GoPro Hero 9vsGoPro Max

De vergelijking

Zetten we de GoPro Hero 9 en de GoPro Max tegenover elkaar, dan vergelijken we 2 actioncamera’s die eigenlijk een verschillend doel hebben.

De Hero 9 is met 411 euro zo’n 100 euro goedkoper in aanschaf dan de Max.

Daarbij stopt de Hero al zijn kracht in een beeldhoek van 149 graden terwijl de Max uitblinkt in spectaculaire 360 graden beelden.

Natuurlijk overlappen de GoPro’s elkaar op verschillende gebieden wel. Maar je moet vooraf goed nadenken wat jij met je action cam wilt gaan doen.

Je kunt dan de GoPro camera kiezen die het beste bij jouw wensenpakket past.

Om je met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de GoPro Hero 9 en GoPro Max voor je naast elkaar gezet.

GoPro Hero 9 en GoPro Max: De overeenkomsten

Om te beginnen gaat het hier in beide gevallen om action cams. Je gebruikt ze om tijdens snelle acties gebeurtenissen vast te leggen.

Voor connectiviteit hebben allebei de cams wifi en bluetooth tot hun beschikking.

Je kan er foto’s mee maken en ook video en geluid mee opnemen.

Beide actie camera’s beschikken over een GPS-sensor.

Voor foto’s wordt onder andere de bestandsindeling JPEG en DNG gebruikt.

Video wordt weggeschreven in H.264, H.265 en MP4.

De Hero 9 en de Max betrekken hun energie allebei uit een ingebouwde accu.

GoPro Hero 9 versus GoPro Max: De verschillen

Bestand tegen water en stof

In beide gevallen gaat het om topmodellen. Die zijn dus ook goed bestand tegen water en stof.

Ze zijn daar overigens niet speciaal voor gecertificeerd, maar gezien het soort apparaat is stof- en waterdichtheid natuurlijk wel een eerste vereiste.

Tussen de Hero en Max zit trouwens wel een verschil. De Hero 9 is namelijk waterdicht tot 10 meter diepte, terwijl je met de Max niet dieper dan 5 meter moet gaan.

Deze dieptegrenzen geven ook aan dat beide actioncams niet geschikt zijn voor duikersavonturen. Die gaan meestal een stuk dieper dan 5 of 10 meter.

Met de GoPro Hero 9 kun je tot 10 meter diep zwemmen, dat is twee keer zo diep als met de GoPro Max.

De beeldhoek voor foto’s en video

Maar waarin zit nou dat belangrijke verschil tussen de twee actie camera’s? We noemden het al bij de inleiding: het is de hoek waarin ze opnames kunnen maken.

Allebei zijn ze bedoeld voor spectaculaire beelden, maar met de Max neem je altijd de hele omgeving op beeld mee. Hij benut daarvoor 2 ingebouwde camera’s tegelijk.

Dit betekent ook dat je pas achteraf de focus in je opname hoeft te bepalen. De hele omgeving is immers in dezelfde hoge kwaliteit op beeld vastgelegd.

Reframen van je 360 graden video doe je alleen als je dat echt wilt. Laat je namelijk de 360 graden video-opname onbewerkt, dan kan je hem als immersive video bekijken op je VR-headset.

De Hero 9 filmt en fotografeert in een kijkhoek die één bepaalde kant op is gericht. Die hoek bedraagt overigens wél een ruim bemeten 149 graden.

De kracht van de Hero zit hem op dit punt in de absolute topkwaliteit van het beeld.

Ook de Max kan met een kleinere hoek filmen. Hij gebruikt dan maar 1 camera. Het beeld is goed, maar met een veel lagere resolutie dan de Hero 9 voor jou op het scherm zet.

De GoPro Max filmt en fotografeert met 2 camera’s in 360 graden. De GoPro Hero 9 benut 149 graden maar met een hogere resolutie.

Resolutie en mogelijkheden bij foto en video

Om de kwaliteit van beide action camera’s nog wat meer te verduidelijken, vergelijken we wat beeldspecificaties met elkaar.

De GoPro Hero 9 is de eerste in de Hero serie die 5K beelden kan schieten. Je begrijpt dat het resultaat aan zuiverheid niets te wensen overlaat.

Toch gaat de GoPro Max nog een stapje verder. Met zijn 2 camera’s schopt hij het namelijk tot 5,7K.

Maar het uiteindelijke beeldmateriaal dat de Max aflevert is net iets minder scherp dan dat van de Hero 9. Hoe dat komt?

De Max moet met de 5,7K resolutie een beeldgebied van 360 graden vullen, terwijl de Hero met 5K een beeldhoek van slechts 149 graden invult.

Het neemt natuurlijk niet weg dat beide action camera’s imponerend beeldmateriaal afleveren van heel goede kwaliteit.

Waar je bij de Hero voor video kunt kiezen uit 5K of 4K, bestaat bij de Max een keuze voor 4K niet. De stappen bij deze action cam zijn 5,7K en 3K.

Met de Max kun je ook met 1 camera standaard video-opnames maken. Maar dan heb je slechts de keuze uit 1440 of 1080 pixels.

Overigens is dat nog steeds scherp genoeg voor beeldmateriaal dat je op social media plaatst. Met beide camera’s kun je ook livestreams verzorgen. Je filmt dan automatisch op 1080 pixels.

Schiet je met je action camera graag foto’s, dan staan de mogelijkheden van de Hero 9 duidelijk op de eerste plaats. Je kunt je beeldmateriaal niet alleen in JPEG wegschrijven maar ook in RAW.

Bovendien staan je 5 verschillende fotomodi ter beschikking, tegenover 3 bij de GoPro Max. Daar staat tegenover dat alleen de Max imposante 360 graden foto’s kan produceren.

De GoPro Hero 9 spreidt 5K resolutie over een standaard beeldhoek, terwijl de GoPro Max 5,7K over 360 graden spreidt. Bij livestreams en ander social media gebruik zijn ze allebei uitstekend. De Hero heeft betere fotofuncties, maar alleen de Max maakt ze op 360 graden.

De beeldstabilisatie

Stabilisatie van je beeld is bij een actie camera een eerste vereiste.

Beide GoPro’s zijn op dat punt erg goed. GoPro gebruikt er het softwareprogramma Hypersmooth voor.

De Hero 9 heeft hiervan de laatste versie 3.0 meegekregen. Ga je voor extreme acties met de camera op pad, dan is er in de Hero 9 ook nog een speciale actiestand ingebouwd.

Als je die gebruikt reduceert hij het beeld tot 2,7K. Dit levert de camera zoveel reserve op dat ook in die gevallen de stabilisatie extreem goed blijft.

De GoPro Max stabiliseert ook uitstekend met versie 2.0. Omdat hij met 2 camera’s tegelijk in 360 graden filmt, heeft hij altijd voldoende beeldmateriaal ter beschikking om met Hypersmooth perfecte eindresultaten te tonen.

De GoPro Hero 9 en de GoPro Max passen allebei heel succesvol Hypersmooth-stabilisatie toe. De Hero heeft ook een speciale actiestand in 2,7K resolutie voor extreme situaties.

Accuduur en bedieningsscherm

Tot slot nog een paar laatste verschillen.

Beide camera’s beschikken over een oplaadbare accu. De duur waarmee je die kunt gebruiken om video-opnames te maken verschilt daarbij.

Met de Hero 9 kun je tot maximaal 60 minuten video opnemen. Bij de Max is na 45 minuten het einde bereikt.

Ook qua schermbediening is er een verschil.

De Hero 9 is de eerste GoPro camera die over 2 schermen beschikt. Er zit een groot scherm aan de achterkant en een kleiner bedieningsscherm aan de voorkant.

Dit laatste scherm maakt vloggen of andere opnames van jezelf maken veel eenvoudiger. Je hebt er nu doorlopend zicht op of de camera goed op je is gericht.

De Max houdt het gewoon op 1 bedieningsscherm. Bij deze camera is dat ook geen gemis. Doordat hij zijn opnames in 360 graden maakt, weet je al dat je altijd in beeld zult zijn.

Met de GoPro Hero 9 kun je tot 1 uur video opnemen. De GoPro Max stopt er na 45 minuten mee. De Hero heeft een 2e scherm aan de voorkant voor vloggen en selfies.

Conclusie: GoPro Hero 9 of GoPro Max?

De GoPro Hero 9 en GoPro Max zijn topcamera’s met een enorme potentie. Je kunt er actie-opnames mee maken in een kwaliteit die je eerst nog niet voor mogelijk hield.

Toch geven de action cams invulling aan 2 uiteenlopende wensen. Daarom is het belangrijk om voor jezelf na te gaan hoe je van plan bent de GoPro te gaan gebruiken.

Kies voor de GoPro Hero 9 als je:

  • superieure foto’s en video wilt maken vanuit een standaard beeldhoek
  • acties tot 10 meter diepte op beeld wilt vastleggen
  • fotomateriaal vanuit RAW wilt kunnen nabewerken
  • met een perfecte focus op jezelf wilt kunnen vloggen

Kies voor de GoPro Max als je:

  • overweldigende 360 graden opnames wilt maken
  • onbewerkte video’s als immersive materiaal wilt bekijken met je VR-bril
  • ervan houdt om video na te bewerken en dit bij foto’s minder belangrijk vindt
  • niet zo diep onder water wilt filmen en aan 45 minuten accutijd genoeg hebt

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL