Kobo Clara HDvsKobo Libra H2O

De vergelijking

Beide van het merk Kobo, met een resolutie van 300 ppi, opslagcapaciteit van 8 GB en intern werkgeheugen van 512 MB zijn de Kobo Clara HD en Kobo Libra H2O aan elkaar gewaagd.

Maar zo gauw je de afbeeldingen hebt gezien zie je direct een duidelijk verschil in ontwerp. Wat betekent dit voor jou als lezer en is de Kobo Libra H20 de extra €50 waard?

Kobo Clara HD vs Kobo Libra H2O: de overeenkomsten

Merk, resolutie, opslagcapaciteit en werkgeheugen

Beide e-readers behoren tot de jongste 3 modellen van Kobo; 1 van de hoofdproducenten op de huidige e-reader markt. Met Kobo heb je dan ook een betrouwbare e-reader in handen.

E-ink (uiteraard), frontlight (komen we zo nog even op terug) en een resolutie die gelijk is aan print zijn specificaties die je bij de goede recente e-readers mag verwachten en je bij de Kobo Clara HD en Kobo Libra H2O dan ook krijgt.

De 8GB opslagcapaciteit kun je gemiddeld zo’n 6000 tot 8000 e-books op kwijt. Dus tenzij je de bibliotheek van Belle en het Beest in je e-reader kwijt wilt, zul je hier eerst ruim voldoende aan hebben.

De basis prestatie specificaties van de Kobo Clara HD en Kobo Libra H2O zijn gelijk.

De ComfortLight Pro

Sinds 2016 heeft Kobo de ComfortLight Pro standaard ingebouwd als front-light in al haar nieuwe modellen.

Front-light, in tegenstelling tot back-light, is kenmerkend voor e-readers.

Het licht schijnt met een front-light via de zijkanten over het scherm, in plaats van recht in je ogen zoals je bij je smartphone en laptop gewend bent.

Met de ComfortLight Pro wordt dit front-light automatisch aangepast aan je omgeving. Dit houdt in dat het licht ’s avonds minder fel is om je ogen te sparen.

De Kobo Clara HD en Kobo Libra H2O hebben allebei automatische schermverlichting.

Kobo-abonnement

Beide e-readers zijn dus van het merk Kobo. Dit betekent dat je op deze e-readers alle e-book bestandsformaten kunt lezen, behalve Kindle. (Welke je alleen op een Kindle kan lezen.)

Het betekent ook dat je op beide e-readers de boeken van een Kobo-abonnement kunt lezen.

De bestandsformaten van de e-books van een Kobo-abonnement (ePub) worden in principe ook ondersteund door bijvoorbeeld een PocketBook, maar Kobo heeft het abonnement zo versleuteld dat je een Kobo e-reader nodig hebt om ze te kunnen lezen.

Op beide e-readers kun je de boeken lezen van je Kobo-abonnement.

Kobo Clara HD vs Kobo Libra H2O: de verschillen

Design en grootte

Hoewel de basis-specificaties van de Kobo Clara HD en Kobo Libra H2O aan elkaar gelijk zijn zie je op de afbeeldingen direct dat er een duidelijk verschil tussen de 2 is.

De Kobo Libra H2O gaat uit van een compleet nieuw ontwerp, waarbij je niet alleen 2 extra besturingsknoppen krijgt maar ook een zogenaamde ‘ergonomische grip’.

De e-reader heeft namelijk aan de rechterkant een extra grip die dikker is dan de rest van de e-reader. Hierdoor heeft Kobo de rest van de randen dunner kunnen maken en heb je zo een 7 inch scherm in een grootte die (bijna) gelijk is aan de Kobo Clara HD met een 6 inch scherm.

Kobo Clara HD vs Kobo Libra H2O

De Kobo Libra H2O lijkt in eerste instantie groter, zwaarder en vooral onhandiger qua vorm, maar in de realiteit valt dit erg mee. Het dikste stuk is zelfs 5mm dunner dan de Kobo Clara HD en met maar 25 gram verschil maakt het zwaardere gewicht ook niet echt veel uit.

De Kobo Libra H2O is wel een dikke 3 cm breder dan de Kobo Clara HD en door het schuine ontwerp blijft de Kobo Clara HD wel de makkelijkste e-reader om in je handtas mee te nemen.

De Kobo Libra H2O heeft een ergonomische grip met besturingsknoppen, maar de Kobo Clara HD is met haar minimalistische design de makkelijkste om mee te nemen onderweg.

Waterproof

Waar een gewoon boek bij een ongeluk met water gewoon even rustig te drogen moet worden gelegd is water en elektrische apparaten een gevaarlijker combinatie.

Tegenwoordig worden fabrikanten steeds beter in het waterproofen van hun producten, waarbij je van een fikse regenbui tot zelfs een val in het bad geen reden meer hebt tot paniek.

Zoals de naam al doet vermoeden is de Kobo Libra H2O waterproof, de Kobo Clara HD is dat niet.

Webbrowser

Je e-reader is bedoeld om te lezen, maar in sommige nieuwere e-readers zien we nu ook de mogelijkheid om op het internet te surfen terug komen.

Uiteraard zul je alle websites in zwart-wit te zien krijgen, en is de snelheid verre van die we gewend zijn op onze andere mobiele apparaten.

Daarnaast kun je, je afvragen of je de afleiding van Facebook en Instagram onder je neus wilt hebben als je een boek wilt lezen…

Maar het kan wel handig zijn om bijvoorbeeld op je e-reader nieuwe e-books te kopen. Aan jou dus de keus.

Op de Kobo Libra H2O zit een webbrowser, de Kobo Clara HD heeft dat niet.

Prijs

De Kobo Libra H2O betaal je beduidend meer voor. Met een prijs van rond de €180 betaal je voor deze waterproof, ergonomische e-reader zo’n €50 meer dan voor de minimalistische Kobo Clara HD.

De Kobo Libra H2O is ongeveer 40% duurder dan de Kobo Clara HD.

Kobo Clara HD vs Kobo Libra H2O: conclusie

Met beide e-readers ga je met veel plezier je e-books kunnen lezen.

De Kobo Libra H2O is significant duurder, waarmee je jouw lees-comfort zou kunnen verhogen.

De vraag die jij je moet stellen is natuurlijk of je dit comfort ook daadwerkelijk nodig hebt en je het de prijs waard vind.

Kies voor de Kobo Clara HD als je:

  • De e-reader graag mee onderweg neemt
  • De goedkoopste versie wilt zonder allerlei poespas

Kies voor de Kobo Libra H20 als je:

  • Graag in bad of bij het zwembad leest
  • Gebruik wilt maken van een webbrowser

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL