De vergelijking
Jezelf helemaal uitleven in de virtuele realiteit van je games. Dat is waar het om gaat bij een goede VR-bril.
Ze zijn er natuurlijk in alle soorten, maten en vooral prijsklassen. Wil je een beetje goede kwaliteit dan moet je er een flink bedrag voor neertellen.
We vergelijken daarom in deze review 2 modellen van HTC. De HTC Vive Cosmos Elite is met circa 1.000 euro de duurste van de 2. De Vive Cosmos is 200 euro goedkoper.
Zorgt dit voor een groot verschil in het gebruik van de VR-brillen? Om jou met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de HTC Vive Cosmos en HTC Vive Cosmos Elite voor je naast elkaar gezet.
HTC Vive Cosmos en HTC Vive Cosmos Elite: De overeenkomsten
De 2 VR-brillen van HTC vertonen flink wat overeenkomsten. Het design is precies hetzelfde.
Je zet ze om te beginnen stevig op je hoofd met de ronde hoofdband die eraan zit. Die draai je stevig vast met de draaiknop aan de achterkant. De VR-bril blijft zo stevig op zijn plaats.
Maar het nadeel van dit design is dat al het gewicht aan de voorkant hangt. Dit kan na verloop van tijd wat zwaar gaan drukken.
De Cosmos en Cosmos Elite moeten met bedrading aan je pc worden gekoppeld. Je kunt de brillen ook draadloos gebruiken, maar dan moet je er eerst een HTC-adapter met clip bij bestellen. Doe je dit, dan ben je weer een paar honderd euro verder.
Ook aan de videokaart in je pc worden hoge eisen gesteld. Om goed te functioneren hebben de HTC Cosmos en de Elite versie een NVIDIA GTX 1060 of AMD Radeon RX 580 videokaart nodig.
Deze kaarten kosten al gauw 300 tot 500 euro. Bovendien moet je pc voldoende hardware aan boord hebben om deze sterke videokaarten goed te ondersteunen.
Beide VR-brillen ondersteunen 6 degrees of freedom. Dit houdt in dat de bewegingen van je hoofd tijdens het gebruik van de bril in vele standen worden geregistreerd. Zo kun je naadloos opgaan in de game die je speelt.
De Cosmos en Cosmos Elite beschikken over ingebouwde speakers. Je hoeft dus geen aparte headset te dragen als je met de VR-bril bezig bent.
De lenzen in de bril kun je instellen op je eigen sterkte. Zo zie je ook zonder je eigen bril altijd een scherp beeld.
De beeldverversing gaat met 90 hertz. Dat is snel en zorgt ervoor dat je minder gauw last krijgt van misselijkheidsklachten.
Het beeld zelf heeft per oog een resolutie van 1440 x 1700 pixels. Dit zorgt voor een lekker scherp beeld.
Op de bijgeleverde controllers zitten opvallend veel knoppen. Je hebt per controller twee AA-batterijen nodig. Ze kunt ze een beetje log noemen.
HTC Vive Cosmos versus HTC Vive Cosmos Elite: De verschillen
Inside-out of outside-in tracking?
Maar als er zoveel overeenkomsten zijn, waarin verschillen de Vive Cosmos en Vive Cosmos Elite dan eigenlijk van elkaar?
Het verschil zit in de trackingmethode die de VR-brillen gebruiken.
De HTC Vive Cosmos baseert zich op inside-out tracking. Vanuit de frontplaat van deze headset wordt met 6 camera’s je positie bepaald. Dit geeft een nauwkeurige tracking, maar het kan nog beter.
De HTC Cosmos Vive Elite maakt namelijk gebruik van outside-in tracking. Dit werkt vooral goed in grotere ruimtes. Bij deze headset wordt de externe module die hiervoor nodig is meegeleverd.
Het kost wel even tijd om het trackingsysteem goed in de ruimte te integreren. Heb je dit eenmaal voor elkaar, dan kun je de games die een precieze tracking nodig hebben veel beter spelen.
Modules bijbestellen
Beide VR-brillen zijn op precies dezelfde manier modulair opgebouwd.
Het is daardoor mogelijk om ook de HTC Vive Cosmos een upgrade te geven die ervoor zorgt dat outside-in tracking wordt toegevoegd.
Je kunt daarvoor de benodigde frontplaat bestellen. Daarnaast heb je nog de sensoren nodig die je in de ruimte neerzet en de bijbehorende controllers. Al met al kost dit je meerdere honderden euro’s extra.
Conclusie: HTC Vive Cosmos of HTC Vive Cosmos Elite?
Beide VR-brillen zijn kwalitatief even sterk. Door de toegepaste modulaire opbouw bestaat de basis uit dezelfde onderdelen.
De HTC Vive Cosmos Elite beschikt daarbij over een ingebouwde extra kwaliteit.
Kies voor de HTC Vive Cosmos als je:
- een bedrag van circa 800 euro wel voldoende vindt voor een VR-bril
- games speelt die niet al te hoge eisen stellen aan de tracking
- bedenkt dat je de bril altijd later nog kunt uitbreiden met externe tracking
Kies voor de HTC Vive Cosmos Elite als je:
- 200 euro extra bovenop een bedrag van 800 euro niet zwaarwegend vindt
- games speelt die hoge eisen stellen aan de tracking
- met je VR-bril graag een ruimte gebruikt van 5 x 5 meter