De vergelijking
Beide Flip-modellen zijn lekker handzaam. Ze zijn net iets groter dan de allerkleinste draagbare speakers van JBL. Met circa 100 euro en 139 euro verschillen ze een stuk in prijs.
Luister je naar de Flip 5 of Flip 6, dan mag je best verbaasd zijn over de kwaliteit van het geluid. Ze produceren allebei een mooie JBL-sound.
Aan de naam zie je al dat JBL hier twee opvolgers in haar vitrine heeft staan. De verschillen lijken misschien niet al te groot, maar ze zijn wel aanwezig.
Je kunt je daarom afvragen welke van de 2 bij jou het beste tot zijn recht zal komen. Om je met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de JBL Flip 6 en JBL Flip 5 voor je naast elkaar gezet.
JBL Flip 6 en JBL Flip 5: De overeenkomsten
De Flip 5 en Flip 6 werken allebei op een oplaadbare accu. Opladen duurt bij allebei de speakers even lang, namelijk 2,5 uur.
Dat is vrij kort, want allebei de speakers zorgen voor een gebruiksduur van maximaal 12 uur.
De Flips zijn allebei ongeveer 550 gram zwaar, dus daar zit ook geen verschil. Je streamt er jouw tracks naartoe via een draadloze bluetoothverbinding.
Met de PartyBoost verbinding in de speakers kun je andere JBL speakers koppelen, mits die ook met PartyBoost zijn uitgerust.
Voor het opladen van de accu wordt bij allebei de speakers een kabel met USB-C-plug meegeleverd.
Zowel de Flip 5 als Flip 6 zijn waterdicht. Binnen het IP-certificaat scoren beide speakers hiervoor een 7. Daardoor kun je ze allebei in het water laten vallen.
Worden de speakers vuil, dan spoel je ze gewoon af onder de kraan.
JBL Flip 6 versus JBL Flip 5: De verschillen
Verbeterde bluetoothverbinding
De bluetoothverbinding is bij de speakers wel verschillend. Zit bij de Flip 5 nog bluetooth 4.2 ingebouwd, bij de Flip 6 heeft een opwaardering plaatsgevonden naar bluetooth 5.1.
In de praktijk zul je dit vooral merken als je tijdens het streamen van de speaker wegloopt. Het bereik dat bluetooth 4.2 biedt beperkt zich tot circa 10 meter. Met bluetooth 5.1 kun je veel verder weg wandelen.
Water en stof
Zijn beide speakers waterdicht, de Flip 6 is ook stofdicht gemaakt. Je kunt dit zien aan het IP-certificaat dat de speakers heb meegekregen.
Bij de Flip 5 luidt dit namelijk IPX7. De X geeft aan dat deze speaker niet op stofdichtheid is getest. De Flip 6 daarentegen draagt het certificaat IP67. Het cijfer 6 in dit certificaat geeft aan dat de Flip 6 ook stofdicht is gemaakt.
Dat is wel prettig om te weten, bijvoorbeeld als je met de Flip 6 een dagje op het strand gaat liggen.
De verbeterde sound
En zo komen we bij het geluid terecht. Dat is uiteindelijk de belangrijkste reden om een draagbare speaker te kopen. Ook daar is een verbetering doorgevoerd.
De Flip 5 verspreidt al een geweldige sound met een frequentie die loopt van 65 Hz tot 20 kHz. Daar doet de Flip 6 nog een klein schepje bovenop. De bastonen bij deze speaker gaan namelijk nog een fractie lager. Hier loopt het frequentiebereik van 63 Hz tot 20 kHz.
Driver en tweeter
Maar dat is niet het enige verschil qua geluid. In de Flip 5 werd de circuitvormige driver geïntroduceerd. Die geeft een goed geluid, hoewel dit in tegenstelling tot zijn voorganger Flip 4 niet meer stereo is maar mono.
In de Flip 6 heeft JBL nog meer techniek gepropt. Daar is naast de racetrack-vormige driver een aparte tweeter geplaatst. Hiermee introduceert JBL een tweewegluidsprekersysteem, zoals de fabrikant dit zelf noemt.
In allebei de speakers gooit de driver er maximaal 20 watt volume uit, maar in de Flip 6 legt de tweeter daar nog 10 watt bovenop.
Extra’s bij de JBL Flip 6
Bij de Flip 6 benadrukt JBL de duurzame verpakkingstechnieken die ze voor deze speaker gebruikt. De doos is recyclebaar, het label bestaat uit 90 % gerecycled plastic en de buitenkant van de verpakking is bedrukt met soja-inkt.
Ook is vernieuwend dat je de speaker met een app kunt bedienen.
Bovendien geeft de speaker een waarschuwingssignaal als er water, zout of chemicaliën bij de USB-C-aansluiting wordt gedetecteerd.
Conclusie: JBL Flip 6 of JBL Flip 5?
Zo op het eerste oog lijkt de JBL Flip 6 weinig vernieuwend te zijn. Tot je hem wat beter bekijkt. Dan zie je dat hij weer een stuk verder is geëvolueerd.
Zowel zijn geluidstechniek als de draadloze verbinding is met de tijd meegegaan. Ook de verbeterde IP-certificering draagt bij aan een zorgeloos gebruik.
Voor de 40 euro die je meer betaalt, krijg je dus wel wat extra’s terug.
Kies voor de JBL Flip 6 als je:
- de hoogste geluidskwaliteit zoekt
- over langere afstanden wilt kunnen streamen
- stofdichtheid weet te waarderen
- graag gewaarschuwd wordt voor water, zout en chemicaliën bij de stroompoort
Kies voor de JBL Flip 5 als je:
- een voordeel van circa 40 euro mooi meegenomen vindt
- je telefoon tijdens het streamen vlakbij de speaker legt
- de speaker schoon houdt en vooral binnen gebruikt
- bedienen via een app niet nodig vindt