloggen en geen tot weinig asseccoires wil aanschaffen, ligt de keus voor de DJI Osmo Action voor de hand.

Hij is net iets goedkoper, heeft een display aan de voorkant waardoor je jezelf goed kunt zien en twee microfoons met ruisonderdrukking.

Verder is hij ook geschikt voor de actieve sporter: hij is waterdicht tot 11 meter en heeft goede beeldstabilisatie.

Voor de meer professionele gebruiker is echter de GoPro Hero 8 de beste keus.

De DJI Osmo Action was voor de GoPro Hero 7 een geduchte concurrent, maar de Hero 8 heeft ten opzichte van de Hero 7 een paar ontwikkelingen doorgevoerd die hem ongeëvenaard maken.

De meest opvallende hiervan zijn de mods, waardoor je enorm veel kwaliteitsverhoging van beeld en geluid hebt. Maar uiteraard zijn ook de andere snufjes zeer interessant, zoals de nieuwe Hypersmooth stabilisatie, de Hyperlapse en de goede ruisfiltering.

Als je bereid bent om wat meer geld uit te geven (met name aan extra asseccoires) is de GoPro Hero 8 kwalitatief de beste keus.

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL