De vergelijking
Sonos Beam vs Playbar: Vergelijk direct
Sonos Beam | Sonos Playbar | |
Accuduur | Kabel connectie vereist | Kabel connectie vereist |
Geluid | 5 speakers | 9 speakers |
Design | 65cm wijd, 10cm diep, 7cm hoog | 90cm wijd |
Gewicht | 2,8kg | 5,4kg |
Wall mount | ||
HDMI Aansluiting |
Twee mooie soundbars met elk zo hun specifieke eigenschappen. De Sonos Beam en Sonos Playbar liggen daarbij wel in een verschillende prijscategorie. Zo is de Sonos Playbar bijna de helft duurder dan de Sonos Beam. Toch zijn beide home cinema speakers van uitstekende kwaliteit.
Logisch, want je betaalt er immers honderden euro’s voor. De vraag is natuurlijk welke van deze soundbars het beste aan jouw eisen voldoet. Om je te helpen bij het antwoord op deze vraag, hebben we voor jou de Sonos Beam vs Sonos Playbar naast elkaar gezet.
Sonos Beam vs Sonos Playbar: De overeenkomsten
Beide speakers hebben het design van een soundbar. Ze produceren een compleet geluid uit één apparaat. Met geluidsweergave aan de voor- en achterzijde zorgen beide soundbars voor een surround effect.
Ze ondersteunen allebei het signaal voor Dolby Digital, waarbij ook een fysieke uitbouw naar 5 extra speakers en een subwoofer mogelijk is. Door hun multiroom functie kunnen ze draadloos gekoppeld worden met speakers in andere ruimtes.
Verder kunnen zowel de Sonos Beam als de Sonos Playbar via een internetkabel en draadloos via wifi worden aangesloten op je thuisnetwerk.
Tv aansluiting
De Sonos Playbar is al wat langer op de markt. Ondanks zijn hoge kwaliteit, merk je dit aan de mogelijkheden op deze soundbar. Een belangrijk punt hierbij is de manier waarop je de soundbar kunt aansluiten op je tv.
De Sonos Playbar beschikt voor het aansluiten op je tv enkel over een digitaal optische aansluiting. Die is goed voor het doorgeven van audio in hoge kwaliteit. Maar het inregelen van het volume op de Sonos Playbar is hierdoor bijvoorbeeld minder eenvoudig.
Voice control
Meer en meer apparaten kun je tegenwoordig bedienen met voice control door middel van bijvoorbeeld Siri, Alexa en Google Assistent.
Ook de nieuwere Sonos Beam is geschikt voor het gebruiken van voice commands met deze drie spraakbesturingsapplicaties. Voor Apple’s Siri heb je uiteraard wel een iPhone of iPad nodig.
De Sonos Playbar heeft deze optie van zichzelf niet. Je kunt daarentegen wel de benodigde apparatuur aan de speaker koppelen om dit mogelijk te maken, zoals een Amazon Echo apparaat of een Google Assistant interface.
Geluidskwaliteit
Als het gaat om geluidskwaliteit toont de Sonos Playbar iets betere resultaten dan de Beam. Dit komt waarschijnlijk door de 9 speakers die deze soundbar aan boord heeft. Vooral muziek wordt op een bredere wijze de ruimte in gestuurd.
Daar staat tegenover dat de nieuwere Sonos Beam meer geluidstechnieken heeft. Hij is daarmee in staat om de muziekeffecten succesvol te manipuleren.
Dit laatste zorgt ervoor dat de Sonos Beam vooral bij filmgeluiden sterk scoort. Wél kunnen de automatisch toegepaste technieken soms wat minder goed van toepassing zijn op gesproken woord.
Extra features
Ook de aanwezigheid van andere extra’s laat zien dat de Sonos Beam moderner is en gebouwd met geavanceerdere technologie.
Alleen deze soundbar beschikt over DLNA, wat het mogelijk maakt om via het thuisnetwerk bestanden uit te wisselen met audioapparaten van een ander merk.
Ook UPnP AV-ondersteuning is zo’n nieuwe techniek. Hiermee kun je informatie naar de Sonos Beam sturen vanuit elk ander apparaat dat ook over een UPnP AV-mogelijkheid beschikt.
Spotify Connect op de Sonos Beam maakt het mogelijk om direct contact te leggen tussen je premium Spotify account en jouw soundbar. Tenslotte maakt de AirPlay functie het mogelijk om muziek te streamen naar allerlei iDevices in je omgeving.
Vooral door al deze extra mogelijkheden wordt het verschil in leeftijd tussen de Sonos Beam en de Sonos Playbar behoorlijk zichtbaar. De Sonos Playbar beschikt immers over geen van deze technieken en is ondanks de goede kwaliteit eigenlijk maar een standaard speaker.
Video: Sonos Playbar vs Sonos Beam
Conclusie: Sonos Playbar vs Sonos Beam
De Sonos Beam en Sonos Playbar zijn kwalitatief hoogwaardige soundbars uit een verschillend bouwjaar.
Waar de Sonos Playbar vooral fysiek beschikt over een geweldig geluid, komt de Sonos Beam heel dicht bij met zijn modernere geluid technologie.
Alleen met de Sonos Beam heb je een HDMI aansluiting, de voice control functie en kun je de speaker verbinden met jouw favoriet muziekstreaming dienst.
Daar staat tegenover dat de Sonos Playbar iets groter is en daardoor over iets meer uitstraling beschikt.
Beide speakers kunnen aan de muur gemonteerd worden. Daarentegen is de Sonos Playbar daar meer geschikt voor dan de Sonos Beam.