JBL Flip 4vsJBL Flip 5

De vergelijking

In de serie draagbare speakers van JBL komen de Flip 4 en 5 net na de twee kleinste modellen te staan.

De Flip 5 volgt de Flip 4 op en ze kosten allebei rond de 100 euro. Intussen wordt bij JBL alweer aan de volgende versie 6 gewerkt.

Waar je verwacht dat een opvolger de oudere versie met flinke stappen evenaart, kan je dat bij de Flip 4 en Flip 5 niet zo duidelijk zeggen. Afhankelijk van jouw wensen kan het zelfs zo zijn dat je de Flip 4 nog liever kiest dan de Flip 5.

Dus welke van de 2 past het beste bij jou? Om je met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de JBL Flip 4 en Flip 5 voor je naast elkaar gezet.

JBL Flip 4 en Flip 5: De overeenkomsten

Uit het voorgaande stukje tekst begrijp je al dat er flink wat overeenkomsten zijn. Zo werken beide Flips op een oplaadbare accu. Die zorgt bij allebei de speakers voor maximaal 12 uur muziek.

De draadloze connectiviteit wordt door bluetooth 4.2 verzorgd. Daarbij is de kracht van de bluetoothzender bij de Flip 5 wel een fractie sterker.

Allebei de speakers zijn IPX7 gecertificeerd. Dit betekent dat ze zonder schadelijke gevolgen een half uur onder water kunnen blijven.

JBL Flip 4 versus Flip 5: De verschillen

Het geluid dat uit de speaker komt

Maar verschillen zijn er dus ook. Om te beginnen de kracht van de muziek.

Bij de Flip 4 word je verwend met muziek uit 2 verschillende drivers van 44 millimeter doorsnede. Op maximaal vermogen luister je naar 2 x 8 watt geluid.

In de Flip 5 zijn die 2 drivers vervangen door 1 circuitvormige driver met een doorsnede van 44 x 80 millimeter. Die levert op maximaal vermogen 20 watt muziek.

Zoals je dus leest is het geluid dat uit de Flip 4 komt stereo en is de Flip 5 mono geworden.

De JBL Flip 4 biedt 2 x 8 watt uitgangsvermogen uit 2 drivers (stereo). De JBL Flip 5 zorgt voor 20 watt vermogen uit 1 circuitvormige driver (mono).

Het geluidsbeeld

Het geluidsbeeld van de Flip 5 is een fractie breder geworden dan dat van de Flip 4. Het verschil zit bij de lage tonen. De vraag is alleen of je dit echt hoort.

De Flip 4 laat namelijk een bereik zien van 70 Hz tot 20 kHz, terwijl de Flip 5 65 Hz tot 20 kHz ten gehore brengt. Dat is dus niet zo’n groot verschil, zeker als je bedenkt dat het hier ook om een relatief kleine speaker gaat.

De JBL Flip 5 biedt met 65 Hz iets meer lage tonen dan de JBL Flip 4 met 70 Hz. De hoge tonen eindigen bij beide speakers op 20 kHz.

JBL Flip 4 en 5 koppelen?

Draadloos koppelen met andere speakers van JBL is bij allebei de Flip-versies mogelijk. Alleen is de terugwaartse compatibiliteit bij de speakers doorbroken. Dat betekent dus dat een Flip 5 niet gekoppeld kan worden met de eerdere Flip 4.

Dit komt door het beleid dat JBL bij al haar draagbare speakers voert. Draadloos verbinden doe je bij de Flip 4 en andere ‘oudere’ speakers namelijk met behulp van Connect+. Bij de nieuwere Flip 5 en andere ’nieuwe’ speakers wordt hiervoor PartyBoost gebruikt.

Connect+ en PartyBoost kunnen helaas niet met elkaar communiceren.

Je kunt de JBL Flip 4 en JBL Flip 5 niet draadloos met elkaar koppelen. De Flip 4 werkt namelijk met Connect+ en de Flip 5 met PartyBoost.

Speakerphone en spraakcommando’s

Een belangrijke onderdeel dat in de JBL Flip 5 ontbreekt is een microfoon. De Flip 4 is daar namelijk wél mee uitgerust.

Dit betekent dat je via de Flip 4 telefoongesprekken kunt voeren. Je doet dit door op een knop te drukken, waarna de ruis- en echo onderdrukkende speakerphone zijn werk doet.

Ook is de microfoon erg handig om de speaker mee te bedienen. Hij luistert hiermee namelijk ook naar spraakopdrachten en handelt die af met Siri of Google.

De Flip 5 beschikt niet meer over deze functionaliteiten. Je kunt er dus niet mee bellen en deze speaker ook niet meer bedienen met spraakcommando’s.

De JBL Flip 4 heeft een microfoon. Daar kun je mee bellen en de speaker bedienen met spraakcommando’s. De JBL Flip 5 heeft geen microfoon en mist deze functies dus.

Oplaadtijd voor de accu

Opladen van de accu duurt zowel bij de Flip 4 als bij de Flip 5 niet lang. Het snelst is de accu vol bij de Flip 5. Dit duurt maar 2,5 uur. Bij de Flip 4 duurt het iets langer. Je moet deze draagbare speaker 3,5 uur aan het stopcontact opladen.

De JBL Flip 5 laadt 1 uur sneller op dan de JBL Flip 4. Namelijk 3,5 uur versus 2,5 uur.

Omvang en gewicht

Optisch en qua gewicht bestaat er ook een klein verschil tussen de 2 speakers. Zo is de Flip 5 in lengte en diepte met circa een halve centimeter gegroeid. De Flip 5 meet nu namelijk 18,1 x 6,9 x 7,4 centimeter, waar de Flip 4 17,5 x 6,8 x 7 centimeter meet.

Met een gewicht van 540 gram is de Flip 5 ook 35 gram zwaarder dan de Flip 4 die 515 gram weegt.

De JBL Flip 5 is 35 gram zwaarder en in lengte en diepte een halve centimeter groter dan de JBL Flip 4.

Fysieke aansluitingen

Tot slot nog wat informatie over de fysieke aansluitmogelijkheden. Opladen van de Flip 4 gebeurt nog via een micro-USB-aansluiting, terwijl bij de Flip 5 is overgestapt naar USB-C.

Daarnaast kun je geluidsapparatuur op de Flip 4 ook aansluiten met een 3,5 millimeterplug. Bij de Flip 5 is deze mogelijkheid vervallen.

De JBL Flip 4 laadt op via micro-USB. De JBL FLIP 5 via USB-C. De Flip 4 heeft ook een 3,5 millimeter audioaansluiting.

Conclusie: JBL Flip 4 of Flip 5?

Van 2 aparte drivers naar 1, het verlies van de speakerphone en het verlies van de mogelijkheid om met spraakcommando’s te bedienen. Het zijn wijzigingen die je bij een opvolger niet zo direct verwacht.

Daar staan wel een groter volume en een snellere oplaadtijd tegenover.

Momenteel is de Flip 4 op veel webshops uitverkocht en zal deze naar verwachting niet meer terug op voorraad komen, wat de keuze voor de nieuwere Flip 5 wat makkelijker maakt.

Helaas werken oud en nieuw niet samen. Schaf je dus een JBL Flip 5 aan en wil je stereo, dan moet je er nog een Flip 5 bij kopen.

Kies voor de JBL Flip 4 als je:

  • graag telefoongesprekken voert met behulp van je speaker
  • het leuk vindt om met spraakcommando’s te bedienen
  • apparatuur wilt aansluiten met een draad en 3,5 millimeter plug

Kies voor de JBL Flip 5 als je:

  • meer speakers met PartyBoost gebruikt en ze wilt koppelen
  • 4 watt extra volume mooi meegenomen vindt
  • aan accu opladen zo weinig mogelijk tijd wilt kwijtraken
  • het iets forsere uiterlijk van de Flip 5 leuk vindt

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL