JBL Partybox 310vsJBL Boombox 2

De vergelijking

De Partybox en de Boombox zijn draadloze speakerboxen uit 2 verschillende productlijnen van JBL.

De Boombox 2 is met 399 euro de duurste van de 2. De Partybox 310 is 50 euro goedkoper.

Vooral de naam ‘Partybox’ maakt duidelijk wat de bedoeling is van deze speaker box. Je zet hem graag op feesten neer. Maar ook de Boombox 2 laat zich natuurlijk graag op feesten horen.

Het is daarom belangrijk om te weten wat de verschillen zijn tussen de 2 boxen.

Om jou met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de JBL Partybox 310 en JBL Boombox 2 voor je naast elkaar gezet.

JBL Partybox 310 en JBL Boombox 2: De overeenkomsten

De speakerboxen spelen allebei hun muziek af terwijl een oplaadbare accu voor de stroom zorgt.

Het is daarbij handig dat je de speakerboxen ook direct op het stopcontact kunt aansluiten. Zo begrens je de gebruiksduur niet.

Voorwaarde is natuurlijk wel dat je de box in zo’n geval op een plek gebruikt waar stopcontacten aanwezig zijn.

Streamen van muziek doe je vanaf je telefoon, tablet of pc. Steeds is vereist dat er in die apparaten een bluetooth functie zit ingebouwd. De speakerboxen zijn hiermee ook uitgerust.

In beide gevallen gaat het om bluetooth versie 5.1.

JBL Partybox 310 versus JBL Boombox 2: De verschillen

Het uitgangsvermogen en de bastonen

Het uitgangsvermogen van beide speakerboxen verschilt nogal. Zo laat de Partybox 310 in zijn hoogste stand een volume op je los van maar liefst 240 watt.

Het uitgangsvermogen van de Boombox 2 is met 2 x 30 watt (op accu) en 2 x 40 watt (op stopcontact) ook niet slecht. Toch ligt dit geluidsniveau in een andere categorie.

Beide boxen leveren middentonen en hoge tonen tot een bereik tot 20.000 Hz.

De bastonen bestrijken bij de Partybox met 45 Hz een wat groter gebied dan bij de Boombox die op 50 Hz begint. Overigens zijn dit allebei goede scores waarbij de bastonen flink wat aandacht krijgen.

De JBL Partybox 310 laat met 240 watt de JBL Boombox 2 ver achter zich. De geluidskwaliteit van beide boxen is oké. De Partybox scoort net iets beter in de bastonen.

Zijn de speakerboxen bestand tegen water?

Bij de test op waterdichtheid merk je duidelijk een verschil in gebruikersdoel. Beide speakerboxen zijn IP-gecertificeerd. Maar de mate waarin ze tegen water bestand zijn verschilt nogal.

Zo kan de Partybox wel even in de regen staan. Hij is namelijk IPX4 gecertificeerd en daarmee spatwaterdicht.

Bij de Boombox is dit een heel ander verhaal. Deze draadloze speaker is op IPX7 niveau tegen water bestand. Dit betekent in de praktijk dat je er probleemloos mee kunt gaan zwemmen. Je moet alleen niet dieper duiken dan 1 meter.

De spatwaterdichtheid van de Partybox tegenover de complete waterdichtheid van de Boombox maakt 1 ding duidelijk:

De Boombox is bedoeld om onder alle omstandigheden met je mee te dragen. Hij doet overal zijn werk, ook al wordt hij drijfnat of valt hij in het water.

De Partybox daarentegen is meer bedoeld voor een beschermde omgeving. Je zet hem het liefst onder een afdak neer op de plek waar ook een stopcontact is. Dat is dus vaak een plek die je kiest tijdens een feest in de tuin of op een groter terrein.

De JBL Partybox 310 is spatwaterdicht. Hij mag dus niet te lang in de regen staan. De JBL Boombox 2 is IPX7 gecertificeerd. Je kunt er zo het water mee in springen.

Vorm, gewicht en het verplaatsen van de box

Zo komen we bij de vormgeving terecht. We rekenen daaronder ook het gewicht.

Dat gewicht is bij de JBL Partybox 310 aanmerkelijk hoger dan bij de JBL Boombox 2. Die laatste weegt namelijk 5,9 kilo terwijl de Partybox met 17,4 kilo 3 keer zo zwaar is.

Ook dit is een aanbeveling om liever de Boombox 2 aan je schouder te hangen dan de Partybox 310.

Een gewicht van 17,4 kilo roept ook vragen op over het vervoer van de Partybox. Maar daar is bij JBL goed over nagedacht.

De Partybox 310 staat namelijk op wieltjes en beschikt ook over een uitschuifbaar handvat. Je verplaatst hem daarmee op dezelfde manier als je bij een boodschappenkarretje doet.

De vorm van beide speakerboxen verschilt totaal. De Partybox heeft de vorm van een langgerekt blok, terwijl de Boombox vooral ronde vormen heeft met een handvat over de hele breedte.

Met 17,4 kilo is de blokvormige JBL Partybox 310 zo’n 3x zo zwaar als de rondvormige JBL Boombox 2. Die laatste heeft een breed handvat. De Partybox heeft wieltjes en een uitschuifbaar handvat.

De extra’s van de JBL Partybox 310

En dan is er nog de ingebouwde lichtshow. Die kom je alleen maar tegen bij de Partybox. Hij danst mee op je muziek en je kunt ook meezingen als je een microfoon inplugt.

Het bedieningspaneel beschikt over achtergrondverlichting. Zo kun je ook in het donker eenvoudig alle knoppen vinden.

Wil je de Partybox met lichtshow extra laten opvallen? Plaats hem dan op een standaard die je er apart kunt bijkopen.

Alleen de JBL Partybox 310 heeft een ingebouwde lichtshow en een verlicht bedieningspaneel. Ook kun je hem op een, apart aan te schaffen, standaard plaatsen.

Speelduur en opladen van de accu

Tot slot: de speelduur op een volle accu. Die is bij allebei de speakerboxen tamelijk lang.

De Partybox houdt het maximaal 18 uur vol op 1 acculading. Je mag dan de lichtshow niet gebruiken en het geluid niet maximaal zetten. Doe je dit wél, dan is de speelduur een stuk korter.

Opladen van de accu duurt 3,5 uur.

De Boombox 2 houdt het maar liefst 24 uur vol op een volle accu. Ook nu haal je die maximale tijd alleen als je hem op een rustige manier gebruikt.

Opladen van de accu duurt een stuk langer. Maar liefst 6,5 uur.

De afspeelduur is bij de JBL Boombox 2 met 24 uur het langst. Maar het opladen duurt met 6,5 uur bijna 2 keer zo lang als bij de JBL Partybox 310.

Conclusie: JBL Partybox 310 of JBL Boombox 2?

Spatwaterdicht en volledig waterdicht, 240 watt vermogen en 2 x 40 watt vermogen; we hebben belangrijke verschillen aangetroffen tussen de 2 speakerboxen. Die wijzen ook op een verschil in gebruik. De vraag is dus vooral wat jij met je speakerbox wilt gaan doen.

Kies voor de JBL Partybox 310 als je:

  • een groot uitgangsvermogen van goede kwaliteit zoekt
  • de speakerbox meestal op een vaste plek gaat gebruiken
  • graag een lichtshow laat meedeinen op de muziek
  • de accu snel opladen erg handig vindt

Kies voor de JBL Boombox 2 als je:

  • jouw draadloze speaker graag met je meeneemt als je op stap gaat
  • in de regen, aan zee en in het zwembad wilt genieten van een prachtige sound
  • een speelduur van 24 uur erg handig vindt
  • lang opladen geen bezwaar vindt

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL