JBL Partybox 310vsJBL Partybox 300

De vergelijking

JBL bracht met de Partybox 310 een opvolger uit voor de Partybox 300. Die laatste is haast nergens meer te krijgen.

Opvolger Partybox 310 gaat op dit moment over de (digitale) toonbank voor circa 450 euro.

Zo op het eerste oog verschillen de 2 Partyboxen weinig van elkaar. Toch zijn er wel een paar verschillen. Vooraf het gebruiksgemak van de Partybox is toegenomen.

Misschien kun jij de Partybox 300 nog ergens kopen en twijfel je tussen deze box en de Partybox 310.

Dan is het handig om te weten wat de verschillen zijn. Om jou met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de JBL Partybox 310 en JBL Partybox 300 voor je naast elkaar gezet.

JBL Partybox 310 en JBL Partybox 300: De overeenkomsten

Beide speakerboxen hebben de vorm van een langgerekt blok. In de voorzijde is een lichtshow ingebouwd, die tijdens jouw party op de muziek meedeint.

Op een volle accu spelen de speakers maximaal 18 uur hun muziek af. Deze tijdsduur wordt alleen gehaald bij een gemiddeld volume en zonder gebruik van de ingebouwde lichtshow.

Je kunt je tracks draadloos streamen via bluetooth, maar je kunt ze ook afspelen vanaf je USB-stick.

Naast het gebruik van de oplaadbare accu kun je er ook voor kiezen om de speakerboxen direct op het stopcontact aan te sluiten.

Wil je de boxen koppelen aan een 2e exemplaar, dan doe je dit draadloos via True Wireless Stereo (TWS). Gebruik je liever een draad, dan kan dit ook langs de ingebouwde RCA-poort.

Meezingen of meespelen met de muziek? Dat kan je doen door een microfoon in te pluggen of een gitaar. Voor beide is er een aparte geluidsregelaar.

JBL Partybox 310 versus JBL Partybox 300: De verschillen

Zijn de boxen even groot?

De 2 Partyboxen lijken qua uiterlijk veel op elkaar. Toch is de Partybox 310 wat gegroeid ten opzichte van zijn voorganger.

In de breedte gaat het slechts om circa 1,5 centimeter. In de diepte is het verschil groter, namelijk bijna 5 centimeter.

Dat de Partybox 310 iets forser is uitgevallen merk je ook aan het gewicht. De Partybox 300 weegt een krappe 16 kilo terwijl de Partybox 310 bijna 17,5 kilo weegt.

De JBL Partybox 310 is enkele centimeters forser dan zijn voorganger en weegt ongeveer 1,5 kilo meer.

De verschillen in bluetooth versie

Je tracks stream je via bluetooth naar de Partybox. Ook in dit stukje software zit een ontwikkeling.

De versie die in de Partybox 300 werd ingebouwd is 4.2. Bij een draadloze verbinding met deze versie is een afstand van circa 10 meter gegarandeerd.

De Partybox 310 is inmiddels voorzien van versie 5.1. Daarmee kun je op grotere afstand van de speakerbox streamen.

De nieuwere bluetooth-versie gaat ook iets zuiniger om met energie en heeft een wat grotere bandbreedte.

Met de nieuwste bluetooth versie 5.1 in de JBL Partybox 310 kun je van verder af streamen dan met versie 4.2 in de JBL Partybox 300.

Benodigde tijd om je accu te laden

Als je in een onbewoond gebied een feestje gaat houden, gebruik je natuurlijk stroom uit de ingebouwde accu.

Met de Partybox 300 moet je dan iets eerder met opladen beginnen. Het duurt namelijk 5 uur voordat de accu vol zit.

Ga je met de Partybox 310 op stap, dan is het opladen al in 3,5 uur gebeurd.

Met 3,5 uur opladen is de accu in de JBL Partybox 310 zo’n 1,5 uur eerder vol dan de accu in de JBL Partybox 300.

Woofers, tweeters en geluidskwaliteit

Beide speakerboxen hebben een uitgangsvermogen van 240 watt. Hieraan is dus niets veranderd. Toch bestaat er wel een verschil tussen het aantal ingebouwde tweeters.

De Partybox 300 is namelijk nog uitgerust met 2 woofers van 6,5 inch en 3 tweeters van 2,5 inch. De 2 woofers van 6,5 inch tref je ook aan in de Partybox 310, maar in plaats van 3 werden hier slechts 2 tweeters van 2,5 inch ingebouwd.

Worden de prestaties qua geluid met elkaar vergeleken, dan is de output van de Partybox 310 weer net een stapje beter geworden. We gaan dan uit van een gemiddeld geluidsniveau waarbij bass, spraak en hoge tonen elkaar afwisselen.

Wordt de volumeknop helemaal open gezet, dan presteert de Partybox 300 net iets beter dan zijn opvolger. Het harde geluid van de Partybox 310 degradeert dan namelijk net iets meer.

Met een gelijk uitgangsvermogen en 2 tweeters beschikt de JBL Partybox 310 over 1 tweeter minder dan JBL Partybox 300. De geluidskwaliteit is iets verbeterd, maar bij maximaal volume degradeert het geluid iets meer.

Welke van de 2 boxen is het makkelijkst in gebruik?

Tot slot het gebruiksgemak: Dit is met de Partybox 310 flink toegenomen. Deze speakerbox staat op wieltjes en kan worden getrokken of geduwd met behulp van een uitschuifbaar handvat.

Ook is het bedieningspaneel verlicht, waardoor de knoppen altijd zichtbaar blijven als je in een donkere omgeving staat.

Wil je het geluid en de lichtshow graag wat meer de hoogte in brengen? Dan kun je apart een bijpassende standaard voor de Partybox 310 aanschaffen.

Ook een nieuwe ontwikkeling is de beveiliging tegen water.

De Partybox 310 is met een IPX4-certificering spatwaterdicht. Af en toe wat regen over de box is dus niet erg. De Partybox 300 is niet op waterdichtheid gecertificeerd.

De JBL Partybox 310 is gebruiksvriendelijker. Hij staat op wieltjes, heeft een uitschuifbaar handvat en kan op een standaard worden geplaatst. Ook is hij spatwaterdicht.

Conclusie: JBL Partybox 310 of JBL Partybox 300?

De Partybox 310 is een duidelijke opvolger van de Partybox 300. Enkele dingen zijn verbeterd, maar andere voordelen zijn een beetje teruggeschroefd.

Kun je kiezen uit beide versies, let dan op de punten die hieronder staan.

Kies voor de JBL Partybox 310 als je:

  • vaak in je eentje de box verplaatst en extra gebruiksgemak dus welkom is
  • graag snel je accu wilt kunnen opladen
  • zonder storing meer dan 10 meter weg wilt lopen met je telefoon of tablet
  • bescherming tegen regen wel een veilige gedachte vindt

Kies voor de JBL Partybox 300 als je:

  • geen moeite hebt om 16 kilo op te tillen
  • de speakerbox meestal op maximaal volume gebruikt
  • de accu altijd ruim van tevoren oplaadt
  • jouw devices met tracks altijd dicht bij de box neerzet

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL