Samsung Galaxy BudsvsSamsung Galaxy Buds Plus

De vergelijking

Draadloze oortjes: welk merk geeft je het meeste luisterplezier?

Welk model past goed in je oren? Hoe zit het met de batterijduur, de prijsverhouding en het bedieningsgemak?

Misschien twijfel jij nog over jouw keuze. In deze rubriek vergelijken we twee toonaangevende modellen van bekende merken.

In dit geval zijn dat de Samsung Galaxy Buds en hun opvolger, de Samsung Galaxy Buds+.

Om je op weg te helpen, keken wij wat Samsung zelf over deze modellen zegt. Ook lazen we verschillende reviews en geven we ons eigen oordeel.

Samsung Galaxy Buds en Samsung Galaxy Buds+: de overeenkomsten

Er zijn heel wat overeenkomsten tussen deze modellen, maar ook flink wat verschillen. Laten we beginnen met de overeenkomsten.

Uiterlijk en gewicht

Leg je ze naast elkaar, dan zie je zowel wat het doosje (de case) als de oortjes (de buds) betreft geen verschil.

Pas na flink zoeken valt op dat er in het doosje van de Buds+ enkele knopjes zijn toegevoegd, terwijl de oortjes in vergelijking met de ‘gewone’ Buds over een extra microfoon beschikken. Die details vallen niet op.

Verder zijn de Buds+ iets zwaarder: om precies te zijn 0,3 gram. Dat verschil voelt niemand.

Beide modellen zijn vrijwel identiek qua hoe ze eruit zien en wat ze wegen, dus hier hoef je je keuze niet van af te laten hangen.

Waterbestendigheid

Beide modellen zijn wat je noemt ‘spatwaterdicht’.

Dat wil zeggen je kunt er gerust mee door de regen rennen (fietsen, wandelen, enz.) en ook kunnen ze er tegen dat jij zweet. Maar zwemmen of ermee onder de douche staan is een slecht idee.

Wat waterdichtheid betreft, zijn beide modellen identiek, ze zijn beide spatwaterdicht.

Geluidsweergave

De puur functionele stereo-geluidsweergave is in beide gevallen goed, al zij er wel verschillen te vinden in kwaliteit en beleving (waarover verderop meer). Er is bij beide modellen volume-begrenzing ingebouwd, voor wie dat wil.

Geen van beide beschikt over extra ruisonderdrukking.

Samsung Galaxy Buds en Samsung Galaxy Buds+: de verschillen

Geluidskwaliteit

De good old Galaxy Buds hebben een 1-weg luidspreker, terwijl de Buds+ met woofer en tweeter over een 2-weg speakersysteem beschikken.

Ben je van het type ‘als er maar geluid uitkomt’ dan zal het je niet uitmaken. Maar voor muziekliefhebbers zit hier toch wel degelijk een fors verschil in klankdynamiek en -daardoor- muzikale beleving.

Uit respect voor het oudere model zullen we zeggen dat de Buds+ winnen op punten, maar eigenlijk wordt hier een muzikale knockout uitgedeeld.

Wil je de beste geluidskwaliteit? Dan zijn de Buds+ de enige juiste keuze.

Batterijduur en oplaadtijd

Beide Galaxy-modellen hoeven zich niet te schamen wat de accuduur betreft: ten opzichte van veel andere merken doen ze het goed.

Maar, we zien hier wel levensgrote verschillen tussen de gewone buds en de opgepluste versie.

De gewone geven je zes uur lang luistertijd, met nog 7 uur reservecapaciteit in het doosje. De Buds+ houden het maar liefst 11 uur vol, met 11 uur extra als reserve in hun doosje. Opgeteld een verschil van 9 uur.

Opladen kan bij beide draadloos, maar niet in hetzelfde tempo. De gewone buds hebben een kwartier nodig voor 100 minuten speelduur. De Buds+ hebben duidelijk meer power: ze geven je in 3 minuten al 60 minuten speelduur.

Wat batterijduur en oplaadtijd betreft hebben we een overduidelijke winnaar: de Buds+.

De prijs

Het oudere model van de Galaxy Buds is nog steeds populair en met een prijs van rond de 100 euro zal dat ook zeker nog een tijd zo blijven. Het nieuwere broertje (of zusje, wat jij wilt), de Buds+, kost bij veel webshops al gauw 30 tot 50 euro meer.

Wat de kosten betreft, is de keuze vrij simpel: wil je de goedkoopste, dan kom je bij de Galaxy Buds zonder de + uit.

Connectiviteit en aansluitingen

Beide modellen zijn snel en makkelijk te verbinden met je smartphone (of een ander apparaat), al kan het zijn dat oudere apparaten wat meer moeite kosten.

Dat ligt dan niet per se aan je oortjes.

Dat we de connectiviteit toch bij de verschillen zetten, heeft te maken met de extra opties die de Buds+ bieden: je kunt ze met liefst 8 apparaten in je omgeving verbinden. Bijvoorbeeld met je laptop, om naar muziek te luisteren, terwijl je tegelijkertijd de berichtjes van je smartphone hoort binnenkomen en kunt bellen.

Extra features

Het zal je niet verrassen: het nieuwere en duurdere model, de Buds+, heeft een aantal extra features aan boord waar je bij z’n voorganger vergeefs naar zult zoeken. Bijvoorbeeld dat je met een druk op de knop op een van je oortjes direct verbonden bent met Spotify.

Daarbij maakt het niet uit waar je telefoon zich bevindt: in je jas, in je sporttas of in de keukenla.

Ook kun je Buds+ beter aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren, bijvoorbeeld wat betreft de bedieningsknoppen en het gebruik van de spraakassistent. Ook handig: de batterij-indicatie, die bij de Buds+ goed is af te lezen.

Wat betreft extra features, kom je zeker bij de Buds+ uit.

Conclusie de Buds of de Buds+?

Zet je beide Samsung-modellen naast elkaar, dan spreekt er 1 feit duidelijk in het voordeel van de originele Galaxy Buds: de prijs.

Die is beduidend lager dan die van de Buds+. Maar dat is dan ook gelijk ongeveer het enige pluspunt.

Qua geluidskwaliteit, batterijduur, oplaadsnelheid, aansluitmogelijkheden en extra features -onder meer wat betreft bedieningsgemak- zeggen wij: kies de Galaxy Buds+.

Weinig geld te besteden en niet erg kieskeurig?

Dan zijn de gewone Galaxy Buds zeker geen miskoop. In alle andere gevallen: zorg dat je ergens een paar tientjes extra vandaan haalt en ga voor de extra kwaliteit van de Galaxy Buds+!

Kies de Galaxy Buds als:

  • Je het goedkoopste model wilt
  • Je de geluidskwaliteit niet super belangrijk vind

Kies de Galaxy Buds+ als:

  • Je de beste geluidskwaliteit, oplaadtijd en aansluitmogelijkheden hebt
  • Je een echte muziekliefhebber bent

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL