De vergelijking
Bij JBL volgen de nieuwe versies elkaar in snel tempo op.
Bij de Clip 3 en 4 is er alleen iets geks aan de hand. De nieuwere Clip 4 bestel je online namelijk voor zo’n 15 euro minder dan zijn voorganger de Clip 3. Voor de Clip 3 betaal je zo’n 60 euro.
Wij willen natuurlijk weten waarom dit verschil bestaat en waarom het zo groot is. Dit kan jou helpen als je tussen de 2 versies een keuze gaat maken.
Vraag jij je ook af welke van de 2 Clips het meest aan jouw verwachtingen voldoet? Om je met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de JBL Clip 4 en JBL Clip 3 voor je naast elkaar gezet.
JBL Clip 4 en JBL Clip 3: De overeenkomsten
Zetten we de JBL Clip 3 en 4 op een rijtje met de andere draagbare speakers van JBL, dan staan ze qua grootte op de tweede plaats. Ze horen dus bij de kleinste modellen uit de JBL serie.
Allebei werken ze op een oplaadbare accu. Die levert in opgeladen toestand maximaal 10 uur geluid.
Je kunt deze speakers ophangen aan een lusje van je kleding of aan je tas. Dit doe je met een zogenaamde karabijnhaak. Volgens JBL is de karabijnhaak op de Clip 4 een verbeterde versie. Hij is inderdaad een stukje breder.
Het geluid stream je naar de speaker toe. Dit doe je draadloos via een bluetooth-verbinding.
Beide Clips zijn waterdicht. Het is dus niet erg als je ermee in de regen loopt. Ook kun je ze gewoon schoonspoelen onder de kraan.
JBL Clip 4 versus JBL Clip 3: De verschillen
Het uiterlijk van de Clip modellen
Na zoveel overeenkomsten moeten er natuurlijk ook een paar verschillen zijn. In de eerste plaats valt het verschil in vorm op. De Clip 3 ziet eruit als een rondje met een haak.
In de vorm van de Clip 4 zie je eerder een vierkant kussentje. De karabijnhaak loopt hier over de hele breedte van het apparaat.
Qua maat verschillen ze niet veel van elkaar. De Clip 3 is door zijn ronde vorm 1 centimeter breder en een halve centimeter hoger. Met een gewicht van 239 gram is de Clip 4 zo’n 19 gram zwaarder dan de Clip 3.
Hoe groot is het uitgangsvermogen?
Het geluid is iets waar veel gebruikers tevreden over zijn. Zeker gezien de kleine omvang van de speakers. Toch bestaat er wel een verschil in uitgangsvermogen tussen de 2 speakers.
De Clip 3 brengt maximaal een uitgangsvermogen ten gehore van 3,3 watt. De Clip 4 kan harder, die blaast namelijk 5 watt vermogen uit.
Up-to-date met de nieuwste bluetooth-versie
De verbinding tussen speaker en telefoon of ander apparaat kan via bluetooth draadloos verlopen. Tussen de 2 speakers bestaat qua ingebouwde bluetooth-versie wel verschil.
Zo verloopt de verbinding bij de Clip 3 via bluetooth 4.1. Bij de Clip 4 is bluetooth 5.1 ingebouwd. Dit betekent dat de afstand van het draadloze signaal bij de Clip 3 begrensd is tot circa 10 meter. Bij de Clip 4 kun je een flink stuk verder weg lopen.
Het is alleen de vraag of je dit verschil gauw zult merken. De Clip-speakers van JBL zijn immers vooral bedoeld om aan je broekband of je tas te hangen. Je zult er dus niet zo gauw ver van weglopen.
Het belangrijkste verschil tussen de 2 Clips van JBL
‘Maar waar blijft nou dat grote verschil’, horen we jou bijna denken. Wij vermoeden dat dit voor de meeste gebruikers in de speakerphone-functie zit.
Bij de Clip 3 schakel je namelijk met 1 druk op de knop een ruis- en echo-onderdrukkende speakerphone in. Dat is natuurlijk de meest coole manier om een oproep te beantwoorden, terwijl je met bekenden aan het zwembad ligt.
Waarom JBL heeft besloten deze speakerphone-functie in de Clip 4 niet te continueren is onbekend. Jammer is het wel, want het was maakte de Clip 3 tot een hele trendy gadget.
Bereik van de laagste tonen
Dan is er nog het tonenbereik. Nu het bij de Clip om een kleine speaker gaat, zal je niet verbaasd zijn dat dit ten koste gaat van het allerlaagste tonenbereik.
Waar de zwaardere modellen van JBL soms al bij 53,5 Hz beginnen, moet de Clip 3 het doen met een lage tonenbereik van 120 Hz. Dat is bij de Clip 4 een beetje verbeterd. Daar liggen de laagste bastonen rond de 100 Hz.
Aansluitingen en bescherming tegen water en stof
Hebben we nu de grootste verschillen gehad? Ja, dat wel, maar er blijven nog een paar kleine verschillen over.
Zo beschikt de Clip 4 voor opladen een USB-C-ingang. De Clip 3 laad je nog op met een micro-USB-kabel.
Met het certificaat IP67 is de Clip 4 nu waterdicht en stofdicht verklaard. De Clip 3 kreeg het certificaat IPX7 toegekend. Daarmee is die speaker wel waterdicht, maar is hij op stofdichtheid niet getest.
Tot slot het laatste verschil: Ben je gewend om muziek via een kabeltje naar je speaker sturen, dan heeft de Clip 3 daarvoor een 3.5 mm ingang beschikbaar. Bij het ontwikkelen van de Clip 4 is deze aansluiting vervallen.
Conclusie: JBL Clip 4 of JBL Clip 3?
Beide Clip-modellen van JBL horen qua grootte bij de kleinste draagbare speakers van dit merk.
Het belangrijkste verschil tussen de 2 modellen is het wel en niet aanwezig zijn van een speakerphone. Dit verklaart waarschijnlijk het verschil in prijs, waarbij het nieuwste model goedkoper is dan zijn voorganger.
Op andere gebieden heeft de Clip 4 diverse verbeteringen doorgemaakt. Je moet je daarom afvragen welke functies jij het belangrijkst vindt.
Kies voor JBL Clip 4 als je:
- graag een zo hard mogelijke sound uit je mini-speaker tovert
- zoveel mogelijk bastonen wilt horen
- hem zonder zorgen in een stoffige omgeving wilt gebruiken
- de lage prijs aantrekkelijk vindt
Kies voor de JBL Clip 3 als je:
- graag een coole speakerphone-functie gebruikt
- muziek via een draad met 3.5 mm plug naar je speaker wilt sturen
- niet verwacht verder dan 10 meter weg te lopen van je speaker
- de 15 euro die je meer betaalt geen probleem vindt