Kobo Clara HDvsKobo Forma

De vergelijking

Met een vraagprijs die minstens €150 hoger ligt dan bij de Kobo Clara HD, is de Kobo Forma een formidabele e-reader om aan te schaffen.

Het merk Kobo staat in de meeste ‘beste e-reader’ lijstjes altijd schouder aan schouder met de Kindle. Als je dan niet vast wilt zitten aan de Amerikaanse Amazon is de Canadese Kobo dus de beste keuze die je kunt maken.

De 3 nieuwste Kobo’s op de markt zijn de Kobo Clara HD (2018), De Kobo Libra H2O (2019) en de Kobo Forma (2018). De Kobo Clara HD en Kobo Libra H2O vergelijken we hier. De verschillen tussen de gelijkvormige Kobo Libra H2O en Kobo Forma kun je hier vinden.

Kobo Clara HD vs Kobo Forma: de overeenkomsten

Kobo

Zoals al genoemd zijn allebei de e-readers van het merk Kobo. Het voordeel van Kobo is dat je, in tegenstelling tot een Kindle, er alle e-book formaten op kunt lezen.

Het maakt dus niet uit waar je een e-book koopt of download, op zowel de Kobo Clara HD als de Kobo Forma ga je hem gewoon kunnen lezen. (Uitgezonderd de e-books van Amazon uiteraard.)

Daarnaast heeft Kobo een zogenaamd Kobo-abonnement dat feitelijk de Netflix voor boeken is. Met de keuze uit meer dan 250.000 e-books kun je voor ongeveer een tientje per maand heerlijk binge-lezen.

Met het merk Kobo kun je alle e-book formaat boeken lezen en gebruik maken van een Kobo-abonnement.

E-ink, ComfortLight PRO en 300ppi

Alle laatste e-readers van Kobo hebben dezelfde technische basis specificaties. De belangrijkste 3 voor je leescomfort zijn uiteraard de e-ink (anders was het geen e-reader), de ComfortLight PRO en de resolutie van 300 ppi.

ComfortLight PRO is Kobo’s merknaam voor de automatische front-light. Dit licht, dat via de zijkanten op je scherm schijnt, stelt zich automatisch in naar aanleiding van het omgevingslicht.

Hoe donkerder het dus is, hoe zachter het zal schijnen zodat je ogen ontspannen kunnen blijven tijdens het lezen in bed.

De resolutie van 300 ppi (pixels per inch) is exact dezelfde als van print. Vrijwel alle e-readers sinds 2017/2018 hebben deze resolutie; de Kobo Clara HD en Kobo Forma dus ook.

Ter vergelijking; de meeste schermen van andere mobiele apparaten komen niet boven een resolutie van 230 ppi.

Met zowel de Kobo Clara HD als de Kobo Forma zijn de basis-eisen voor comfortabel lezen volledig gedekt.

Kobo Clara HD vs Kobo Forma: de verschillen

Grootte

Als je de Kobo Clara HD en de Kobo Forma naast elkaar legt, zie je uiteraard direct twee grote verschillen. De eerste is de grootte: De Kobo Forma heeft een scherm van wel 8 inch en is daarmee 1 van de grootste e-readers op de markt.

Door het speciale ontwerp van de Kobo Forma (daarover straks meer) komt er nog een cm of 2 bij in de breedte.

Voor de luie lezer die niet graag naar de volgende bladzijde swiped is zo’n groot scherm natuurlijk heerlijk. Helemaal als je bijvoorbeeld regelmatig wetenschappelijke pdf’s moet lezen, zijn die extra centimeters heel prettig.

Kobo Clara HD vs Kobo Forma

Maar naar de volgende bladzijde tikken of swipen was nu niet echt een ‘probleem’ dat opgelost moest worden. De vraag is dus of je die grootte echt nodig hebt, helemaal omdat de Kobo Forma door zijn formaat lastiger mee te nemen is.

Ondanks het grootte verschil is de Kobo Forma overigens niet heel veel zwaarder dan de Kobo Clara HD (maar een kleine 30 gram) en dus ook nog altijd lichter dan een gemiddeld hardcover boek.

De Kobo Forma is 5 cm breder en 2 cm hoger dan de Kobo Clara HD en heeft een 8 inch scherm in tegenstelling tot de 6 inch van de Kobo Clara HD.

Design

Naast de grootte is het design van de Kobo Forma opvallend. De Kobo Clara HD is de meest minimalistische e-reader die je kunt krijgen. Met de Kobo Forma heeft Kobo een stap gemaakt naar een nieuw design dat de leeservaring zou moeten verhogen.

Met de dikkere zijkant die ook iets schuin loopt, zou de Kobo Forma beter in de hand horen te liggen dan de platte Kobo Clara HD. De twee knoppen op deze brede rand helpen daarbij om nog eenvoudiger te navigeren in je boek.

De knoppen betekenen overigens niet, dat je geen gebruik kunt maken van een touch-screen, ook deze is bij de Kobo Forma gewoon geïntegreerd.

Het nadeel van dit fancy design is dat de Kobo Forma minder makkelijk weg te steken is in een volle tas. Ook moet je een speciaal (duurder) hoesje kopen, waar de DIY-er voor de Kobo Clara HD zelf ook nog wel een mooie sleeve kan naaien.

De Kobo Forma heeft een speciaal ergonomisch design, de Kobo Clara HD is de standaard minimalistische uitvoering van de Kobo e-readers.

Waterproof

Lees je graag bij het zwembad, in bad of misschien in de regen, terwijl je op de bus wacht? Dan is het te overwegen om de Kobo Forma aan te schaffen. Deze heeft namelijk een waterproof coating.

De Kobo Libra H2O heeft deze coating overigens ook. Als waterproof voor jou belangrijk is, kun je hier ons artikel over de Kobo Libra H2O en Kobo Forma lezen.

De Kobo Forma heeft een waterproof score van IPX8, wat betekent dat deze 60 minuten op 1,5 meter diepte kan overleven.

Prijs

Het laatste grote verschil tussen de Kobo Clara HD en Kobo Forma is natuurlijk de prijs.

Waar je de Kobo Clara HD vaak al kunt vinden tussen de €110 en €130, zul je voor de Kobo Forma dieper in je buidel moeten tasten.

Met een bedrag van rond de €280 is de Kobo Forma namelijk meer dan twee keer zo duur als de Kobo Clara HD.

Kobo Clara HD vs Kobo Forma: conclusie

Met de Kobo Clara HD en Kobo Forma heb je allebei een hele goede en betrouwbare e-reader in handen.

Als een grote e-reader erg belangrijk voor je is, omdat je bijvoorbeeld veel wetenschappelijke pdf’s moet lezen, dan is het te overwegen om de Kobo Forma aan te schaffen.

Maar vanwege het grote verschil in prijs en de dubieuze toevoeging van een groter scherm voor de gewone lezer is de Kobo Clara HD waarschijnlijk voor de meeste mensen een slimmere keuze.

Als het speciale ontwerp van de Kobo Forma je erg aanspreekt én je graag een waterproof e-reader hebt, kun je ook eventueel kijken naar de Kobo Libra H2O.

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL