De vergelijking
Kijken we naar de JBL Clip 3 en de Sony SRS-XB12, dan zien we gadgets van twee topmerken.
Beide speakers bevinden zich in de lagere prijsklasse met een prijs die ongeveer halverwege de honderd euro ligt. De Sony SRS-XB12 is daarbij de duurste van de twee.
Op je werk of je opleiding trek je natuurlijk graag zo’n coole gadget uit je tas. Maar je wilt ook de beste kwaliteit. Welke van de twee kun je dan het beste kiezen?
Voor het antwoord op deze vraag hebben we voor jou de JBL Clip 3 en Sony SRS-XB12 naast elkaar gezet
JBL Clip 3 versus Sony SRS-XB12: De overeenkomsten
Beide speakers werken draadloos. Ze ontvangen hun signaal via bluetooth. Via die weg voed je ze dus eenvoudig met tracks vanuit je tablet of telefoon.
Het geluid dat ze laten horen is mono en ze blijven het allebei gewoon doen als je ze in het water laat vallen.
Ook beschikken de JBL Clip 3 en de Sony SRS-XB12 beiden over een systeem waarmee je ze kunt ophangen.
Hun stroom betrekken ze uit een oplaadbare accu en ze halen allebei 20.000 Hz als hoogste geluidsfrequentie.
JBL Clip 3 en Sony SRS-XB12: De verschillen
Welke draadloze speaker heeft de langste speelduur?
Maar er zijn ook best wel wat verschillen. Te denken valt aan de speelduur van beide draadloze speakers.
Zo houdt de JBL Clip 3 het op een volle accu zo’n 10 uur vol. Dat is best een lange tijd, maar die wordt toch stevig overtroffen door de Sony SRS-XB12 die op een volle accu 16 uur geluid geeft.
Daarbij moet wél gezegd worden dat Sony hier specifiek aangeeft dat deze speelduur alleen geldt bij een volume van 27. Wordt er op maximaal volume afgespeeld, dan stopt de Sony SRS-XB12 er na 5 uur mee.
JBL geeft hieromtrent geen nadere specificaties. Het is dus best mogelijk dat ook een JBL speaker er op maximaal volume veel eerder mee stopt.
Merk je dit verschil aan de oplaadtijd die nodig is?
En hoe zit het dan met opladen? Ook daartussen zit wel enig verschil.
Sony zegt er op haar gewone website niets over. Om hier achter te komen is wat extra onderzoek nodig in de documentatie van het merk. Zo blijkt dat de Sony SRS-XB12 een oplaadtijd nodig heeft van circa 4,5 uur.
De speaker gebruikt hiervoor de helft meer tijd dan haar tegenstrever de JBL Clip 3. Als de afspeelspecificaties van beide speakers inderdaad met elkaar overeenkomen, levert deze langere laadduur dus een 6 uur langere speeltijd op.
De bescherming tegen water en stof
De JBL Clip 3 en Sony SRS-XB12 zijn allebei bestand tegen water. Ze blijven functioneren, zelfs als je ze een half uur lang 1 meter onder water houdt.
De speaker van JBL draagt daarbij het certificaat IPX7. Uit de codering ‘X’ in deze certificering blijkt dat de JBL Clip 3 niet op stofdichtheid is getest.
De Sony SRS-XB12 is IP67 gecertificeerd. De ‘6’ in dit certificaat wijst erop dat deze draadloze speaker ook voor volledige bescherming tegen stof werd goedgekeurd.
Vorm van de speakers en het geluid
Dan nog een opmerking over de vorm van beide speakers.
Waar je de JBL Clip 3 het best kunt omschrijven als cirkelvormig, kun je de Sony SRS-XB12 meer zien als een klein tonnetje. Hierdoor kun je de Sony speaker stabiel rechtop zetten, maar ook stevig op zijn zijkant leggen. In het ene geval wordt het geluid verticaal verspreid, terwijl in het andere geval een horizontale beat uit de speaker komt.
Kijk je naar de vorm van de JBL Clip 3, dan is deze minder geschikt om op zijn smalle zijkant neer te zetten. Dit maakt horizontale verspreiding van het geluid tot een minder makkelijke keuze.
Het volume en de bastonen
De belangrijkste reden om een draadloze speaker te kiezen ligt ongetwijfeld bij de kwaliteit van het geluid.
De output van de JBL Clip 3 is 3,3 Watt. Over de output van de Sony SRS-XB12 wordt door Sony niets vermeld.
Wat wél opvalt is het lage tonenbereik dat de Sony speaker heeft. Met slechts 20 Hz ligt deze frequentie maar liefst 100 Hz lager dan die van de JBL Clip 3. Het resultaat is een prima basgeluid.
Alleen de Sony SRS-XB12 heeft bovendien een passieve radiator aan boord. Ook de driver is 6 millimeter groter dan die van de JBL Clip 3. Dit alles zorgt voor een extra doortekening van de bastonen. Sony spreekt in dit verband van zijn EXTRA BASS technologie.
De techniek van de draadloze verbinding
Tot slot nog een opmerking over de draadloze verbinding zelf. Zoals gezegd is bluetooth de techniek waarmee wordt gewerkt. Tussen de twee speakers zit ook op dit terrein een klein verschil.
Zo is de JBL Clip 3 uitgerust met bluetooth 4.1, terwijl de Sony SRS-XB12 bluetooth 4.2 aan boord heeft. Het verschil is niet erg groot, maar Sony ligt hiermee toch een stapje voor op zijn concurrent.
Conclusie: JBL Clip 3 of Sony SRS-XB12?
Vergelijken we beide bluetooth speakers met elkaar, dan biedt de Sony SRS-XB12 duidelijk meer kwaliteit.
De speelduur van deze speaker is langer. Bovendien is hij naast waterdicht ook bewezen stofdicht.
Zijn vorm geeft de Sony SRS-XB12 in alle posities meer stabiliteit en bovendien beschikt deze speaker over een betere bas-technologie.
Tot slot wint Sony het ook van de JBL Clip 3 waar het gaat om de ingebouwde bluetooth versie.
Weliswaar is de Sony SRS-XB12 iets duurder dan de JBL Clip 3, maar het hogere kwaliteitsniveau is dat zeker waard.