JBL Xtreme 3vsJBL Xtreme 2

De vergelijking

De draadloze speakers van JBL zijn onverminderd populair. Bij het merk staat de ontwikkeling niet stil. Dit zorgde ervoor dat de JBL Xtreme 2 een opvolger kreeg in de vorm van de JBL Xtreme 3.

Dit mocht ook wel weer, want de Xtreme 2 dateert alweer uit de zomer van 2018. De Xtreme 3 kwam in het najaar van 2020 op de markt.

Het prijsverschil tussen de 2 bluetooth speakers is inmiddels al niet meer zo groot. Betaal je voor de Xtreme 2 een kleine 180 euro, de Xtreme 3 haal je voor 3 tientjes meer in huis.

Toch zijn er verschillen tussen deze 2 succesnummers. De vraag is welke van de 2 jij het best kunt kopen.

Om jou met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de JBL Xtreme 3 en JBL Xtreme 2 voor je naast elkaar gezet.

JBL Xtreme 3  en JBL Xtreme 2: De overeenkomsten

Beide speakers werken op een oplaadbare accu. Ze zijn bestand tegen water en je neemt ze mee in een flinke tas of rugzak.

Je kunt de speakers besturen met een app op je telefoon en met de knoppen op de speaker zelf. De maximale speelduur van de speakers op een volle accu is 15 uur.

JBL Xtreme 3  versus JBL Xtreme 2: De verschillen

Oplaadduur van de accu

Bij een portable speaker is het handig als je niet lang hoeft te laden.

Wanneer je ’s morgens op het idee komt om ’s middags met een groep op stap te gaan, is elk uur sneller opladen mooi meegenomen.

JBL maakt het je met de Xtreme 3 weer een stukje makkelijker. Duurde het opladen van de accu bij de Xtreme 2 nog 3,5 uur, bij de Xtreme 3 is de accu al na 2,5 uur vol.

Je bluetooth speaker is dus een uur eerder klaar voor gebruik.

De oplaadduur bij de JBL Xtreme 3 is met 2,5 uur 1 uur korter dan bij de JBL Xtreme 2.

De afstand die je bluetooth verbinding haalt

Je noemt deze draadloze speakers ook vaak bluetooth speakers. Dat is niet onlogisch want de draadloze verbinding met de speaker komt via bluetooth tot stand.

Je telefoon, tablet of laptop met bluetooth legt verbinding met de bluetooth functie van de draadloze speaker.

Ook hier is een vernieuwing opgetreden. De Xtreme 2 is voorzien van de oudere bluetooth versie 4.2, terwijl de Xtreme 3 over bluetooth versie 5.1 beschikt.

Je kunt hierdoor met je telefoon of ander apparaat veel verder weg wandelen van je draadloze speaker.

Bij bluetooth 4.1 gaat het signaal al na een meter of 10 verloren. Met bluetooth 5.1 kun je veel verder weg. Dit lukt natuurlijk alleen als je muziekbron ook beschikt over bluetooth 5.1.

Het werkt heel handig als je een ijsje gaat halen in het zwembad. Je laat de spelende speaker gewoon bij je vrienden staan, terwijl jij met je telefoon in je achterzak naar het verkooppunt toeloopt.

De muziekstream vanuit je telefoon speelt gewoon door op de Xtreme 3.

De JBL Xtreme 3 is uitgerust met bluetooth 5.1, terwijl de JBL Xtreme 2 nog met bluetooth 4.2 werkt.

Waterdicht, stofdicht. Hoe zijn de speakerboxen gecertificeerd?

We wisten al dat je met de JBL Xtreme 2 zo in het water kunt springen. Zelfs onder water houdt deze speaker het vol. Dit geldt ook voor de JBL Xtreme 3.

Op het gebied van waterdichtheid zijn ze allebei met niveau 7 gecertificeerd. Maar de Xtreme 3 is nu ook officieel stofdicht verklaard. Op dit gebied is hij voorzien van niveau 6.

Dit heeft een IP67 certificaat tot resultaat. De Xtreme 2 is IPX7 gecertificeerd. De X in de codering betekent dat hij niet officieel stofdicht is verklaard.

Met de Xtreme 3 lig je dus met een rustiger gevoel op het strand naar je muziek te luisteren. Zeker als er af en toe een schep zand over je speaker heen gaat.

De JBL Xtreme 3 is met IP67 stof- en waterdicht. De JBL Xtreme 2 is met IPX7 alleen waterdicht.

Het geluid van de speakers vergeleken

En dan natuurlijk het geluid. Dat is ten opzichte van de Xtreme 2 een stuk verbeterd. Dat is goed nieuws want ook het geluid uit de Xtreme 2 was al erg mooi.

De Xtreme 3 heeft aan de zijkant twee passieve radiatoren voor een fijne bas. Dubbele tweeters van 2 centimeter zorgen voor uitstekende hoge tonen. Eveneens dubbele woofers van 7 centimeter zorgen voor de middentonen.

Het grootste deel van de sound komt uit deze laatste 2 drivers. Ze hebben elk een output van 25 watt.

De Xtreme 3 produceert hiermee een hoger wattage. De Xtreme 2 produceert namelijk ‘maar’ 2 x 20 watt.

De JBL Xtreme 3 produceert nog betere bastonen. Met 2 x 25 watt produceert hij een 2 x 5 watt hoger wattage dan de JBL Xtreme 2.

JBL Connect+ of PartyBoost?

Een leuke extra optie bij de draadloze speakers van JBL is de mogelijkheid ze met elkaar te koppelen.

Zo kun je tijdens een feest vragen of iedereen z’n speaker meeneemt en ze dan als een hele batterij draadloos met elkaar verbinden. Je snapt al wel hoeveel muziekpower dit oplevert tijdens zo’n feest.

Lastig is alleen dat JBL hiervoor 2 verschillende methoden hanteert.

Zo is bij de JBL Xtreme 2 als verbindingsoptie JBL Connect+ ingebouwd. De JBL Xtreme 3 beschikt voor het combineren van speakers over PartyBoost.

Aangezien Connect+ en PartyBoost niet met elkaar samenwerken, kun je de oudere Xtreme 2 en opvolger Xtreme 3 niet met elkaar koppelen.

Dat is jammer als een deel van je vrienden en vriendinnen de Xtreme 2 meeneemt naar je feest terwijl jij enthousiast je Xtreme 3 tevoorschijn haalt.

Gelukkig kun je nu wél koppelingen maken met JBL speakers waarmee dit eerst niet kon. Zoals de JBL Boombox 2 die ook PartyBoost aan boord heeft.

Door wisseling van systeem voor draadloze koppeling van speakers, beschikt de JBL Xtreme 2 over JBL Connect+ en de Xtreme 3 over PartyBoost. Die communiceren niet met elkaar.

Ook de schouderriem is anders

Tot slot de draagriem voor de JBL Xtreme. Die was bij de Xtreme 2 al handig. Je hing er comfortabel de dikke 2 kilo mee aan je schouder.

De draagriem bij de Xtreme 3 is nog mooier. Hij kreeg wat extra kleurtjes en ook ribbels op de plek die op je schouder hangt. Zo wordt heen en weer schuiven tijdens het lopen voorkomen.

Bovendien zit in de nieuwe riem heel onopvallend een flesopener verwerkt. Dat is natuurlijk helemaal cool!

Wist je al dat ook het gewicht van de speaker is afgenomen? De Xtreme 2 weegt bijna 2,4 kilo, terwijl de Xtreme 3 nog maar 1,9 kilo weegt. Zo hangt er ineens een halve kilo minder aan je schouder.

De draagriem van de JBL Xtreme 3 is beter en mooier. Ribbels voorkomen schuiven over je schouder en de ingebouwde flesopener is cool. Bovendien is de Xtreme 3 een halve kilo lichter dan de JBL Xtreme 2.

Conclusie: JBL Xtreme 3 of JBL Xtreme 2?

Bij alles is duidelijk dat de JBL Xtreme 3 de opvolger is van de JBL Xtreme 2.

Zo maakt de gewichtsafname van een halve kilo het meedragen een stuk comfortabeler.

Ook de verbeterde draagriem met flesopener maakt hem aantrekkelijker.

Bovendien is de Xtreme 3 nu ook officieel stofdicht.

Kies voor de JBL Xtreme 3 als je:

  • de oplaadbare accu zo snel mogelijk wilt kunnen opladen
  • zonder signaalverlies ver van je speaker weg wilt kunnen lopen
  • de hoogste geluidskwaliteit met maximaal volume wilt
  • jouw speaker wilt koppelen met behulp van een PartyBoost verbinding

Kies voor de JBL Xtreme 2 als je:

  • een oplaadtijd van 3,5 uur vlot genoeg vindt
  • die paar tientjes minder betalen mooi meegenomen vindt
  • niet van plan bent om ver weg te lopen van je speaker
  • samen met anderen je speaker wilt koppelen met JBL Connect+

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL