JBL Charge 5 Review


Voor- en nadelen

  • Uitstekend geluid met een haast voelbare bas
  • Enorm volume, want 40 watt
  • Zeer lange speelduur van 20 uur
  • Waterdicht en stofdicht
  • Goed bereik met streamen door bluetooth 5.1
  • Fijne powerbank om je telefoon aan op te laden terwijl je streamt
  • Geen koppeling mogelijk met oudere modellen
  • Geen fysieke equalizer ingebouwd

JBL Charge 5

De draagbare speakers van JBL zijn erg populair. Zet je de verschillende modellen op een rij naast elkaar, dan zie je 7 speakers staan. Ze lopen op in grootte.

De JBL Charge 5 staat daarbij precies in het midden. Hij ziet er mooi uit, maar werkt hij ook goed?

We hebben voor jou nauwkeurig de reviews van testers en gebruikers gelezen en laten je hier lezen wat zij ervan vinden.

Speelduur van de Charge 5

Een positief punt waar iedereen het over eens is betreft de speelduur. Die is met 20 uur dan ook fantastisch lang. Of je hem nu mee naar buiten neemt of tijdens een huiskamerfeest gebruikt, 20 uur is altijd meer dan genoeg.

Je komt dan ook in de reviews geen klachten tegen over de oplaadtijd. Weliswaar is die met 4 uur niet heel kort, maar de energie voor 20 uur muziek moet natuurlijk wel ergens vandaan komen.

De JBL Charge 5 kenmerkt zich door de erg lange speelduur van 20 uur en een acceptabele oplaadtijd van 4 uur.

Koppelen met voorgangers?

Een nadeel dat ook door de meeste gebruikers werd opgemerkt gaat over de koppeling die je met andere speakers kunt aanbrengen. Je koppelt draadloos, waarbij allebei de speakers over PartyBoost moeten beschikken.

Bij de Charge 5 is deze functionaliteit ingebouwd, maar zijn voorganger de Charge 4 koppelt draadloos met JBL Connect+. Deze systemen werken niet met elkaar samen, zodat je de Charge 5 niet draadloos kunt koppelen aan zijn voorganger.

Dat stelt verschillende gebruikers teleur. Vooral als je de Charge 4 ook nog op je kamer hebt staan is het jammer dat hij niet met de Charge 5 kan worden gecombineerd.

Dit weegt nog zwaarder als je van plan was om deze 2 geluidskanonnen samen te gebruiken op een feest dat je wilt geven

De JBL Charge 5 met PartyBoost kan niet draadloos samenwerken met zijn voorganger, omdat die over JBL Connect+ beschikt.

Niet bang zijn voor nattigheid

Weer een voordeel: de JBL Charge 5 is helemaal waterdicht. Ook stofdicht trouwens en dat is nieuw ten opzichte van de Charge 4. Veel mensen zijn blij met dit IP67-certificaat.

Je kunt er in de regen mee lopen en hem onder de douche gebruiken. Ook is het niet erg als er tijdens een feest een glas bier, limonade of een cocktail overheen gaat. Hij is en blijft waterdicht en je wast hem dus gemakkelijk weer schoon.

De JBL Charge 5 is waterdicht en nu ook stofdicht. Heel fijn dat er van alles overheen kan gaan qua nattigheid.

Equalizer en tweeter

Iedereen is zwaar onder de indruk van het mooie geluid dat uit de Charge 5 komt. Soms vinden mensen de bas iets te nadrukkelijk. Zo vroeg iemand zich af waarom er geen equalizer in de bedieningsapp zit.

Een andere gebruiker vertelde dat hij met de equalizer in Spotify de bastonen heel nauwkeurig had bijgesteld. Dit leverde hem een perfect geluidsbeeld op.

Bij de Charge 5 is nu ook een 20 millimeter dome-tweeter ingebouwd. Die had zijn voorganger nog niet. Het betere geluidsbeeld dat hierdoor ontstaat is door de gebruikers goed opgemerkt.

De JBL Charge 5 geeft een prachtig geluid. Mede door de toegevoegde dome-tweeter. Is de bas jou te zwaar, regel die dan met een equalizer in je muziekapp, bijvoorbeeld Spotify.

Betere bluetoothversie

Af en toe wordt ook enthousiast gesproken over het draadloze bereik dat je met deze nieuwe Charge 5 hebt.

In de speaker zit bluetooth 5.1 ingebouwd en dat betekent een flinke verbetering ten opzichte van bluetooth versie 4.2 die in de Charge 4 zat.

Het grootste voordeel is dat je veel verder weg kunt lopen van je speaker terwijl het streamen net zo krachtig blijft doorgaan. Handig dus als je op een groot feest rondloopt of als je een flinke tuin om je huis hebt waar je aan het snoeien bent.

Het veel grotere bereik met bluetooth 5.1 in de JBL Charge 5 duikt af en toe ook op als positief punt in de reviews van gebruikers.

Flinke power

Ook de kracht van het geluid maakt veel gebruikers blij. Voorganger Charge 4 strooide al een vermogen van 30 watt over je uit. Maar de Charge 5 heeft nu zelfs een vermogen van 40 watt meegekregen van zijn ontwikkelaars.

Het nog grotere uitgangsvermogen van 40 watt wordt door velen gewaardeerd.

Gaat niet glibberen

Zet je de Charge 5 naast zijn voorganger dan ziet hij er stoerder en iets groter uit.

Daarbij heeft het ontwerp rubber ribbeltjes aan de onderkant gekregen. Dit blijkt heel goed te werken tegen wegglijden. Verschillende gebruikers maakten hier lovende opmerkingen over.

Dankzij de nieuwe rubber ribbeltjes aan de onderkant glijdt de JBL Charge 5 niet makkelijk meer weg.

De kleine lettertjes..

Wil je de kwaliteit en het geluid nog wat deskundiger benaderen, bedenk dan dat JBL zijn speakers in verschillende fabrieken laat produceren. De meeste van die factories staan in China, een enkele in Vietnam.

Afhankelijk van de fabriek waar de Charge 5 wordt geproduceerd krijgt hij in de kleine lettertjes een toevoeging als ‘tl’ of ‘nd’ mee. Diverse testers en gebruikers leggen uit dat er tussen die speakers kleine verschillen zitten.

Zo is het geluid van de ene variant soms helderder dan dat van de andere. Ook de uitrollende bastonen kunnen een fractie verschillen.

Daarnaast blijkt het zo te zijn dat in de ene versie de conussen van papier zijn en in de andere versie van plastic. Het plastic blijkt veiliger als het op waterbestendigheid aankomt. Het papier zorgt voor betere middentonen in het geluidsbeeld.

Ben je dus een echte geluidsfreak, dan kan het geen kwaad om op internet eerst nog wat meningen hierover te lezen.

Kleine materiaalverschillen tijdens de productie van de JBL Charge 5 kunnen zorgen voor verschillen in prestatie. Let daarom op toevoegingen als ‘tl’ of ‘nd’ en lees hierover de meningen.

De Charge 5 draadloos koppelen

Vrijwel alle gebruikers koppelen de Charge 5 draadloos aan hun telefoon. Dit blijkt erg soepel te werken.

Een enkele gebruiker meldde problemen bij haar poging om de Charge aan haar laptop te koppelen. Ben je dit ook van plan, probeer dan vooraf informatie te vinden over de mogelijkheid hiertoe.

De JBL Charge 5 draadloos koppelen aan je telefoon gaat moeiteloos. Koppelen aan een laptop blijkt soms moeilijk te zijn.

Even je telefoon opladen

Wanneer je muziek streamt vanaf je telefoon is dat ook een aanslag op de telefoonaccu. Gelukkig heeft de Charge 5 in opgeladen toestand voor 20 uur stroom aan boord.

Die gebruik je meestal niet in 1 keer. Er blijft daarom genoeg energie over om je telefoon mee op te laden. Het blijkt dat veel gebruikers dit doen. Ze zijn erg blij met de ingebouwde powerbank.

Met zijn ingebouwde powerbank vult de JBL Charge 5 ook eenvoudig de accu bij van je telefoon.

Voor wie is de JBL Charge 5 geschikt en voor wie minder?

Je wilt een draagbare speaker hebben die je overal mee naartoe kunt nemen? In dat geval is de JBL Charge 5 een prima speaker voor jou.

Hij zit precies in het midden van het segment draagbare speakers dat JBL op de markt brengt. Met zijn gewicht van bijna 1 kilo is hij makkelijk in de hand mee te nemen.

Wil je liever een draagbare speaker voor aan je schouder, dan is een groter model voor jou meer geschikt. Kies dan bijvoorbeeld voor de JBL Xtreme 3.

De Charge 5 is er speciaal voor gemaakt om overal zijn werk te doen. Zonder stopcontact en desnoods in de stromende regen. Er zit geen lichtshow ingebouwd.

Is die voor jou belangrijk, dan kom je eerder uit bij de partyboxen van JBL. Die zijn vooral bedoeld voor gebruik tijdens de wat drukkere feesten.

Ze kunnen niet goed tegen water want ze zijn slechts spatwaterdicht. Bovendien werken ze korter op een acculading. Daar staat tegenover dat je ze ook direct op het stopcontact kunt aansluiten.

Verplaatsen van een partybox is een stuk lastiger want ze zijn best zwaar.

Kortom: de JBL Charge 5 koop je als je onbezorgd wilt genieten en luisteren terwijl de speaker ergens in jou buurt ligt.

Eindoordeel

De JBL Charge 5 is een uitstekend geslaagde opvolger van de Charge 4.

De bijgeplaatste tweeter, het sterkere volume en de verbeterde bluetooth versie maken er een speaker van die nog beter functioneert.

Met zo’n speaker ga je graag op pad en kun je ook kleine party’s met vrienden en vriendinnen beleven.

Ga je voor het grotere werk met ook een lichtshow dan moet je bij de partyboxen van JBL zijn.

Het is wel jammer dat je de Charge 5 niet kunt koppelen met de oudere modellen. Maar voor het dagelijkse draagbare gebruik met een perfect geluid is de Charge 5 een uitstekende keuze.

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL