Sonos BeamvsBose Soundbar 500

De vergelijking

Wanneer we twee soundbars vergelijken uit dezelfde prijsklasse, is het altijd spannend waar de verschillen zitten.

Zowel bij de Sonos Beam als bij de Bose Soundbar 500 lag de prijs bij introductie tussen de 400 en 500 euro. De Bose Soundbar 500 was hierbij de duurste van de twee.

Beide soundbars schitteren door hun uitgekiende design, maar hebben verschillende maten. Ook inwendig is er verschil.

Misschien vraag jij je af welke van deze twee soundbars je het beste kunt kiezen?

Om jou met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de Sonos Beam en Bose Soundbar 500 voor je naast elkaar gezet.

Sonos Beam en Bose Soundbar 500: De overeenkomsten

De Sonos Beam en Bose Soundbar 500 zijn allebei losse soundbars die je eenvoudig bij je tv kunt neerzetten.

Je kunt ze zowel los gebruiken als draadloos inpassen in respectievelijk een Sonos of Bose geluidssysteem.

Met beide soundbars maak je direct contact met Spotify Connect. Ook zijn zowel de Sonos Beam als de Bose Soundbar 500 compatible met Apple AirPlay 2.

Je Sonos of Bose soundbar eenvoudig bedienen? Moeiteloos, want beide soundbars voeren jouw spraakopdrachten via Google Assistant of Amazon Alexa direct uit.

Het geluid van de soundbars past erg mooi in de ruimte. De Sonos Beam en Bose Soundbar 500 zorgen namelijk allebei voor een imposant surround geluid.

De aansluitmogelijkheden op beide soundbars stemmen voor een belangrijk deel overeen.

Zo zijn ze beide uitgerust met HDMI ARC voor optimale communicatie met je tv. Bovendien beschikken ze over een digitaal optische aansluiting.

Ook passen ze allebei moeiteloos in je wifi-netwerk en zijn ze beide uitgerust met een multiroom functie.

Tenslotte beschikken beide soundbars over 3 audio kanalen, verzorgen ze een virtual surround sound en ondersteunen ze Dolby Digital.

Sonos Beam versus Bose Soundbar 500: De verschillen

Het design dat jij het mooiste vindt

Natuurlijk zijn er ook verschillen. Om te beginnen het uiterlijk.

Zowel de Sonos Beam als de Bose Soundbar 500 hebben de vorm van een losse soundbar. De Bose Soundbar 500 is alleen een stuk platter en meer rechthoekig van vorm.

De Sonos Beam is met 65,1 centimeter zo’n 15 centimeter korter en ook wat ronder afgewerkt.

De Bose Soundbar 500 is met zijn 4,4 centimeter hoogte weer bijna 2,5 centimeter platter dan de Sonos Beam. Je kunt hem daardoor ook makkelijk onder je tv schuiven.

Sonos Beam vs Bose Soundbar 500

De Bose Soundbar 500 heeft een platter en langgerekter design dan de Sonos Beam.

Bluetooth of wifi?

Natuurlijk zijn er nog meer verschillen. Bijvoorbeeld op het gebied van aansluitmogelijkheden.

Alleen de Bose Soundbar 500 beschikt naast wifi ook over bluetooth.

Hiermee kun je dus direct muziek naar de soundbar toe streamen vanuit je telefoon of tablet. Met versie 4.2 loopt je bereik tot maximaal 9 meter.

Bij de Sonos Beam is rechtstreeks streamen niet mogelijk. Daar verloopt elk contact via je wifi-netwerk.

Alleen de Bose Soundbar 500 beschikt over bluetooth 4.2. Naar deze soundbar kun je dus rechtstreeks streamen.

De verwerking van spraakopdrachten

De spraakopdrachten waarmee je de soundbars kunt bedienen worden opgevangen door ingebouwde microfoons.

Er wordt door de bouwers van soundbars een groot belang aan gehecht dat deze microfoons ook jouw opdrachten horen wanneer de muziek hard aan staat.

Bij de Sonos Beam zijn daartoe 5 microfoons ingebouwd. Bij Bose gingen ze nog een stapje verder. Daar bouwden ze maar liefst 8 speciaal ontworpen microfoons in.

Bovendien is het geven van stemopdrachten bij de Bose Soundbar 500 met een extra aardigheidje omgeven.
Daar geeft een intelligent lichtbalkje namelijk aan of de spraakmodule luistert, nadenkt of spreekt. Zo weet je altijd direct of je spraakopdracht is opgepikt.

Door bij de Bose Soundbar 500 spraakcommando’s met een slim lichtbalkje te combineren, functioneert deze spraakmodule nog gebruiksvriendelijker dan bij de Sonos Beam.

Multiroom opties op de Sonos Beam en Bose Soundbar 500

Zowel de Sonos Beam als de Bose Soundbar 500 beschikken over een multiroom functie.

Bij de Sonos Beam is deze een stuk uitgebreider. Zo is het mogelijk om de Sonos Beam met maximaal 32 audiozones te combineren.

Niet dat we verwachten dat je gebruik zult maken van zoveel mogelijkheden, maar het is toch nuttig het even te vermelden.

De Sonos Beam kun je ook paren met een andere Beam om een stereo set te vormen. Dit is een multiroom optie die de Bose Soundbar 500 niet heeft.

De Sonos Beam beschikt over uitgebreidere multiroom functies dan de Bose Soundbar 500.

Aansluitingen, connectiviteit en kalibratie

Tot slot is het nuttig om nog een paar verschillen in aansluitings-, connectiviteit- en kalibratiemogelijkheden te noemen.

Als enige van de twee beschikt de Bose Soundbar 500 over een USB-poort. Die kun je gebruiken om de soundbar mee te updaten.

De Sonos Beam beschikt over DLNA connectiviteit waarmee je binnen je netwerk bestanden kunt delen met audio apparaten van verschillende merken.

De Bose Soundbar 500 maakt geen gebruik van deze techniek. Ook UPnP AV-ondersteuning, waarmee je draadloos gegevens kunt sturen naar een ander apparaat met eigen UPnP AV-ondersteuning, is alleen bij de Sonos Beam ingebouwd.

In de manier waarop je de soundbar met zijn omgeving kalibreert, vormt Bose een absolute uitblinker. Wanneer je de soundbar aanschaft wordt de ADAPTiQ headset meegeleverd.

In combinatie met de Bose Music-app kalibreer je hiermee de soundbar tijdens de installatie. Dit leidt tot een perfecte harmonie met de omgeving.

De Sonos Beam beschikt over extra connectiviteit zoals DLNA en UPnP AV-ondersteuning. Kalibreren is bij de Bose Soundbar 500 met extra zorg omgeven. Hiertoe wordt een speciale headset meegeleverd.

Conclusie: Sonos Beam of Bose Soundbar 500?

Met zoveel kwaliteiten in twee verschillende soundbars wordt het moeilijk kiezen.

Het design van de Bose Soundbar 500 lijkt door zijn unieke platte vorm iets exclusiever. Maar dat blijft natuurlijk een kwestie van smaak.

De aanwezigheid van bluetooth op de Bose Soundbar 500 is wel een pré. Voor jezelf, je visite of voor je kinderen wordt het erg gemakkelijk om een paar nummers vanaf de telefoon of tablet naar je soundbar te streamen.

Rond spraakopdrachten functioneert de Bose Soundbar 500 ook iets gebruiksvriendelijker.

Op het gebied van multiroom is de Sonos Beam weer een stukje sterker. Dit geldt ook voor de extra connectiviteit als DNLA en UPnP AV-ondersteuning waarover de Sonos Beam beschikt.

Op het terrein van kalibratie is de Bose Soundbar 500 het meest geavanceerd.

Wat is voor jou het meest belangrijk? Bepaal rustig je keuze.

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL