JBL Partybox On The GovsJBL Boombox 2

De vergelijking

Als je een Partybox en een Boombox naast elkaar zet, vergelijk je 2 speakers die gebouwd zijn met een verschillend doel.

Vooral bij de Partybox On The Go zegt de naam al genoeg. Die zet je in ieder geval neer op een feest.

Kijk je naar de gebruiksfuncties van beide speakerboxen, dan zijn er toch best wel wat overlappingen te vinden.

Jouw keuze voor de ene of de andere speakerbox zal dus vrij sterk afhangen van wat je met je speakerbox wilt gaan doen.

Om te kijken of de JBL die jij wilt kiezen daar geschikt voor is, zoek je naar antwoorden op vragen als: hoe zit het met het geluid, hoe groot is de box en hoe zwaar is hij?

Om jou met de antwoorden op die vragen te helpen, hebben wij de JBL Partybox On The Go en JBL Boombox 2 voor je naast elkaar gezet.

JBL Partybox On The Go en JBL Boombox 2: De overeenkomsten

Hoewel de vorm heel anders is, komen de buitenmaten van beide speakerboxen behoorlijk overeen.

Allebei zijn ze zo’n 49 centimeter breed. Reken je met een marge van circa 2 centimeter, dan zijn de JBL’s ongeveer 22 x 24 centimeter hoog en diep.

Allebei betrekken ze hun stroom uit een oplaadbare accu, maar ze kunnen ook op het stopcontact.

De verbinding tussen je telefoon, tablet of pc en de JBL-box wordt via bluetooth gemaakt. Toch zijn ze op het gebied van bluetooth ook verschillend.

JBL Partybox On The Go versus JBL Boombox 2: De verschillen

Bluetooth versies in beide speakerboxen

De Boombox 2 werkt namelijk met een modernere bluetooth versie dan de Partybox. Het gaat dan om bluetooth 5.1, terwijl de Partybox met versie 4.2 is uitgerust.

Om te beginnen merk je pas enig verschil als ook het apparaat waarvan je afspeelt over bluetooth 5.1 beschikt. Deze versie maakt namelijk streamen over grotere afstanden mogelijk.

Bij bluetooth 4.2 is de zendafstand meestal tot 10 meter beperkt.

Daarnaast gaat bluetooth 5.1 ook iets efficiënter om met de energie en zorgt deze versie voor een iets snellere verbinding.

De JBL Boombox 2 beschikt over het nieuwere bluetooth 5.1, terwijl de JBL Partybox over versie 4.2 beschikt. Hierdoor kan je bij de Boombox over een flink grotere afstand dan 10 meter streamen.

Spatwater, regenwater en zwemwater

Gaat het om een belangrijke eigenschap als waterdichtheid van de box, dan heeft de Boombox 2 duidelijk een streepje voor.

Dit komt waarschijnlijk vooral door het gebruiksdoel dat aan de Boombox 2 is gekoppeld. Deze speaker is bedoeld om naar buiten mee te nemen.

Daar zet je hem neer op een terras, aan de rand van het zwembad of op een picknickveld in het park. Hij moet er dus tegen kunnen om nat te regenen of zelfs in het water te vallen.

De IP-certificering van de Boombox 2 laat dit ook toe. IPX7 bij deze box houdt in dat hij waterdicht is en je er zelfs tot op 1 meter diepte mee kan zwemmen.

Dit kan je van de Partybox niet zeggen. Die is met IPX4 slechts spatwaterdicht en moet dus niet te lang in de regen staan. In het zwembad vallen is sowieso fataal voor deze speakerbox. Dit is dus veel meer een box die je tijdens een feest onder een afdak neerzet.

Bij allebei de boxen valt trouwens 1 ding op: aan de X in het certificaat kun je zien dat ze allebei niet gecertificeerd zijn voor stofdichtheid.

Maar je kunt je natuurlijk wel afvragen of een waterdichte box als de Boombox 2 niet automatisch ook tegen stof is beschermd.

De JBL Partybox On The Go is bestand tegen spatwater (IPX4). De JBL Boombox 2 is tot op 1 meter diepte waterdicht (IPX7).

Dezelfde maten andere vorm

We zeiden het al: de omvang van beide speakerboxen is nagenoeg gelijk.

Om precies te zijn: De Partybox heeft buitenmaten van 49 x 24.5 x 22.4 centimeter. De Boombox 2 meet 48.5 x 20.1 x 25.7 centimeter. Toch gaat het hier om 2 totaal verschillende modellen.

De Boombox heeft een brede ronde vorm, met een geïntegreerd handvat over de hele bovenkant.

De Partybox heeft de vorm van een langgerekt blok. Door de 2 haken die in de bovenkant zijn opgenomen, kun je er de meegeleverde schouderband met flesopener aan koppelen.

De JBL Partybox On The Go is hoekig zonder handvat, terwijl de JBL Boombox 2 een rondere vorm heeft met een groot handvat over de hele breedte.

Zijn ze allebei even zwaar?

Misschien verwacht je nu ook dat de speakerboxen even zwaar zijn. Een logische gedachte, maar dit is dan weer niet zo.

De Partybox is de zwaarste van de 2. Hij weegt 7,5 kilo, dus je neemt hem het liefst in de auto of op je scooter mee.

De Boombox 2 is net iets lichter. Hij weegt 5,9 kilo, dus dat houd je langer vol als je hem aan je schouder hangt.

De JBL Partybox On The Go weegt 7,5 kilo. De JBL Boombox 2 is met 5,9 kilo een stukje lichter.

Een behoorlijk verschil in speeltijd

De accu zorgt bij allebei de speakerboxen voor de voeding van het geheel.

Bij de Partybox is de afspeelduur die de accu levert maar maximaal 6 uur. Opladen duurt trouwens 3,5 uur.

De Boombox 2 houdt het een flink stuk langer vol. Op een volle accu neem je voor maximaal 24 uur muziek met je mee. Daar staat wel een wat langere oplaadduur tegenover. Die komt namelijk uit op 6,5 uur.

De afspeelduur op een volle accu verschilt dus nogal. Maar beide boxen kun je ook rechtsreeks op het stopcontact laten spelen. Dat zorgt gelijk al voor een minder groot verschil.

De JBL Partybox On The Go heeft een speelduur van maximaal 6 uur, de JBL Boombox 2 speelt 4 keer (!) zo lang. Wel duurt opladen bij de Boombox met 6,5 uur bijna 2 keer zo lang.

Bastonen, midden tonen en hoge tonen

En dan natuurlijk het geluid. Eigenlijk is dat de belangrijkste reden om een speakerbox te kopen.

De Partybox gaat in dit geval echt voor de power. Hij produceert zomaar 100 watt output, waar de Boombox 2 x 40 watt produceert als hij op het stopcontact werkt en 2 x 30 watt als hij op de accu speelt.

Maar gaat het je om de geluidskwaliteit, dan laat de Boombox wel een beter doortekend geluid horen. De bastonen rollen er heerlijk uit en je ziet het ook aan de toonfrequenties van de speaker.

Die lopen van 50 Hz tot 20.000 Hz. De zogenaamde JBL Pro Sound zorgt er bovendien voor dat ook de midden tonen heel goed tot hun recht komen. De hoge tonen blijven qua volume ietsje achter op de rest.

Op de Partybox klinken de midden tonen en hoge tonen warm en zijn ze goed in balans. De bastonen zijn minder dan bij de Boombox 2.

Wél kun je op de Partybox kiezen uit 2 ‘Bass Boost’ standen. Schakel je die in, dan komen de bastonen er een stuk mooier uit.

De JBL Partybox On The Go geeft 100 watt output, terwijl de JBL Boombox 2 voor 2 x 40 wat (stopcontact) of 2 x 30 watt (accu) zorgt. Bas en midden tonen komen vooral bij de Boombox goed uit de verf. De Partybox geeft goede midden en hoge tonen en heeft 2 standen voor bas.

Extra’s bij de JBL Partybox

Tot slot: een belangrijke extra bij de Partybox is de meegeleverde draadloze microfoon. Hiermee kun je karaoke party’s organiseren en je kunt er natuurlijk doorheen praten tijdens het feest.

Ook is er alleen in de Partybox een lichtshow ingebouwd. Dat verhoogt natuurlijk de sfeer. Je kunt hem lekker laten meedeinen op je muziek.

Alleen de JBL Partybox On The Go heeft een ingebouwde lichtshow. Bovendien wordt een draadloze microfoon meegeleverd.

Conclusie: JBL Partybox On The Go of JBL Boombox 2?

De Partybox is helemaal ontworpen met het oog op feestgebruik.

De Boombox 2 speelt zijn tonen zowel op feesten als aan de rand van het zwembad.

Dat doet hij wel met wat minder volume. Het is tegelijk ook de enige van de 2 speakerboxen waar je mee zwemmen kan.

Kies voor de JBL Partybox On The Go als je:

  • een goede box zoekt voor elke party
  • de geïntegreerde lichtshow en microfoon enorm cool vindt
  • niet met je speakerbox in de regen gaat staan
  • beschikt over goed vervoer om de box mee te nemen
  • de speakerbox meestal aan het stopcontact zet

Kies voor de JBL Boombox 2 als je:

  • graag een hoogwaardige speaker meeneemt naar het strand of het park
  • 24 uur afspeelduur een uitkomst vindt
  • 5,9 kilo wel zwaar genoeg vindt voor een speaker
  • geniet van warme en uitgebalanceerde bastonen
  • de voordelen van bluetooth 5.1 wel ziet zitten

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL