JBL Partybox 310vsJBL Partybox 1000

De vergelijking

Je hebt heel erg cool en de overtreffende trap daarvan.

Aan het begin van deze review kunnen we alvast verklappen dat de verhouding tussen deze 2 Partyboxen daar best op lijkt.

Zo overtreft de prijs van de Partybox 1000 die van de Partybox 310 aanzienlijk. Tijdens het schrijven van deze review was de verhouding 800 euro ten opzichte van 450 euro.

Het is dus logisch dat de Partybox 1000 meer te bieden heeft dan de Partybox 310.

Maar de vraag blijft natuurlijk: Heb jij deze extra functies ook nodig?

Om jou met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de JBL Partybox 310 en JBL Partybox 1000 voor je naast elkaar gezet.

JBL Partybox 310 en JBL Partybox 1000: De overeenkomsten

Dit zijn allebei speakerboxen waarmee je een flink feest kunt aansturen. Beide boxen hebben een ingebouwde lichtshow en het volume is enorm.

Je kunt ook op allebei de speakerboxen een microfoon of een gitaar aansluiten. De muziek die je wilt afspelen stream je er via bluetooth naartoe.

Voor je nu denkt dat ze alleen maar geschikt zijn voor een groot feest. Je kunt natuurlijk ook in kleine kring van zo’n Partybox genieten. Dan zet je gewoon het volume laag.

Het is trouwens niet noodzakelijk om je tracks naar de box te streamen. Je kunt ze ook op een USB-stick zetten.

Beide Partyboxen beschikken namelijk over een USB-ingang waar je de stick indoet om de nummers af te spelen. Ze hebben ook allebei een USB-uitgang waaraan je andere apparaten kunt laden.

JBL Partybox 310 versus JBL Partybox 1000: De verschillen

Wel of geen stopcontact nodig?

Een speakerbox met zo’n groot vermogen als de Partybox 1000, consumeert behoorlijk wat energie. Je ziet daardoor tussen de Partybox 310 en Partybox 1000 een scheidslijn ontstaan.

Ze zijn allebei portable, dus bedoeld om naar verschillende plekken mee te nemen. Maar alleen de Partybox 310 beschikt over een batterij.

Deze oplaadbare accu zorgt voor een speeltijd die kan oplopen tot 18 uur. De oplaadtijd van deze accu bedraagt slechts 3,5 uur.

Geef je dus een feest aan de rand van een meer, ergens in the-middle-of-nowhere, dan kan dit dus alleen met de Partybox 310. Want op zo’n plek vind je geen stopcontact.

De Partybox 310 kan ook op het stopcontact, maar de Partybox 1000 heeft altijd een stopcontact nodig. Die kun je dus alleen op feesten gebruiken die plaatsvinden in de bewoonde wereld.

De JBL Partybox 310 heeft een oplaadbare accu voor 18 uur afspeeltijd en werkt op het stopcontact. De JBL Partybox 1000 werkt alleen maar op het stopcontact.

De afstand bij het streamen van muziek

Aan de toegepaste bluetooth-techniek zie je dat de Partybox 310 een stukje jonger is dan de JBL Partybox 1000.

Die laatste verscheen al in augustus 2019 terwijl de Partybox 310 pas in oktober 2020 op de markt kwam.

Het gevolg hiervan is dat de Partybox 1000 nog bluetooth 4.2 aan boord heeft, terwijl de Partybox 310 over bluetooth 5.1 beschikt.

Die oudere bluetooth-versie beperkt de afstand waarover je naar de speakerbox kunt streamen. Bij bluetooth 4.2 is die afstand slecht tot 10 meter gegarandeerd.

Bij bluetooth 5.1 kun je veel verder weg gaan staan. Afhankelijk van de omstandigheden haal je binnen soms wel 45 meter, terwijl je buiten soms wel tot 400 meter komt.

Zulke getallen haal je natuurlijk alleen als jouw afspeelapparaat ook over dezelfde bluetooth-versie beschikt.

Met de Partybox 310 kun je met bluetooth 5.1 over een veel langere afstand streamen dan met de Partybox 1000 die over bluetooth 4.2 beschikt.

Een feest waarbij het regent

Waterdichtheid is bij JBL iets dat vooral bij draagbare speakers hoort. Dat zijn de speakers uit een andere productlijn, die je meeneemt naar het zwembad of het park.

Toch is er een ontwikkeling gaande om ook de Partyboxen van een IP-certificaat voor waterdichtheid te voorzien.

Daarbij gaat het nog lang niet zover als bij de draagbare speakers. Die zijn zo goed gecertificeerd dat je er tot 1 meter diep mee onder water zwemmen kan.

De Partybox 310 uit 2020 profiteert van deze ontwikkeling. Hij beschikt over een IPX4 certificaat. Dit betekent dat hij spatwaterbestendig is.

Komt hij dus even in de regen te staan, dan is dat geen probleem. Je kunt hem beter niet drijfnat laten regenen. Je weet namelijk nooit zeker of er dan toch water naar binnen kan sijpelen.

De Partybox 1000 is op geen enkele manier waterproof. Misschien dat hij ook wel tegen wat regen kan, maar dit is op geen enkele manier gegarandeerd.

Geen van beide speakerboxen is voor stofdichtheid gecertificeerd.

De JBL Partybox 310 is spatwaterbestendig en kan dus wel even in de regen staan. Houd de Partybox 1000 droog, want deze is niet voor waterbestendigheid gecertificeerd.

Het volume en toonbereik

Het uitgangsvermogen van beide Partyboxen verschilt nogal.

Waar de Partybox 310 met 240 watt zich al heel duidelijk laat horen, gaat de Partybox 1000 daar met maar liefst 1100 watt ver overheen.

Ook de kwaliteit van het geluid is bij de Partybox 1000 van hoog niveau. Het frequentiebereik van laag tot hoog loopt van 30 Hz tot 20.000 Hz. Op het gebied van de lage tonen scoort deze Partybox dus heel goed.

Ook bij de Partybox 310 heb je over de toonfrequenties weinig te klagen. Het bereik loopt hier van 45 Hz tot 20.000 Hz, wat ook bijzonder goed is.

Met een output van 1100 watt zorgt de Partybox 1000 voor bijna 5 keer zoveel volume als de Partybox 310. Met basfrequenties tot 30 Hz scoort de Partybox 1000 ook het best.

Extra’s bij de Partybox 1000 en zijn gewicht

Tot slot biedt de Partybox 1000 nog een paar leuke extra’s. Zo zit er aan de bovenkant een DJ-startvlak waarmee je drums, gitaar en piano kunt spelen en ook opnemen.

Bovendien kun je de lichtshow met je eigen handbewegingen beïnvloeden. JBL heeft hiertoe de Air Gesture polsband ontwikkeld en die wordt gratis meegeleverd.

Nog een opmerking over het gewicht van deze speakerbox: Met zijn gewicht van maar liefst 34,7 kilo is hij 2 keer zo zwaar als de Partybox 310.

De JBL Partybox 1000 laat jou zelf drum-, gitaar- en pianogeluiden produceren. De lichtshow bedien je met de Air Gesture polsband. Let op: de box weegt 34,7 kilo.

Conclusie: JBL Partybox 310 of JBL Partybox 1000?

De JBL Partybox 1000 komt nog een stuk ‘explosiever’ uit de vergelijking dan de JBL Partybox 310. Hij is groter, veelzijdiger en veel luider. Toch heeft hij enkele minpunten op het gebied van water en draadloze verbinding. Op dat terrein scoort de Partybox 310 juist beter. Waarschijnlijk omdat hij een jaar nieuwer is.

Kies voor de JBL Partybox 310 als je:

  • een speakerbox zoekt voor overzichtelijke feesten
  • soms ook feesten houdt buiten de bewoonde wereld, dus zonder stopcontact
  • vrij op je feesten wilt kunnen rondlopen zonder dat de streaming onderbroken wordt
  • geen risico wilt lopen bij natregenen van je Partybox

 

Kies voor de JBL Partybox 1000 als je:

  • grote feesten met een enorm volume wilt kunnen overstemmen
  • zelf geluiden wilt kunnen toevoegen met het DJ-startvlak
  • stevige lichtshows wilt verzorgen met de meegeleverde Air Gesture polsband
  • partylocaties kiest waar altijd voorzieningen als een stopcontact aanwezig zijn

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL