McAfeevsNorton

De vergelijking

Het kan niemand ontgaan zijn dat beveiliging op de computers waarmee je werkt steeds belangrijker wordt. McAfee en Norton zorgen daar allebei voor. Gelukkig maar, want criminele hackers proberen misschien ook jouw gegevens te stelen of je systeem te gijzelen.

Ook in oorlogssituaties doen vijandig gezinde landen er tegenwoordig alles aan om elkaars systemen plat te leggen. Aangezien je op internet nooit op een eiland leeft, krijgt ook voor jou beveiliging steeds meer prioriteit.

McAfee en Norton zijn allebei anti-virusbouwer met een goede reputatie. Allebei werken ze al decennialang op dit terrein. Je kunt je dus afvragen in hoeverre deze beveiligers qua producten nog van elkaar afwijken.

Om jou met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij McAfee en Norton voor je naast elkaar gezet.

McAfee en Norton: De overeenkomsten

Vergelijk je beveiligingsprogramma’s met elkaar, dan zitten de overeenkomsten vooral in het doel waarvoor je ze gebruikt.

Zowel McAfee als Norton installeer je op apparatuur waarmee je geregeld online gaat. Dit kan dus een desktop of laptop pc zijn, maar ook je mobiele telefoon of je tablet.

Beide programma’s beschermen tegen virussen, malware en data diefstal. De programma’s zijn doorlopend actief, maar je kunt de scanmogelijkheden ook handmatig activeren. Het kan dan om een snelle scan gaan of juist om een scan die heel uitgebreid is.

McAfee versus Norton: De verschillen

De snelheid bij handmatig scannen

Voor de veiligheid is het goed om geregeld zulke handmatige scans uit te voeren. Maar omdat je vaak op je apparatuur aan het werk bent, komt zo’n scan nooit handig uit. Daarom is van belang hoe snel het scannen gaat.

Daarbij merk je tussen de 2 aanbieders wel een belangrijk verschil. Kies je voor de snelle scan, dan duurt deze bij McAfee 2 minuten en 20 seconden. Bij Norton is de quick scan al na 1 minuut en 16 seconden voorbij.

Nu het slechts om een paar minuten gaat, weegt dit verschil niet erg zwaar. Maar kies je voor een uitgebreide scan, dan is het verschil echt groot. McAfee doet daar 57 minuten over, terwijl die uitgebreide scan bij Norton al in 10 minuten is gefikst.

Bij McAfee duurt de snelle scan 2x zo lang en de uitgebreide scan 6x zo lang als bij Norton.

De geheugendelen die worden gescand

Je vraagt je misschien af of het scannen door beide programma’s dan even nauwkeurig gebeurt. Je kunt dit zien door te vergelijken welk percentage van de essentiële delen van jouw apparaat worden gescand.

Het verschil blijkt niet erg groot. Bij de snelle scan is het deel dat wordt gescand van de processor, van het werkgeheugen en van het opslaggeheugen ongeveer even groot.

Ook bij de uitgebreide scan zijn de cijfers vergelijkbaar. Alleen het deel van het wekgeheugen dat gescand wordt verschilt. Bij MacAfee is dit met 53% een stuk groter dan de 15% die met Norton wordt gescand.

De geheugendelen die McAfee en Norton scannen komen behoorlijk met elkaar overeen. Alleen scant McAfee bij de uitgebreide scan het werkgeheugen voor een groter deel.

Vertragende werking tijdens jouw werk op de pc

En hoe zit het eigenlijk met de vertraging als de programma’s hun werk doen, terwijl jij gewoon op je computer bezig bent?

Dit blijkt nog niet zo makkelijk vast te stellen. Verschillende tests geven uiteenlopende beoordelingen. Soms scoren McAfee en Norton gelijk, maar in een ander geval wint de één het van de ander.

De onafhankelijke AV-Comparatives uit Oostenrijk, laten McAfee duidelijk winnen. Met die testmethode is de invloed op de snelheid die Norton veroorzaakt gemiddeld 12.7, terwijl dit getal voor McAfee uitkomt op 1.1. Bij de Oostenrijkse AV-Comparatives biedt het laagste getal de beste score.

Niet duidelijk is of McAfee of Norton een zwaardere invloed op je systeem heeft. De onafhankelijke AV-Comparatives constateren bij Norton de meeste vertraging.

Verschil in niveau van beveiliging?

De meeste beveiligingsprogramma’s werken met databases van eerder ontdekte software die kwaadaardig is. Die databases worden voortdurend up-to-date gehouden.

Norton gaat bij de bescherming tegen malware nog een stapje verder. Met een speciale techniek die Sonar wordt genoemd, scant dit programma ook op malware die nog niet eerder ergens werd gedetecteerd. Hierdoor is de bescherming op dit gebied nog net een stukje beter.

Beide programma’s bieden een goede beveiliging, maar qua malware protectie scoort Norton nog net iets hoger dan McAfee.

Is er een verschil in prijs?

Bij een goede beveiliging hoort natuurlijk ook een prijs. Bij Norton is de volledige naam van het pakket ‘Norton 360 Deluxe’ en bij McAfee hebben we het over ‘McAfee Total Protection’.

De prijsstelling is voor beide pakketten vergelijkbaar. Je betaalt voor een abonnement per jaar. Kies je voor een abonnement van circa 50 euro, dan valt op dat McAfee met die prijs meer op gezinsgebruik is gericht. McAfee kan voor die prijs namelijk op meerdere apparaten worden gebruikt.

Bij gebruik op meerdere apparaten is het jaarabonnement voor McAfee voordeliger dan dat voor Norton.

Conclusie: McAfee of Norton?

Tussen de 2 beveiligingspakketten zitten dus enkele verschillen. Wel moet worden gezegd dat ze allebei een zeer hoge mate van bescherming bieden. Kies jij graag zo nauwkeurig mogelijk, dan noemen we hier nog eens de meest in het oog springende verschillen.

Kies voor McAfee als je:

  • voordelig op meerdere apparaten beschermd wilt zijn
  • een pakket wilt gebruiken dat volgens het Oostenrijkse AV-Comparatives het minste invloed op de snelheid heeft
  • bij het uitgebreid scannen graag een groot deel van je werkgeheugen meepakt

Kies voor Norton als je:

  • op 1 apparaat de meest complete bescherming tegen malware zoekt
  • snelle tussentijdse scans wilt kunnen maken
  • ook beschermd wilt zijn tegen nieuwe, nog onbekende, malware

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL