JBL BoomboxvsJBL Boombox 2

De vergelijking

JBL Boombox en JBL Boombox 2: De vergelijking

Coole bass tonen en high performance. Het zijn zomaar twee vereisten die jij aan je draadloze speaker stelt. Je neemt hem in een flinke tas mee overal naartoe en maakt op elk feest indruk. De imposante JBL Boombox heeft intussen een opvolger gekregen met de naam JBL Boombox 2. Als je ze allebei kunt bestellen, welke moet je dan kiezen? Voor het antwoord op deze vraag hebben we voor jou de JBL Boombox en JBL Boombox 2 naast elkaar gezet.

JBL Boombox en JBL Boombox 2: De overeenkomsten

Uitstekende sound, oplaadbare accu, waterdicht, Bluetooth en USB

De sound van een JBL Boombox zie je niet gauw over het hoofd. Qua volume zijn beide modellen nadrukkelijk aanwezig. Allebei halen ze met hun stereo geluid de 20.000 Hz als hoogste frequentie. De oplaadbare accu zit in beide speakers op vaste basis ingebouwd. Verbinden doe je via Bluetooth of USB en allebei de boxen kun je op afstand met je telefoon bedienen.

Met je Boombox naar buiten of naar een heftig feest?

Beide Boomboxen zijn waterbestendig en stofbestendig volgens de IPX-7 norm. Door extra afdichting zijn ze bestand tegen regen en andere opspattend water. De straal van een tuinslang kan geen kwaad en zelfs van een duik in het water tot één meter diep raakt je JBL Boombox niet van slag.

Met beide boomboxen hoef je niet bang te zijn voor water.

Tot zover de overeenkomsten tussen de JBL Boombox en JBL Boombox 2.

JBL Boombox en JBL Boombox 2: De verschillen

Aansluiten op USB

Want er zijn ook verschillen. Vreemd genoeg lijken die vaak in het voordeel van de JBL Boombox uit te vallen. Om te beginnen kijken we naar het aantal USB aansluitingen op beide Boomboxen. De JBL Boombox beschikt over twee USB-poorten, terwijl de JBL Boombox 2 er maar één heeft. Jammer lijkt ons. Je kunt nu minder apparaten tegelijk koppelen en bovendien is er een oplaadpunt minder.

JBL Boombox heeft 2 USB-aansluitingen, zijn opvolger moet het slechts met 1 doen.

Draadloos met Bluetooth

De draadloze speakers van JBL verbind je met je telefoon of tablet via Bluetooth. Ook Bluetooth ontwikkelt zich steeds verder. De JBL Boombox beschikt over versie 4.2 en de JBL Boombox 2 over versie 5.1. Dit houdt in dat de afstand tussen je telefoon en de JBL Boombox maximaal 10 (indoor) tot 50 (outdoor) meter kan zijn. De afstand waarover versie 5.1 functioneert is veel groter. Daarmee kun je wel 40 (indoor) tot 200 (outdoor) meter van je speaker af staan.

Je telefoon of tablet moet veel dichter in de buurt blijven bij de JBL Boombox dan bij de JBL Boombox 2.

MP3-speler, laptop of PC aansluiten op je Boombox

Gebruik je een mp3-speler of computer om je tracks af te spelen, dan is een 3.5 millimeter aansluiting erg makkelijk. Alleen op de JBL Boombox vind je er zo een. De JBL Boombox 2 heeft hem niet.

Geen 3.5 millimeter ingang op de JBL Boombox 2

De JBL Boombox 2 praat niet tegen je

Een gesproken boodschap horen als je de accu moet opladen? Alleen de JBL Boombox beschikt over deze leuke extra. Heel cool natuurlijk als je met vrienden naar jouw playlist zit te luisteren. Bij de JBL Boombox 2 is deze gimmick niet meer ingebouwd.

Alleen de JBL Boombox geeft bij wijze van waarschuwing Voice Prompts

Hoe groot is de accu?

Nu we het toch over de accu hebben. Tussen de JBL Boombox en JBL Boombox 2 bestaat wat dat betreft een groot verschil.

Beschikt de JBL Boombox nog over een accu met een inhoud van 20.000 mAh, de JBL Boombox 2 moet het doen met een accu die maar half zo groot is. Sneller opladen is er echter niet bij. Beide accu’s hebben namelijk een laadduur van 6,5 uur.

JBL stelt dat beide accu’s een gebruiksduur hebben van 24 uur. Gezien het verschil tussen 10.000 mAh en 20.000 mAh, lijkt dat voor de JBL Boombox 2 een wat positieve inschatting.

De accu van de JBL Boombox 2 is twee keer zo klein. Volgens de fabrikant gaat dit niet ten koste van de gebruiksduur

Het geluid is het belangrijkste

Bij een Boombox gaat het vooral om het geluid.

Misschien bespaart de JBL Boombox 2 flink op zijn energie door afwezigheid van bepaalde onderdelen. Zo beschikt de JBL Boombox 2 niet over een subwoofer, terwijl de JBL Boombox die wél heeft.

Een subwoofer zorgt voor een hogere geluidskwaliteit met diepere bass tonen. Ook de passieve speaker die de JBL Boombox aan boord heeft ontbreekt op de JBL Boombox 2.

Daar staat tegenover dat de doorsnede van de gewone speaker in de JBL Boombox 2 zo’n 4 procent groter is. Dit verbetert het geluid iets.

Geluidstechnisch is de JBL Boombox 2 minder geavanceerd dan de JBL Boombox

Stroomkabel en gewicht

Tot besluit nog iets over het gebruik en comfort.

De JBL Boombox 2 beschikt over een afneembare stroomkabel.

Handig, want dan kan je ook een ander snoer gebruiken. Het is ook veiliger, want als iemand over het snoer struikelt breekt het minder gauw en schiet het los.

Kijken we naar de omvang van beide Boomboxen, dan blijkt de JBL Boombox 2 in hoogte en breedte iets te zijn gekrompen.

Daar staat tegenover dat deze Boombox met zijn gewicht van bijna 6 kilo zo’n 650 gram zwaarder is dan zijn voorganger.

De JBL Boombox 2 heeft een veiliger stroomkabel maar is wel een stuk zwaarder dan zijn voorganger

Conclusie: JBL Boombox of JBL Boombox 2?

Het valt op dat de JBL Boombox 2 op een aantal punten minder sterk scoort dan de JBL Boombox.

Natuurlijk is het wel een pré dat de JBL Boombox 2 op grotere afstand functioneert door zijn nieuwere Bluetooth versie.

Aansluitmogelijkheden, accu en geluidstechniek zijn bij de JBL Boombox beter verzorgd dan bij de JBL Boombox 2.

Zet jij jouw Boombox graag op grote feesten neer om daarna vrij te kunnen rondlopen, dan is de JBL Boombox 2 de beste keuze. Jouw tracks blijf je horen, ook al sta je op 200 meter afstand van je Boombox.

Hecht je meer waarde aan technisch niveau, leuke gimmicks en lager gewicht, dan is de JBL Boombox de beste draadloze speaker voor jou, zeker als je weet dat hij ook een stuk goedkoper is.

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL