RompslompvsJortt

De vergelijking

Zelf een boekhouding opzetten vergt best veel tijd. Bovendien moet je over een bepaalde hoeveelheid financiële kennis beschikken.

Om jou die zorg uit handen te nemen zijn er diverse administratieprogramma’s ontwikkeld.

Kijk je naar Rompslomp en Jortt, dan zijn dit allebei programma’s waarmee je als kleine ondernemer al kunt starten. Ben je eenmaal met je bedrijf op weg, dan groeien deze boekhoudprogramma’s gewoon met je mee.

Toch verschillen de programma’s nog weleens in hun werking. Zo tref je sommige bewerkingen wel aan bij het ene pakket en bij het andere niet.

Je moet ze dus echt goed vergelijken om er achter te komen welk administratiepakket het beste bij jouw onderneming past.

Om je met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij Rompslomp en Jortt voor je naast elkaar gezet.

Rompslomp en Jortt: De overeenkomsten

Wanneer je op de websites van Rompslomp of Jortt inlogt, is het goed om te weten dat beide aanbieders op beveiligingsgebied niet optimaal scoren.

Sommige beveiligingsopties die samenhangen met de internetverbinding, worden door hen niet optimaal benut.

Je onderneming laten groeien en deze boekhoudpakketten gebruiken, is goed mogelijk. Het aantal klanten en facturen dat je kunt invoeren is namelijk onbegrensd.

Je kunt vanuit beide pakketten ook offertes versturen.

Bijlagen toevoegen kan ook en je kunt de lay-out gebruiken van het eigen briefpapier.

Handig is ook de koppelingsmogelijkheid met een cloud. Beide programma’s bieden je de mogelijkheid om je bedrijfsgegevens op te slaan in zo’n virtuele wolk op internet.

Een factuur uitdraaien in een andere taal? Dit kan in beide boekhoudprogramma’s moeiteloos.

Rompslomp en Jortt kun je ook allebei benaderen met een mobiele interface.

Rompslomp versus Jortt: De verschillen

Rompslomp Jortt
Aantal verschillende abonnementsprijzen 3 2
De prijs die je betaalt € 0,00 tot 25,00 € 0,00 tot 29,50
Offertes online ondertekenen  
(Pro-pakket)
Afdrukcentrale aansturen  
Applicaties koppelen met API  
Factureren in vreemde valuta  
Ritten, uren, voorraden bijhouden  

Hoeveel betaal je ervoor?

We beginnen bij de kosten voor het gebruik van de boekhoudprogramma’s.

Beide programma’s bieden gratis een eenvoudige basisversie van hun pakket aan. Je gaat dus pas betalen als je extra functies wilt gebruiken.

Rompslomp onderscheidt hierbij 3 verschillende prijsniveaus. Je kunt namelijk kiezen voor een ‘Plus’, ‘Pro’ of ‘Premium’ abonnement. De prijzen die je betaalt bedragen 5, 15 of 25 euro per maand.

Bij Jortt kozen ze voor 2 verschillende prijsniveaus. Het pakket ‘Compleet’ kost 17,50 euro en ‘Plus’ kost 29,50 euro per maand.

Op beide websites van de aanbieders staat per pakket duidelijk opgesomd wat je krijgt.

Rompslomp en Jortt kennen allebei een gratis versie van hun pakket plus respectievelijk 3 en 2 betaalde versies.

Offertes online laten ondertekenen

Offertes uitsturen via Jortt of Rompslomp is natuurlijk makkelijk. Nog fijner is het als je ze ook online kunt laten ondertekenen.

Om zo’n akkoord op een betrouwbare manier te verkrijgen, moet je boekhoudprogramma erop zijn ingericht. Jortt biedt deze mogelijkheid niet aan, maar bij Rompslomp kan het wel.

Alleen moet je bij Rompslomp dan wel gaan betalen. De mogelijkheid van online akkoord gaan met offertes is namelijk opgenomen in het Pro-pakket. Dit kost je dus 15 euro per maand.

Online akkoord gaan met offertes is bij Jortt niet mogelijk, maar kan bij Rompslomp wel bij afname van het Pro-pakket.

De SEPA incasso’s

Europese incasso-opdrachten aanbieden bij je bank; in de eerste plaats moet je dan een overeenkomst met jouw bank hebben gesloten. Maar daarnaast moet jouw boekhoudpakket die mogelijkheid ook ondersteunen.

Bij Europese incasso’s wordt gebruik gemaakt van het SEPA-systeem. Zowel Rompslomp als Jortt bieden de SEPA-mogelijkheid aan.

Bij Rompslomp maakt deze mogelijkheid deel uit van het Premium-pakket en kost je dus 25 euro per maand.

Jortt heeft de SEPA incassomachtigingen opgenomen in het Plus-pakket. Dit kost je dus 29,50 euro per maand.

Europees incasseren met SEPA kan bij Rompslomp en Jortt. Maar Jortt is met 29,50 euro duurder dan de 25 euro die je bij Rompslomp betaalt.

Bankomgeving koppelen aan je pakket

De betalingen die bij jouw bank zijn binnengekomen koppelen aan je boekhoudpakket? Het kan zowel bij Rompslomp als bij Jortt.

Vanuit je digitale bankomgeving verwerkt jouw boekhoudpakket alle door klanten verrichtte betalingen. Fouten door handmatig inboeken worden op zo’n manier vermeden.

Door de digitale koppeling van bankomgeving en administratiepakket, gaat de verwerking van betalingen ook razendsnel. Bij Rompslomp neem je hiervoor een Pro-pakket van 15 euro en bij Jortt kies je het pakket Compleet voor 17,50 euro.

Bankbetalingen digitaal koppelen bij Romslomp is met 15 euro goedkoper dan bij Jortt waar je 17,50 euro betaalt.

Kan je ook periodieke facturen versturen?

Periodiek facturen verzenden kost altijd een hoop werk. je kunt dit ook automatisch doen vanuit je boekhoudpakket, mits deze dienst wordt ondersteund.

Inderdaad ondersteunen zowel Rompslomp als Jortt deze optie. Je kunt zelf de intervallen instellen en de facturen worden dan automatisch verstuurd.

De kosten voor het gebruiken van deze dienst verschillen wel per pakket. Bij Jort betaal je er niets voor, terwijl je bij Rompslomp het Premium pakket á 25 euro per maand moet afnemen.

Periodieke facturen versturen kan bij Jortt gratis en maakt bij Rompslomp afname van een Premium pakket van 25 euro per maand noodzakelijk.

Inlezen van te betalen facturen

Scannen en opnemen in je boekhouding van te betalen facturen is ook erg handig. Ook nu is het weer de vraag of je boekhoudpakket dit ondersteunt.

Inderdaad doen Jortt en Rompslomp dit allebei, maar de abonnementskosten die je moet betalen verschillen van elkaar.

Bij Romslomp betaal je 5 euro voor het Plus pakket. Bij Jortt is hier een Compleet pakket voor nodig van 17,50 euro per maand.

Inlezen van te betalen facturen kan bij Rompslomp veel goedkoper (5 euro, Plus pakket) dan bij Jortt (17,50 euro, Compleet pakket.

Klanten die met iDeal betalen

Heb jij veel klanten die online betalen voor producten of diensten, dan is iDeal een handig systeem.

Beide pakketten ondersteunen dit, alleen tegen verschillende condities.

Bij Rompslomp is hier namelijk een Pro pakket van 15 euro voor nodig, terwijl deze optie bij Jortt gratis wordt ondersteund.

Bij Rompslomp moet je voor iDeal 15 euro betalen (Pro pakket), terwijl het bij Jortt gratis is.

Creditcard of PayPal betalingen

Het gebruik van PayPal en de creditcard wordt ook door beide pakketten ondersteund. Wel zie je ook hier weer een verschil in prijs.

Bij Rompslomp is het Pro pakket nodig en betaal je dus 15 euro. Bij Jortt valt dit onder het Compleet pakket van 17,50 euro per maand.

Het pakket met PayPal en creditcard betalingen is met 17,50 euro bij Jortt iets duurder dan bij Rompslomp waar je 15 euro betaalt.

Papieren correspondentie verzenden

Soms zijn er klanten die nog steeds offertes en facturen op papier willen ontvangen. Heb je een grote klantenkring dan kan dit veel extra werk opleveren.

Om deze klus niet al te zwaar te maken kun je een afdrukcentrale aanschaffen. Die print de correspondentie automatisch voor je uit, stopt de brief in een envelop, frankeert deze en maakt hem daarmee klaar voor verzending.

Dit is natuurlijk alleen een handige methode als je boekhoudpakket de aansturing van zo’n afdrukcentrale ondersteunt. Jortt biedt hiervoor ondersteuning, Romslomp niet.

Jortt kan desgewenst een afdrukcentrale aansturen, Rompslomp niet.

Andere applicaties combineren met je administratiepakket

Je administratiepakket koppelen aan andere softwareapplicaties binnen je bedrijf? Sommige softwarepakketten ondersteunen dit en andere niet.

Het onderling communiceren door de verschillende softwarepakketten vindt plaats met behulp van een API (Application Programming Interface).

Zo’n API kan beschikbaar worden gesteld door de makers van het boekhoudpakket. Romslomp heeft geen API maar bij Jortt is hij wel beschikbaar.

Rompslomp stelt geen API voor softwarekoppeling beschikbaar, Jortt heeft hem wel.

Facturen in vreemde valuta uitsturen

Heb je misschien overzeese klanten, dan kan het nog weleens voorkomen dat die een factuur in hun eigen valuta willen ontvangen.

Denk hierbij aan Amerikaanse dollars, Japanse yen of Britse ponden.

Sommige administratiepakketten bieden je de mogelijkheid om een factuur in andere valuta te verzenden. Bij het opstellen van zo’n factuur wordt de euro tegen de geldende dagkoers naar de andere muntsoort omgerekend.

Je vindt deze mogelijkheid terug bij Rompslomp. In het Jortt boekhoudprogramma zit hij niet verwerkt.

Bij Rompslomp kun je factureren in vreemde valuta, bij Jortt kan dit niet.

Ritten, uren en voorraden

Een rittenregistratie, een urenregistratie en je voorraden beheren? Bij Rompslomp kan het allemaal mits je ervoor betaalt.

Voorraadbeheer doe je met een Pro pakket van 15 euro. De uren en ritten houd je al bij met een Plus pakket van 5 euro.

Zijn dit kosten die je in jouw bedrijf vaak boekt, dan zijn het handige opties die je niet terugvindt in het Jortt boekhoudpakket.

Ritten, uren en voorraden kun je tegen betaling bijhouden in Rompslomp, maar niet in Jortt.

Extra gebruikers toegang geven

Tot slot het aantal gebruikers dat een account kan krijgen binnen het administratieprogramma.

Is dit er slechts 1 of bestaat de mogelijkheid om voor meerdere gebruikers eigen gebruikersrechten aan te maken.

In dat geval kan elke gebruiker in een softwarematige omgeving werken die aan hem of haar is toebedeeld.

Rompslomp en Jortt bieden allebei deze mogelijkheid. Zo kun je bijvoorbeeld de boekhouder en een assistent allebei met hun eigen rechten hun werkzaamheden laten doen.

Bij Rompslomp hangt hier echter wél een kostenplaatje aan. Kies je voor het Plus pakket van 5 euro, dan krijgt 1 extra gebruiker toegang. Kies je voor Pro á 15 euro, dan kun je een onbeperkt aantal gebruikers toevoegen.

Bij Jortt ligt dit heel anders. Daar is de toegang voor meerdere gebruikers helemaal gratis.

Meerdere gebruikers toestaan kost bij Rompslomp geld, maar is bij Jortt inclusief en dus gratis.

Conclusie: Rompslomp of Jortt?

Lees je de voorgaande review, dan stuit je best op veel verschillen.

Een aantal opties worden door het ene pakket wel ondersteund en door het andere pakket niet.

Ook zijn er mogelijkheden die binnen het ene boekhoudpakket gratis worden aangeboden en bij het andere pakket geld kosten.

Soms bieden beide pakketten dezelfde mogelijkheid aan voor verschillende prijzen.

Het is dus zaak om vooraf na te gaan welke functies voor jou van belang zijn.

Kom je met de functies die je nodig hebt uit bij het duurste pakket, dan rekent Jortt dus 4,50 euro meer per maand dan Romslomp.

Kies voor Rompslomp als je:

  • met het duurste abonnement graag het voordeligst uit wilt zijn
  • offertes ook digitaal wilt kunnen laten ondertekenen
  • geregeld facturen wilt verzenden in vreemde valuta
  • verwacht geen koppeling met andere software via een API nodig te hebben

Kies voor Jortt als je:

  • geregeld periodieke facturen verstuurt
  • zonder kosten iDeal wilt gebruiken
  • een afdrukcentrale wilt kunnen aansturen
  • applicaties wilt kunnen koppelen met een API

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL