ReMarkable 2vsKobo Elipsa

De vergelijking

Tegenwoordig bestaat er een enorm aanbod van e-books en tablets waarop je notities kunt schrijven en bewaren. Wij kunnen ons voorstellen dat het moeilijk is om de juiste te kiezen. Op deze vergelijkingspagina hebben we er in ieder geval twee in het zonnetje gezet: de Kobo Elipsa en de ReMarkable 2.

De Kobo Elipsa is afkomstig van je raadt het al: het bekende merk Kobo. De e-reader is aanzienlijk populair. Producten van Kobo worden daarbij goed beoordeeld. Op basis van 5005 reviews krijgt het merk Kobo een score van 3,5 uit 5. De Kobo Elipsa zelf wordt op Amazon.com beoordeeld met een 4,1 uit 5. Dit is op basis van 373 reviews. Het Canadese merk weet dus wat ze doen.

ReMarkable is een ware concurrent en niet alleen qua prijsniveau. Het Noorse bedrijf wordt ook erkend als goede producent van digitale notebooks. De ReMarkable 2 krijgt een score van 4,5 uit 5 op basis van 4481 reviews.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de Kobo Elipsa en de ReMarkable 2?

Om de verschillen in een oogopslag te kunnen zien, hebben we hieronder een tabel voor je gemaakt. Daarnaast gaan we uitgebreider in op een aantal belangrijke features van de twee producten: handsfree writing, gebruikservaring, de beschikbare bibliotheek aan boeken, helderheid instellen, e-book software en updates, en online klantenservice.

Tenslotte adviseren we je in welk geval je het beste de Kobo Elipsa of ReMarkable 2 kunt kopen.

Kobo Elipsa ReMarkable 2
Gebruik Is een echte e-reader waarbij je notities kunt maken en markeren Is een digitaal notitieblok en kan worden gebruikt als e-reader
Schermtype E Ink Carta-scherm E-Paper
Batterijduur 1 week 2 weken
Hartslagmeter Heeft de ECG hartslagmeter Heeft de ECG hartslagmeter
Scherm 10,3 inch 10,3 inch
Bestandsformaten pdf Adobe EPUB, EPUB en pdf
Opslagruimte 32 GB 8 GB
Batterijen 2 AAA-batterijen nodig om stylus op te laden Geen batterijen nodig om stylus op te laden
Synchronisatie Synchroniseert met Dropbox Synchroniseert met Google Drive, Dropbox en Microsoft OneDrive
Schermhelderheid Schermhelderheid is in te stellen Heeft geen achtergrondverlichting
Is de kleurtemperatuur instelbaar? Kleurtemperatuur is niet in te stellen Kleurtemperatuur is niet in te stellen
Mogelijkheden van de stylus Mogelijkheden van de stylus: Vulpen, ballpoint, penseel, markeerstift of kalligrafiepen. Mogelijkheden van de stylus: afhankelijk van de stylus die je kiest (met of zonder gum)
Functies van de Stylus Paar lijndiktes en kleuren beschikbaar Meerdere opties voor stijl, dikte en kleur van de stylus beschikbaar
Is een linkshandigenmodus beschikbaar? Beschikt niet over handige linkshandigenmodus Beschikt over handige linkshandigenmodus
Overig Beschikt over donkere modus Ook als schetsblok te gebruiken

Beide e-readers beschikken over een behoorlijke hoeveelheid functies. Concluderend kunnen we zeggen dat de ReMarkable 2 het van de Kobo Elipsa wint op het gebied van de stylus. Ook gaat de ReMarkable 2 langer mee dan de Elipsa, namelijk twee weken in plaats van een. Dit is overigens wel afhankelijk van je wifi gebruik en schermverlichting.

Andere eigenschappen die de ReMarkable 2 heeft en de Kobo Elipsa niet: keuze uit 2 soorten stylussen, handige linkshandigenmodus en compatibiliteit met meer bestandsformaten. Tot slot is het opladen van de stylus niet nodig.

De Kobo Elipsa wint het wél van de ReMarkable 2 qua: opslag, leeservaring en bibliotheek. De Elipsa beschikt namelijk over diverse handige functies die de leeservaring verbeteren en biedt een enorme bibliotheek aan e-books. Daarbij hoef je de stylus niet apart aan te schaffen terwijl dat bij de ReMarkable 2 wel het geval is.

Kobo Elipsa vs. ReMarkable 2: de stylus

Om stukken tekst te markeren of aantekeningen te maken, gebruik je de Kobo stylus. De punt van de stylus van de Elipsa is erg gevoelig voor druk waardoor je zowel dunne als dikke lijnen kunt tekenen. Ook is het makkelijk om te wisselen tussen gummen en schrijven dankzij de knop op de stylus. Als je hiervan wilt profiteren, is het dus wel nodig om de pen op te laden, wat je doet met 2 AAA-batterijen. De punten van de Kobo stylus kun je vervangen, waarvan er alvast één wordt meegeleverd.

De ReMarkable 2 is te gebruiken met 2 stylussen: de Marker en Marker Plus. Het verschil tussen deze twee is de toevoeging van een gum, die op de achterkant van de Plus stylus zit. Beiden hoef je niet op te laden en zorgen ervoor dat je mooie notities kunt maken. Alle pennen zijn te gebruiken met drie verschillende diktes (small, medium, thick) en komen in drie verschillende kleuren: zwart, wit en grijs. De Marker Plus kan diverse pennen en potloden simuleren. Deze stylus is met name handig bij het schetsen, dankzij de mogelijkheid om lagen te creëren waardoor je tekeningen nog meer tot leven komen.

Bij de Markers zitten ook 9 reservepunten die je kunt vervangen. Hoelang een punt meegaat, verschilt per persoon, en is bijvoorbeeld afhankelijk van hoeveel druk je op de punt zet. Al met al is het dus niet zo gek dat de ReMarkable 2 het schrijven op echt papier goed weet na te bootsen.

ReMarkable 2 vs Kobo Elipsa: gebruikservaring

De gebruikerservaring kan op twee aspecten worden beoordeeld: leeservaring en het maken van notities. De ReMarkable 2 is overduidelijk een beter product voor het maken van notities. De Kobo Elipsa is een echte e-reader waarmee je aantekeningen maakt bij e-books. Je kunt de schermhelderheid instellen en lezen in het donker. De ReMarkable 2 beschikt niet over deze functies en heeft ook geen achtergrondverlichting. Lezen in het donker kan dus niet.

Kobo Elipsa vs ReMarkable 2: bibliotheek aan boeken

Als we kijken naar beschikbaarheid en compatibiliteit met bestanden, komt duidelijker naar voren waarom de Kobo Elipsa het beter doet als e-reader dan de ReMarkable 2. De ReMarkable 2 ondersteunt alleen .pdf en EPUB, en geen DRM. Het type bestanden dat je kunt openen en lezen is dus beperkt op de ReMarkable 2 en zul je er eerst zelf op moeten zetten in het juiste bestandsformaat. Houd daarbij wel rekening met de aanzienlijk kleinere opslagcapaciteit van 8 GB.

De Kobo Elipsa biedt een aantal mogelijkheden om gewenste bestanden gemakkelijk te downloaden: via USB, Dropbox, Kobo Store, Bol.com en Kobo Plus. De laatste optie is een abonnement waarbij je voor 9,99 euro per maand alle boeken uit de ruime bibliotheek kunt lezen die je maar wilt. Dankzij de grote opslag van 32 GB is het opslaan van boeken geen enkel probleem.

ReMarkable 2 vs Kobo Elipsa: het ontwerp

Een van de weinige overeenkomsten tussen de twee modellen is de grootte van het scherm: 10,3 inch. In de rest van het ontwerp zijn wel belangrijke verschillen zichtbaar. Waar de Kobo Elipsa wordt omschreven als een flinke e-reader, is de ReMarkable 2 juist heel dun en licht. De Kobo Elipsa is dan ook de grootste van de Kobo lijn en kun je daardoor helaas niet helemaal soepel vasthouden in een hand, maar je kunt wel alles op het scherm zien. Dit maakt dat de ReMarkable 2 makkelijker mee te nemen is.

Als we puur kijken naar het uiterlijk van de ReMarkable 2, wint deze het absoluut van de Kobo Elipsa. De Elipsa heeft eigenlijk een klassiek e-reader uiterlijk terwijl de ReMarkable een premium-uitstraling heeft. De behuizing is gemaakt van aluminium en het e-paperscherm heeft resolutie van 1872 x 1404 pixels. Het scherm reageert twee keer zo snel op aanrakingen dan dat van de ReMarkable 1.

Tenslotte is het scherm van de Kobo Elipsa de snelste van de hele Kobo lijn en heeft deze een resolutie van 1404 x 1872 pixels. Laatste feature van de Elipsa: je kunt het scherm draaien.

ReMarkable 2 vs Kobo Elipsa: de prijs

De losse tablet ReMarkable 2 is te koop voor 399 euro. De Marker of Marker Plus moet je er dan nog wel bij aanschaffen en ook is het aan te raden om een beschermhoes te kopen. Tel daar de extra set Marker-tips bij op en dan kom je uit op een bedrag rond de 500 euro.

De Kobo Elipsa is ook te koop voor €399, maar daar zitten de stylus en beschermhoes daarentegen al wél bij in.

FAQ

In welke situatie kan je beter de Kobo Elipsa kopen?

Als je op zoek bent naar een e-reader die je toegang biedt tot een uitgebreide bibliotheek aan e-books, met een grote opslagcapaciteit en de mogelijkheid wilt om aantekeningen te maken, dan is de Kobo Elipsa de beste optie voor jou.

In welke situatie kan je beter de ReMarkable 2 kopen?

Als je op zoek bent naar een stijlvolle E-Paper tablet die een kei is in het maken van notities, schetsen en eigenlijk alles wat je op “papier”’ wilt hebben, dan is de ReMarkable 2 een match. Dit is bovendien de enige e-reader die makkelijk te gebruiken is voor linkshandige dankzij de linkerhandsmodus biedt. Tenslotte kun je makkelijk jouw bestanden exporteren. De aanschafprijs van de ReMarkable 2 is fors, maar dan heb je wat!

Wat zijn de grootste verschillen?

De grootste verschillen tussen de Kobo Elipsa en ReMarkable 2 zijn dat de ReMarkable 2 langer mee gaat, je de stylussen hiervan niet op hoeft te laden en dat dit apparaat beschikt over vele functies om notities en schetsen te realiseren en te exporteren. De Kobo Elipsa is samenvattend gezegd de beste e-reader van de twee en beschikt over functies die de leeservaring prettiger kunnen maken. Daarbij is de Kobo Elipsa goedkoper om aan te schaffen.

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL