JBL Partybox 310vsJBL Partybox 300

De vergelijking

De JBL Partybox 300 vs 310, welke is beter voor jou en wat zijn eigenlijk precies de verschillen? Ongeveer 2 jaar nadat de JBL Partybox 300 is gelanceerd, werd zijn opvolger, de JBL Partybox 310 gelanceerd. Beide speakers lijken veel op elkaar en hebben overeenkomende functies. Echter, er zijn ook een aantal verschillen tussen de boxen. Vooral het gebruiksgemak van de Partybox is toegenomen.

Benieuwd naar welke verschillen er nog meer zijn? In deze JBL Partybox 300 vs 310 review hebben wij de speakers voor je naast elkaar gezet, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

JBL Partybox 300 JBL Partybox 310
Gewicht 17,42 kg 18,27 kg
Wielen Ja Nee
Karaoke mogelijk? Ja Nee
Waterbestendig? Ja Nee
Scherm 10,3 inch 10,3 inch
Afmeting van de speaker 2,5 inch 2,25 inch

Wat is het grootste verschil tussen de JBL 300 en de 310?

Qua uiterlijk is het verschil tussen JBL 300 en 310 niet heel groot. Zoals je in het bovenstaande schema kunt zien, zit er niet veel verschil in de fysieke kenmerken van beide speakers. In de breedte gaat het slechts om circa 1,5 centimeter. In de diepte is het verschil groter, namelijk bijna 5 centimeter. De Partybox 300 weegt een krappe 16 kilo terwijl de Partybox 310 bijna 17,5 kilo weegt. Het grootste uiterlijke verschil tussen de JBL Partybox 300 vs 310 is dus voornamelijk het gewicht, met een verschil van ongeveer 1,5 kilo.

JBL Partybox 310 en JBL Partybox 300: De overeenkomsten

Beide speakerboxen hebben de vorm van een langgerekt blok. In de voorzijde is een lichtshow ingebouwd, die tijdens jouw party op de muziek meedeint.

Op een volle accu spelen de speakers maximaal 18 uur hun muziek af. Deze tijdsduur wordt alleen gehaald bij een gemiddeld volume en zonder gebruik van de ingebouwde lichtshow.

Je kunt je tracks draadloos streamen via bluetooth, maar je kunt ze ook afspelen vanaf je USB-stick.

Naast het gebruik van de oplaadbare accu kun je er ook voor kiezen om de speakerboxen direct op het stopcontact aan te sluiten.

Wil je de boxen koppelen aan een 2e exemplaar, dan doe je dit draadloos via True Wireless Stereo (TWS). Gebruik je liever een draad, dan kan dit ook langs de ingebouwde RCA-poort.

Meezingen of meespelen met de muziek? Dat kan je doen door een microfoon in te pluggen of een gitaar. Voor beide is er een aparte geluidsregelaar.

JBL Partybox 310 versus JBL Partybox 300: De verschillen

Zijn de boxen even groot?

De 2 Partyboxen lijken qua uiterlijk veel op elkaar. Toch is de Partybox 310 wat gegroeid ten opzichte van zijn voorganger.

In de breedte gaat het slechts om circa 1,5 centimeter. In de diepte is het verschil groter, namelijk bijna 5 centimeter.

Dat de Partybox 310 iets forser is uitgevallen merk je ook aan het gewicht. De Partybox 300 weegt een krappe 16 kilo terwijl de Partybox 310 bijna 17,5 kilo weegt.

De JBL Partybox 310 is enkele centimeters forser dan zijn voorganger en weegt ongeveer 1,5 kilo meer.

De verschillen in bluetooth versie

Je tracks stream je via bluetooth naar de Partybox. Ook in dit stukje software zit een ontwikkeling.

De versie die in de Partybox 300 werd ingebouwd is 4.2. Bij een draadloze verbinding met deze versie is een afstand van circa 10 meter gegarandeerd.

De Partybox 310 is inmiddels voorzien van versie 5.1. Daarmee kun je op grotere afstand van de speakerbox streamen.

De nieuwere bluetooth-versie gaat ook iets zuiniger om met energie en heeft een wat grotere bandbreedte.

Met de nieuwste bluetooth versie 5.1 in de JBL Partybox 310 kun je van verder af streamen dan met versie 4.2 in de JBL Partybox 300.

Benodigde tijd om je accu te laden

Als je in een onbewoond gebied een feestje gaat houden, gebruik je natuurlijk stroom uit de ingebouwde accu.

Met de Partybox 300 moet je dan iets eerder met opladen beginnen. Het duurt namelijk 5 uur voordat de accu vol zit.

Ga je met de Partybox 310 op stap, dan is het opladen al in 3,5 uur gebeurd.

Met 3,5 uur opladen is de accu in de JBL Partybox 310 zo’n 1,5 uur eerder vol dan de accu in de JBL Partybox 300.

Woofers, tweeters en geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van beide speakerboxen heeft een uitgangsvermogen van 240 watt, hieraan is dus niets veranderd. Toch bestaat er wel een verschil tussen het aantal ingebouwde tweeters. Een tweeter zorgt ervoor dat hoge tonen worden weergegeven, terwijl een woofer er juist voor zorgt dat lage frequenties optimaal klinken.

Het verschil tussen de JBL 300 en 310 is dat de eerste variant (Partybox 300) uitgerust is met 2 woofers van 6,5 inch en 3 tweeters van 2,5 inch. In de Partybox 310 tref je ook 2 woofers van 6,5 inch aan, maar in plaats van 3 werden hier slechts 2 tweeters van 2,5 ingebouwd. De geluidskwaliteit van de 310 is dan ook net een stapje beter. We gaan dan uit van een gemiddeld geluidsniveau waarbij bass, spraak en hoge tonen elkaar afwisselen.

Maar, als je de volumeknop helemaal open zet, dan presteert de Partybox 300 net weer beter dan zijn opvolger. Het harde geluid van de Partybox 310 daalt namelijk iets meer.

JBL Partybox 300 vs 310: verbinding met andere apparaten

Als je een speakerbox wilt gebruiken, dan is het essentieel dat deze goed verbindt met andere apparaten. De verbinding gaat allemaal via bluetooth. Het verschil tussen JBL 300 en 310, is dat de nieuwe variant betere software heeft. Dit zorgt voor een betere bluetooth verbinding.

De versie die in de Partybox 300 werd ingebouwd is 4.2. Bij een draadloze verbinding met deze versie is een afstand van circa 10 meter gegarandeerd. De Partybox 310 is inmiddels voorzien van versie 5.1. Daarmee kun je op grotere afstand van de speakerbox streamen. Bovendien gaat de nieuwere bluetooth-versie zuiniger om met energie en heeft het een wat grotere bandbreedte.

JBL Partybox 300 vs 310: waterbestendigheid

Een belangrijk verschil die we in deze JBL Partybox 300 vs 310 review willen belichten, is de waterbestendigheid. De 310 is, in tegenstelling tot zijn voorganger, gecertificeerd met IPX4. Dit betekent dat de nieuwere versie officieel tegen spatwater kan. Ideaal voor een feestje buiten bijvoorbeeld. Let wel: de speaker is niet geheel waterdicht. Het is niet de bedoeling dat de speaker volledig onder water komt.

JBL Partybox 300 vs 310: verschil in prijs

In deze vergelijking nemen we ook het prijsverschil mee van de JBL Partybox 300 vs 310. Afhankelijk van waar je de speaker koopt, lopen de prijzen uiteen. De 300 is tegenwoordig bijna niet meer verkrijgbaar. Als je geluk hebt, dan kun je de speakerbox voor zo’n €400 kopen. De 310 daarentegen, kost ongeveer €500. De JBL Partybox 300 is dus nog steeds de goedkoopste.

Heeft de JBL Partybox 310 andere functies?

De JBL Partybox 310 heeft nog extra functies die het oudere model niet heeft. De 310 bezit over wielen, zodat je de speakerbox gemakkelijk naar de gewenste locatie kunt rollen. De box is natuurlijk ook waterbestendig. Bovendien heeft deze speaker ook een karaokefunctie!

Ook goed om te benoemen is dat de accu van de 310 veel sneller opgeladen is. Met de Partybox 300 moet je dan iets eerder met opladen beginnen. Het duurt namelijk 5 uur voordat de accu vol zit. Ga je met de Partybox 310 op stap, dan is het opladen al in 3,5 uur gebeurd.

Conclusie: JBL Partybox 310 of JBL Partybox 300?

De Partybox 310 is een duidelijke opvolger van de Partybox 300. Enkele dingen zijn verbeterd, maar andere voordelen zijn een beetje teruggeschroefd.

Kun je kiezen uit beide versies, let dan op de punten die hieronder staan.

Kies voor de JBL Partybox 310 als je:

  • vaak in je eentje de box verplaatst en extra gebruiksgemak dus welkom is
  • graag snel je accu wilt kunnen opladen
  • zonder storing meer dan 10 meter weg wilt lopen met je telefoon of tablet
  • bescherming tegen regen wel een veilige gedachte vindt

Kies voor de JBL Partybox 300 als je:

  • geen moeite hebt om 16 kilo op te tillen
  • de speakerbox meestal op maximaal volume gebruikt
  • de accu altijd ruim van tevoren oplaadt
  • jouw devices met tracks altijd dicht bij de box neerzet

Veelgestelde vragen

Welke JBL Partybox is de goedkoopste?

De JBL Partybox 300 is goedkoper dan de JBL Partybox 310, alleen scheelt het bedrag niet veel. Bovendien is de prijs ook afhankelijk van waar je de speakerbox koopt. Vergelijk diverse aanbieders en vind de beste prijs.

Wanneer kan je het beste de JBL Partybox 300 kopen?

Je kunt het beste voor de JBL Partybox 300 kiezen als je het volume maximaal gebruikt. Daarbij is het goed om de accu ruim van tevoren op te laden en je apparaat met tracks altijd dicht bij de box te houden, zodat je een goede bluetoothverbinding krijgt.

Wanneer kan je het beste de JBL Partybox 310 kopen?

Je kunt het beste voor de JBL Partybox 300 kiezen als je zonder storing meer dan 10 meter weg wilt kunnen lopen van je apparaat. Ook als je buiten feest viert, dan is de speakerbox ideaal. De box biedt namelijk bescherming tegen spatwater.

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL