Kobo Libra H2OvsKobo Forma

De vergelijking

De 3 meest recente e-readers van Kobo zijn de Kobo Clara HD, de Kobo Libra H2O en de Kobo Forma. De Kobo Clara HD is de basis e-reader, bij de Kobo Libra H2O en Kobo Forma krijg je een paar extra’s.

Wat direct opvalt bij beide e-readers is natuurlijk het nieuwe ergonomische design. Toch is er nog een behoorlijk prijsverschil van zo’n €100 tussen beide e-readers. Wat veroorzaakt dit verschil en is het de moeite om dit neer te leggen voor de Kobo Forma?

Kobo Libra H2O vs Kobo Forma: de overeenkomsten

Comfortlight PRO, 300 ppi en batterijcapaciteit

De basiseisen voor een goede e-reader zijn meer dan gedekt bij zowel de Kobo Libra H2O en Kobo Forma. Met een schermresolutie van 300 ppi (pixels per inch) is je e-book net zo scherp als je analoge boek.

Door de batterijcapaciteit van 1200mAh kun je in principe op beide e-readers wekenlang lezen zonder hem te hoeven opladen. Tijdens die lange treinreis of kampeervakantie zonder stroom kom je dus niet zonder je lees-vitamines te zitten

De Comfortlight PRO mag dan standaard zijn bij alle nieuwe Kobo’s, maar is dat zeker niet bij alle e-readers op de markt. Hoewel front-light (licht van de zijkant, i.p.v. achter het scherm) wel de standaard is bij e-readers, is de Comfortlight PRO de luxere uitvoering hiervan.

Deze automatische front-verlichting zorgt namelijk dat je zonder zorgen ontspannen leest in elke situatie. Hoe donkerder je omgeving, hoe zachter het licht wordt.

Met de Kobo Libra H2O en Kobo Forma heb je een goede e-reader in handen die aan alle laatste technische e-reader snufjes voldoen.

Het ergonomische design

Ze vallen op: de Kobo Libra H2O én de Kobo Forma. Sinds 2018 zijn e-reader fabrikanten gaan experimenten met het design van de e-reader zelf.

De brede en iets oplopende zijkant zouden zorgen voor een meer ergonomische grip zodat je nóg meer ontspannen je boek kan lezen. (Want zeg nou zelf, ook de ‘gewone’ e-reader is al een fikse verbetering op het vasthouden van een gewoon boek terwijl je op je rug ligt.)

Daarnaast is Kobo bij het design van deze 2 laatste e-readers afgestapt van het minimalisme en hebben ze 2 knoppen toegevoegd. Hiermee kun je, naast het touchscreen, ook door je boek navigeren.

De voordelen van knoppen zijn de meningen over verdeeld. De 1 zweert de bij, de ander kijkt er meewarig naar en voorspelt dat ze snel kapot zullen gaan. Zelfde discussie als Android vs IOS en je moet zelf maar bepalen in welk team jij zit.

De Kobo Forma en Kobo Libra H2O hebben in elk geval allebei het nieuwste ergonomische design én 2 knoppen om mee te navigeren.

Waterproof

Als je graag aan de rand van het zwembad, op de boot, in bad of misschien zelfs in de regen leest kun je het beste 1 van deze 2 e-readers kiezen van Kobo. Beide hebben namelijk een waterproof beschermlaag die je e-reader tot wel 60 minuten op 1,5 meter diepte blijft beschermen.

Ter vergelijking, de Kobo Clara HD heeft deze waterproof bescherming dus niet.

De Kobo Libra H2O en Kobo Forma zijn allebei waterproof.

Kobo

En last, but not least, de beide e-readers zijn uiteraard van het bekende merk Kobo. Met eigenlijk alleen Kindle van de Amerikaanse Amazon als technische concurrent is Kobo de favoriete keuze van Europeanen.

Waar je met Kindle vast zit aan Amazon, kun je met Kobo gewoon elk e-book formaat lezen dat je wilt. Je hoeft dan dus niet ‘over te stappen’ op het verwarrende Amazon (is het nu amazon.co.uk, amazon.de of amazon.com…?), maar je kunt gewoon makkelijk bij bol.com blijven bestellen bijvoorbeeld.

Daarnaast kun je op de Kobo gebruik maken van een zogenaamd Kobo-abonnement, wat de Netflix onder de e-book lezers is. Voor ongeveer een tientje per maand heb je daarmee de keus uit zo’n 250.000 e-books.

Op allebei de e-readers kun je gebruik maken een Kobo-abonnement.

Kobo Libra H2O vs Kobo Forma: de verschillen

Als je ze naast elkaar op de afbeelding ziet én de technische specificaties snel doorneemt, zul je misschien even gedacht hebben dat de Kobo Libra H2O en de Kobo Forma één en dezelfde e-reader zijn.

In principe zijn ze dat ook, er is namelijk (naast de prijs) maar 1 duidelijk verschil tussen de beide e-readers: de grootte.

Kobo Libra H2O vs Kobo Forma

Grootte

Met een indrukwekkend 8 inch scherm en afmetingen van 16 bij bijna 18cm is de Kobo Forma de gigant onder de e-readers.

Handig als je regelmatig wetenschappelijke pdf’s moet lezen bijvoorbeeld, minder handig als je vooral veel onderweg bent en je e-reader makkelijk in een handtas of volle backpack wilt kunnen steken.

Voor het gewicht van de Kobo Forma hoef je trouwens niet bang te zijn, deze is namelijk met 190 gram net zo licht als de Kobo Libra H2O.

De Kobo Forma is zo’n 1,5 cm breder, een kleine 2 cm hoger en heeft een groter scherm (8 inch) dan de Kobo Libra H2O. Qua dikte en gewicht zijn beide e-readers zo goed als aan elkaar gelijk.

Kobo Libra H2O vs Kobo Forma: conclusie

Het enige waar je naar hoeft te kijken in je keuze tussen de Kobo Libra H2O en de Kobo Forma is of je een grote of ‘gewone’ e-reader wilt.

Natuurlijk is een blik op je bankrekening ook handig, want de Kobo Forma is wel zo’n €100 duurder dan haar kleinere zusje de Kobo Libra H2O.

Kies de Libra H2O als:

  • Je een kleiner budget hebt

Kies de Kobo Forma als:

  • Je het grootste scherm wilt

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL