JBL Partybox 110vsJBL Partybox 100

De vergelijking

De JBL Partybox 110 is nieuw en op dit moment 3 tientjes duurder dan de JBL Partybox 100. Voor een prijs van 359 euro staat de nieuwe JBL 110 bij jou in huis.

Het is duidelijk dat de Partybox 110 de JBL 100 zal gaan opvolgen. Het prijsverschil kan dus groter worden als de oudste van deze 2 modellen in de uitverkoop gaat.

De vraag is natuurlijk of de Partybox 110 ook echt vernieuwingen met zich meebrengt en of die belangrijk zijn voor jou?

Om je met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de JBL Partybox 110 en JBL Partybox 100 voor je naast elkaar gezet.

JBL Partybox 110 en JBL Partybox 100: De overeenkomsten

Nu de JBL 110 de opvolger is van de Partybox 100 zul je niet verbaasd zijn dat de boxen best veel op elkaar lijken.

Zo hebben beide speakers een lichtshow aan de voorkant en werken ze allebei op een oplaadbare accu. Is de accu leeg dan kun je verder op het stopcontact. Dit lukt natuurlijk alleen als je in de bewoonde wereld bent.

Het volume van beide Partyboxen bedraagt 160 watt. Je kunt allebei de speakers rechtop zetten of liggend gebruiken.

Allebei de JBL’s beschikken over een USB-aansluiting en een aux-in en aux-out connectie voor een 3,5 millimeter plug. Ook kun je op beide Partyboxen een microfoon en een gitaar aansluiten.

JBL Partybox 110 versus JBL Partybox 100: De verschillen

Bescheiden groei in omvang en gewicht

Maar natuurlijk gaat vernieuwing ook gepaard met verandering.

Om te beginnen bij de vormgeving. Die heeft bij de Partybox 110 een kleine upgrade ondergaan. De speakerbox kreeg er een wat sneller uiterlijk door.

Ook is de box in hoogte en diepte met een kleine centimeter gegroeid. Bovendien nam het gewicht toe. De Partybox 110 weegt namelijk 10,84 kilo, terwijl de Partybox 100 9,7 kilo weegt.

De JBL Partybox 110 groeide in hoogte en diepte 1 centimeter. Ook kreeg hij een wat sneller uiterlijk dan de JBL Partybox 100. Het gewicht nam toe met ruim een kilo tot 10,84 kilo.

Frequentiebereik en tweeters

Ook het geluid van de Partybox 110 verbeterde. Niet met een enorme stap, maar gewoon een klein beetje.

In de eerste plaats nam het frequentiebereik toe. Liep dit bij de Partybox 100 van 45 Hz tot 18 kHz, bij de Partybox 110 loopt dit van 45 Hz tot 20 kHz. De hoogste tonen worden nu dus ook gedekt.

Bovendien werden de tweeters in de Partybox 110 meer naar het midden verplaatst. Zo is de geluidskwaliteit ook beter als de speakerbox zijn werk liggend moet doen.

Het frequentiebereik van de JBL Partybox 110 ligt met 20 kHz zo’n 2 kHz hoger dan bij de JBL Partybox 100. Ook de plaatsing van de tweeters zorgt voor beter geluid.

Is de JBL Partybox waterdicht?

De trend die je bij veel draagbare speakers en Partyboxen ziet, is beveiliging tegen water.

Dit speelt niet zo’n grote rol als je de Partybox alleen in huis gebruikt. Maar bij een feest in de tuin of ergens op locatie kan de regen een probleem zijn. Tenminste, als je een speaker of Partybox gebruikt die niet tegen water kan.

Draagbare speakers zijn tegenwoordig zo waterdicht gemaakt dat je er tot anderhalve meter onder water mee kunt zwemmen. Bij de Partyboxen gaat het nog niet zo ver.

Toch brengt de JBL 110 wat dat betreft een verbetering. Hij is tegen spatwater bestand en dus IPX4 gecertificeerd. Je ziet het ook bij de aansluitpunten. Die zijn bij deze nieuwe box van klepjes voorzien.

Een beetje regen kan deze Partybox dus wel hebben. Dat geldt niet voor de JBL 100, want daar liggen de aansluitpunten gewoon bloot. Wat er in een regenbui met de JBL 100 gebeurt valt dus niet goed te voorspellen.

De JBL Partybox 110 heeft een IPX4 certificaat en is dus spatwaterdicht. De JBL Partybox 100 is dit niet.

Genieten van de lichtshow

Met een lichtshow wordt het steeds leuker op je feest. De lichtshow in de Partybox 100 is al heel gezellig.

JBL vond het echter nodig om hem in de Partybox 110 te upgraden. Het resultaat is een nog mooiere lichtshow, die zich kan meten met de lichtshow in de duurdere modellen van JBL.

Ten opzichte van de JBL Partybox 100 beschikt de JBL Partybox 110 over een nog mooiere lichtshow.

Streamen over grote afstand

Hoe groter jouw party, hoe verder je met je telefoon wegloopt van de speakerbox.

Ook als je de Partybox op het strand gebruikt of in het zwembad, kun je zomaar een eind weglopen. Bijvoorbeeld als je naar de wc gaat of aan het loket een ijsje gaat kopen.

In die gevallen kan de bluetooth-versie die in de box is ingebouwd het verschil maken.

De Partybox 100 werkt nog met bluetooth versie 4.2. Dat begrenst de afstand om te streamen tot ongeveer 10 meter.

In de Partybox 110 werd bluetooth 5.1 ingebouwd. Dit maakt het mogelijk om veel verder weg te lopen.

Bij de JBL Partybox 110 kun je met bluetooth 5.1 over een veel langere afstand streamen dan bij de Partybox 100 met bluetooth 4.2.

Oplaadtijd van de ingebouwde accu

Is er een stopcontact in de buurt, dan kun je de JBL boxen oneindig lang laten spelen. Ben je buitenshuis, dan laat je hem op de ingebouwde accu functioneren.

Beide JBL speakers werken op een volle accu maximaal 12 uur. Dit is wel op voorwaarde dat je de lichtshow niet gebruikt. Doe je dat wel dan moet je de tijd flink inkorten.

Maar om een volle accu te krijgen moet je de Partybox eerst opladen. Daarbij bestaat tussen de JBL 100 en 110 een duidelijk verschil.

Opladen van de Partybox 100 duurt maar liefst 6,5 uur. De Partybox 110 is veel sneller. In 3,5 uur zit zijn accu vol.

Opladen voor de maximale speelduur van 12 uur duurt 6,5 uur bij de JBL Partybox 100 en maar 3,5 uur bij de Partybox 110 .

Zit er een app bij de Partybox?

Tenslotte nog een laatste verschil. Je kunt beide speakerboxen eenvoudig bedienen met de knoppen op de speakerbox zelf. Maar bij de Partybox 110 hoort ook een app waarmee je alles kunt regelen.

Dit kan handig zijn in het donker, want op je scherm kun je dan gewoon alles zien.

Bij de Partybox 100 hoort geen app. Bij die box ben je dus altijd aangewezen op handmatige bediening op het apparaat zelf.

De JBL Partybox 110 kun je ook met een bijbehorende app bedienen, de JBL Partybox 100 niet.

Conclusie: JBL Partybox 110 of JBL Partybox 100?

Met de Partybox 110 zet JBL een geslaagde opvolger neer van de Partybox 100. De verschillen zijn misschien niet al te groot, maar de Partybox 110 is wel weer een stuk meer bij de tijd.

Op het moment van schrijven van deze review bedraagt het verschil in prijs maar een paar tientjes. Het prijsverschil kan snel groter worden als de Partybox 100 definitief in de opruiming gaat.

Kies voor de lJBL Partybox 110 als je:

  • de hoogste geluidskwaliteit wilt
  • over een lange afstand wilt kunnen streamen
  • een Partybox zoekt die spatwaterdicht is
  • de accu snel wilt kunnen opladen

Kies voor de JBL Partybox 100 als je:

  • graag wat minder betaalt
  • de geluidskwaliteit van deze Partybox al ruim voldoende vindt
  • meestal je feesten binnenshuis geeft
  • elke kilo minder gewicht mooi meegenomen vindt

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL