De vergelijking
Er zijn tegenwoordig steeds meer smart home producten op de markt, en je vindt ze dan ook steeds vaker in huishoudens terug.
Eén van de meest populaire smart home toepassing is de robotstofzuiger, die automatisch je huis kan stofzuigen zonder dat je thuis hoeft te zijn.
Binnen de robotstofzuiger markt is er één merk dat er duidelijk uit springt: iRobot.
Bij iRobot zijn ze al jaren bezig met het ontwikkelen van verschillende robotstofzuigers, waardoor ze inmiddels een groot aanbod robotstofzuigers in verschillende prijsklassen hebben.
In deze vergelijking kijken we naar twee robotstofzuigers van iRobot: De Roomba e6 en de Roomba 976.
iRobot Roomba e6 en iRobot Roomba 976: De overeenkomsten.
Besturing
Je bestuurt deze robotstofzuigers beide het eenvoudigst via de iRobot smartphone app.
In deze applicatie kun je de robotstofzuiger handmatig aanzetten of een tijdschema inplannen zodat de stofzuiger automatisch – op de door jouw bepaalde tijdstippen – een rondje maakt.
Zuigkracht
iRobot berekent op haar website de zuigkracht van een robotstofzuiger ten opzichte van de zuigkracht van de Roomba 600 series.
Zowel de e6 als de 976 hebben een zuigkracht die 5 keer zo sterk is dan die van deze verouderde serie robotstofzuigers.
Werking op tapijt en harde vloeren
Sommige robotstofzuigers zijn niet geschikt voor alle ondergronden, vooral hoogpolig tapijt en harde, donkere vloeren zijn soms lastig voor bepaalde robotstofzuigers.
De Roomba e6 en 976 daarentegen kunnen beide wel deze ondergronden goed schoonmaken.
Filter
Een robotstofzuiger van iRobot maakt gebruik van een HEPA-filter om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk vuil mee komt tijdens het uitblazen.
De Roomba e6 en 976 hebben allebei een HEPA filter ingebouwd dat meer dan 99% van de stof in de stofzuiger houdt.
Geschikt voor huisdieren
Het hierboven genoemde filter helpt ook bij het binnenhouden van eventuele haren van huisdieren.
Daarnaast zijn de Roomba e6 en 976 beide geschikt om dierenharen goed op te kunnen zuigen.
Vuildetectie
Eén van de zaken waar iRobot stofzuigers in uitblinken ten opzichte van andere stofzuigers, is het feit dan ze een goede vuildetectie ingebouwd hebben.
Door middel van een echo kunnen deze stofzuigers zelf de kamer door rijden om op zoek te gaan naar overgebleven vuil; hier gaat de stofzuiger dan nog een extra keer over heen.
Afgrondsensoren
Je wilt natuurlijk nooit je robotstofzuigers in stukjes terugvinden onderaan je trap.
Ook hier heeft iRobot aan gedacht, waardoor de Roomba e6 en 976 uitgerust zijn met sensoren die een afgrond kunnen herkennen.
Maximaal geluidsniveau
De zuigkracht van deze stofzuigers is gelijk doordat ze dezelfde motor hebben; deze motor komt in beide gevallen niet boven de 60 dB geluid uit.
iRobot Roomba e6 en iRobot Roomba 976: De verschillen.
Schoonmaakpatroon
Het belangrijkste verschil tussen de Roomba e6 en 976 zit in de manier waarop ze te werk gaan.
De Roomba 976 is zo ingesteld dat deze stofzuiger een logische route volgt: deze gaat systematisch te werk en maakt zo baan voor baan je kamers schoon.
De Roomba e6 heeft daarentegen een willekeurige, of ‘reactive’, schoonmaakroute; dit komt er op neer dat de stofzuiger in principe alle kanten op kan gaan.
Deze willekeurige manier van stofzuigen is minder efficiënt, waardoor er nog wel eens een deel kan worden overgeslagen.
Gebiedsafbakening
Een gebied afbakenen voor je robotstofzuiger kan handig zijn als je kamers met veel kostbare spullen hebt, of wanneer je bijvoorbeeld een babykamer hebt waar je de robotstofzuiger niet wilt hebben.
Voor gebiedsafbakening gebruiken de iRobot stofzuigers meestal een virtuele muur.
Met een virtuele muur stuur je onzichtbare laserstralen uit die de robotstofzuiger herkent en waar hij niet voorbij zal gaan.
De Roomba e6 wordt geleverd met twee virtuele muren terwijl je deze bij er bij de 976 apart bij zal moeten kopen.
Volle accu
De Roomba 976 kan op een volle accu 75 minuten achter elkaar werken terwijl de e6 met een volle accu maar liefst 90 minuten aaneengesloten kan stofzuigen.
Het verschil is echter wel dat de 976 zichzelf weer op kan laden om vervolgens verder te gaan met het stofzuigen, maar de e6 na het terugkeren naar het oplaadstation niet uit zichzelf verder gaat na het opladen.
Accessoires
Over het algemeen wordt de e6 geleverd met meer accessoires: naast de meegeleverde virtuele muren krijg je bij deze stofzuiger ook nog drie extra filters.
Hierdoor kun je bij de e6 nog onderdelen vervangen als ze versleten of kapot zijn zonder dat je deze hoeft te bestellen.
Omdat je deze accessoires niet bij de 976 krijgt, is nabestellen op eigen kosten in geval van schade, wel de enige optie.
Conclusie: iRobot Roomba e6 of iRobot Roomba 976?
Deze twee stofzuigers van iRobot lijken erg op elkaar en delen dan ook veel specificaties, wat mede komt doordat ze dezelfde motor ingebouwd hebben.
Het grootste verschil tussen de stofzuigers wordt veroorzaak door de mogelijkheid om een gebied af te bakenen.
Deze mogelijkheid krijg je bij de e6 wel meegeleverd – in de vorm van twee virtuele muren – en bij de 976 niet.
Verder is het belangrijk om te weten dat de 976 op een systematische manier door je huis heen rijdt terwijl de e6 geen logische route volgt.
Voor veel mensen kan dit de doorslag geven omdat ze het vervelend vinden dat de stofzuiger zomaar alle kanten op kan gaan.
Kies de iRobot Roomba e6 als:
- Je graag een gebied wilt afzetten waar de stofzuiger niet mag komen
- Je extra filters meegeleverd wilt krijgen om deze te kunnen vervangen
Kies de iRobot Roomba 976 als:
- Je wilt dat de robotstofzuiger altijd volgens een systematische route te werk gaat
- Je wilt dat de stofzuiger zichzelf weer oplaad en de route dan automatisch vervolgt