NortonvsBitdefender

De vergelijking

Het gevaar dat virussen voor een computer kunnen opleveren, wordt door steeds meer mensen begrepen. Ondertussen gaan kwaadwillende personen steeds verder in het ontwerpen van geavanceerde malware.

Het Amerikaanse Norton en het Roemeense Bitdefender zijn bedrijven die jou hiervoor bescherming bieden. Norton lijkt daarbij in prijs iets voordeliger te zijn.

De bedrijven hebben allebei een flinke staat van dienst. Bitdefender startte met haar werk in 2001 en Norton werkt al aan antivirussoftware sinds 1991. Beide aanbieders kenmerken zich door hun hoge betrouwbaarheid en intelligente manier van opsporen en blokkeren van malware.

Voor de wakkere consument is het helemaal niet zo makkelijk om te kiezen tussen de 2 merken Misschien vraag jij je op dit moment wel af welk pakket het beste tot zijn recht zal komen op jouw systeem.

Om je met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij Norton en Bitdefender voor je naast elkaar gezet.

Norton en Bitdefender: De overeenkomsten

We hebben voor onze vergelijking de pakketten Norton 360 Deluxe en Bitdefender Premium Security vergeleken. Ze werken allebei op de bekende besturingssystemen als Windows, macOS, iOS en Android.

Zet je ze naast elkaar om naar de overeenkomsten te kijken, dan zien we dat beide pakketten in ieder geval beschikken over: realtime bescherming, web bescherming en bescherming tegen phishing.

Beide aanbieders hebben een VPN in hun pakket gestopt, waarmee je anoniem kun surfen. Er is een firewall aanwezig die hackers tegenhoudt en een password manager waarin je wachtwoorden beveiligd kunt opslaan.

Er is dus zowel bij Norton als bij Bitdefender aan alle benodigde basics gedacht.

Norton versus Bitdefender: De verschillen

Prijs en aantal apparaten

De prijsstelling van Norton en Bitdefender is wat moeilijk te vergelijken. Wél gaat het in beide gevallen om abonnementen per jaar. Norton is daarbij ook wat goedkoper.

Een belangrijk verschil is dat je bij Norton tot maximaal 5 apparaten kunt beveiligen, terwijl een pakket van Bitdefender de bescherming van 10 apparaten kan omvatten.

Waarschijnlijk zegt dit iets over de achtergrond van Bitdefender. Deze organisatie richt zich meer op organisaties wereldwijd, terwijl Norton zich van oorsprong vooral richtte op de particuliere consument.

Norton is iets goedkoper, maar een Norton pakket beschermt maximaal 5 apparaten, terwijl dit bij Bitdefender kan oplopen tot 10.

Hoelang kun je het pakket uitproberen?

Bij de aanschaf van dit soort pakketten, is het gebruikelijk dat je een niet-goed-geld-terug garantie krijgt. Je legt je immers vast op een jaarabonnement en het is dan wel prettig als je er weer vanaf kunt als het pakket je tegenvalt.

Bij Norton krijg je hiervoor 2 keer zo lang de tijd als bij Bitdefender. Norton biedt deze geld-terug-garantie namelijk aan voor 60 dagen, terwijl je bij Bitdefender binnen 30 dagen moet beslissen.

De geld-terug garantie bij Norton is met 60 dagen 2 keer zo lang als bij Bitdefender met 30 dagen.

Realtime bescherming van hoog niveau

Van Norton is bekend dat deze ontwikkelaar een zogenaamde ‘Sonar’-methode in haar software heeft gestopt. Met die techniek scant het antivirusprogramma ook op malware die nog niet eerder ergens is opgedoken.

Die manier van detecteren zal misschien de verklaring vormen voor het wat hogere aantal ‘valse alarmen’ dat bij Norton uit de ‘False flag test’ van AV-Comparitives voortvloeit.

Deze wereldwijd toonaangevende testorganisatie uit Oostenrijk, stelde over de maanden juli tot oktober 2021 ook vast, dat Norton bij realtime bescherming 100% scoorde, terwijl de score bij Bitdefender op 99,7% uitkwam.

Norton lijkt dus door een agressiever scanmethode een fractie beter te scoren op het gebied van realtime bescherming dan Bitdefender.

De AV-Comparitives geven het beeld dat Norton met 100% net iets beter scoort met realtime beveiliging dan Bitdefender met 99,7%.

Scansnelheid en omvang ervan

Naast de prettige beveiliging die realtime bescherming biedt, zorgen beide programma ook voor een intensieve scanmogelijkheid die je handmatig op gang brengt. Het kan daarbij gaan om een volledige scan van je systeem en om een zogenaamde ‘quick scan’.

Kijken we naar de volledige scan van het systeem, dan blijkt Norton daar 121 minuten over te doen en Bitdefender 110 minuten. Daarbij valt op dat Bitdefender 4 keer zoveel items scant.

De quick scan duurde bij Bitdefender met 338 seconden 2 keer zo lang als bij Norton. Dus met Norton ben je in het laatste geval een stuk sneller klaar.

De uitgebreide scan duurt bij Bitdefender het kortst, terwijl er 4 keer zoveel bestanden worden gescand als bij Norton. Bij de korte scan is Norton 2x sneller.

Vertragen Norton en Bitdefender je systeem?

Heb je beveiligingssoftware draaien op je systeem, dan is het belangrijk om te weten of dit je systeem erg vertraagt.

Bekijk je het gebruik van bronnen op je apparaat, dan blijkt Bitdefender die bronnen net iets zwaarder te belasten.

Ook AV-Comparitives test op vertraging. Er wordt daar gelet op zaken als het downloaden van bestanden, browsen van websites, kopiëren van bestanden, opstarten van programma’s en installeren/de-installeren van applicaties.

Het totaalgemiddelde van deze acties leverde zowel Bitdefender als Norton de hoogst mogelijke score op bij de AV-Comparitives. Vertraging is er dus nauwelijks.

Daarbij waren de relatief ‘zwakste’ punten bij Bitdefender het kopiëren van bestanden en het openen van applicaties. Norton was het ‘zwakst’ bij het installeren van applicaties.

Bitdefender en Norton vertragen nauwelijks volgens AV-Compartives. Relatief het langzaamst bij Bitdefender: kopiëren van bestanden en openen applicaties. Bij Norton: installeren applicaties.

Conclusie: Norton of Bitdefender?

Het blijkt niet zo makkelijk om verschillen te ontdekken tussen Norton en Bitdefender. De beveiliging die beide pakketten bieden is bijzonder groot. Ook de impact op je apparaat is niet om van wakker te liggen. Toch kan onze review je misschien verder helpen bij de keuze voor één van deze pakketten.

Kies voor Norton als je:

  • het voordeligste pakket zoekt voor een beperkt aantal apparaten
  • ruim de tijd wilt krijgen om het pakket uit te proberen
  • de meest perfecte score in realtime beveiliging wenst

Kies voor Bitdefender als je:

  • het pakket op meer dan 5 apparaten wilt gebruiken
  • tijdens een scan van je systeem snel de meeste bestanden wilt scannen
  • aan 30 dagen geld-terug garantie wel genoeg hebt

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL