Sonos BeamvsSonos Playbase

De vergelijking

Zijn ze eigenlijk te vergelijken, de Sonos Beam en Sonos Playbase?

De Sonos Beam is immers een soundbar, terwijl de Sonos Playbase de vorm heeft van een plateau.

Voor de laatste betaal je bovendien anderhalf keer zoveel als voor de Sonos Beam.

Maar goed, beide producten produceren natuurlijk een schitterend geluid. En daar gaat het in deze vergelijking om!

We letten op de geluidskwaliteit, verbindingsmogelijkheden, uitbreidingsmogelijkheden en de manier waarom je beide apparaten bedient.

Weet jij ook nog niet welke van de twee je het best kunt kiezen? Om jou met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de Sonos Beam en Sonos Playbase voor je naast elkaar gezet.

Sonos Beam en Sonos Playbase: De overeenkomsten

Beide producten zijn er voor bedoeld om het geluid van je tv of van een ander apparaat met veel kwaliteit je huiskamer in te sturen.

Dat is zowel bij de Sonos Beam als bij de Sonos Playbase uitstekend gelukt.

Je kunt beide apparaten met een kabel op je netwerk aansluiten, maar ze beschikken ook allebei over een ingebouwde wifi-mogelijkheid.

Ook de digitaal optische aansluiting is op beide home speakers aanwezig.

Multiroom audio met draadloze verbindingsmogelijkheid wordt ondersteund en AirPlay voor draadloos streamen naar iDevices is bij beide ingebouwd.

Door de ingebouwde DNLA-techniek kun je zowel met de Sonos Beam als met de Sonos Playbase binnen je netwerk bestanden delen met audio apparatuur van een ander merk.

Beide apparaten kun je met extra speakers uitbouwen tot een hoogwaardige 5.1 installatie.

Sonos Beam en Sonos Playbase: De verschillen

Een soundbar versus een soundbase van Sonos

Het eerste grote verschil tussen de twee is natuurlijk de vorm.

De Sonos Beam is een soundbar met bescheiden maten. Hij meet 65,1 x 6,8 x 10 centimeter.

Kijk je naar de Sonos Playbase, dan zie je een mooi vormgegeven plateau. Dit plateau is zo’n 7 centimeter breder dan de Sonos Beam en 1 centimeter dunner, maar reikt tot 38 centimeter in de diepte.

Ook qua gewicht is er een flink verschil. De Sonos Beam is met 2,8 kilo eenvoudig met één hand te verplaatsen. Wil je de Sonos Playbase ergens anders neerzetten, dan til je 8,6 kilo op.

Sonos Beam vs Sonos Playbase

Verplaatsen van de Sonos Playbase doe je natuurlijk niet zo gauw. Anders dan bij de Sonos Beam zet je er namelijk je tv bovenop.

Die tv mag trouwens niet zwaarder wegen dan 35 kilo. Wel even iets om rekening mee te houden voordat je de Sonos Playbase koopt.

De Sonos Beam is een soundbar die je los neerzet. De Sonos Playbase is gemaakt om een tv van maximaal 35 kilo bovenop te zetten.

Hoogwaardige surround tegenover technisch perfecte stereo

Wanneer je een soundbar of soundbase van Sonos aanschaft, ga je natuurlijk voor een optimaal geluid.

Beschik je over een iPhone of iPad, dan kun je beide speakers perfect aan de omgeving aanpassen met Trueplay. Na toepassing van deze app is de geluidsweergave merkbaar beter.

Toch is er een verschil in het geluidsbeeld van enerzijds de Sonos Beam en anderzijds de Sonos Playbase.

Als compacte soundbar beschikt de Beam over veel ingebouwde geluidssoftware. Zijn makers hebben hem bovendien een surround weergave meegegeven.

Die zit er bij de Sonos Playbase niet op. Het geluidsbeeld is hier stereo, maar wel van een uitzonderlijk hoge kwaliteit.

Dit is het gevolg van de 10 ingebouwde digitale D-klasse versterkers, die hun output via 10 verschillende drivers de ruimte inspelen.

De drivers zijn deels midrange, deels tweeter en 1 woofer. Alle 10 zijn ze specifiek ontworpen voor de Sonos Playbase.

De Sonos Playbase voorziet niet in surround zoals de Sonos Beam wel doet. Maar de ingebouwde geluidstechnologie zorgt voor stereo van zeer hoge kwaliteit.

Enkel een digitaal optische aansluiting of ook HDMI erbij?

Velen zullen de keuze die Sonos bij de Playbase maakte voor het aansluiten op de tv wat spijtig vinden.

Zo kun je bij de Sonos Beam kiezen tussen HDMI en digitaal optische aansluiting, terwijl de Sonos Playbase alleen in de digitaal optische aansluiting voorziet.

Dat maakt het aansluiten en inregelen van de Sonos Playbase wat ingewikkelder, terwijl de afwezigheid van HDMI ten koste gaat van de flexibiliteit in aansluitmogelijkheden.

Het is wel mogelijk om gebruik te maken van een HDMI converter voor je Sonos Playbase. Maar dit brengt dus wel extra kosten met zich mee.

De Sonos Playbase beschikt niet over HDMI maar wel over een digitaal optische aansluiting. Op de Sonos Beam tref je beide aansluitmogelijkheden aan.

Besturing door apps en met je stem

Qua bediening en direct toepasbare apps beschikt de Sonos Beam over meer mogelijkheden dan de Sonos Playbase.

Zo is bij de Sonos Beam Spotify Connect standaard ingebouwd. Heb je een premium account, dan kun je daar dus rechtstreeks gebruik van maken.

Ook de Sonos Playbase kun je door je Spotify app laten besturen. Dit moet je dan wél doen via een ander apparaat uit jouw Sonos netwerk.

Hetzelfde geldt voor het bedienen met je stem. De Sonos Beam beschikt over een ingebouwde Google Assistant en Alexa stembesturing.

De Sonos Playbase kun je ook wel met spraak besturen. Alleen heb je daar een ander apparaat uit je Sonos netwerk voor nodig, dat hiertoe over de Google Assistant of Alexa besturing moet beschikken.

Directe stembesturing en verbinding maken met je Spotify premium account doe je met de Sonos Beam. Bij de Sonos Playbase heb je er als tussenstap een ander apparaat uit je Sonos netwerk voor nodig.

Conclusie: Sonos Beam of Sonos Playbase?

Bij de Sonos Beam staan vooral flexibiliteit en het gebruiksgemak voorop.

Zo beschik je over HDMI en digitaal optisch, waarmee je hem eenvoudig aansluit op je tv of ander apparaat.

De soundbar laat zich gemakkelijk verplaatsen en ook direct met de stem besturen.

Daarbij is deze soundbar een stuk goedkoper dan de Sonos Playbase.

Die stelt daar echter een zeer hoge kwaliteit aan ingebouwde geluidstechnologie tegenover.

Het geluid dat uit de Sonos Playbase komt wordt gevormd door maar liefst 10 ingebouwde digitale D-klasse versterkers. Die sturen 10 afzonderlijke drivers aan, waaronder ook een woofer.

De Sonos Playbase is ook groter en vindt een mooie plek onder je tv. Daar geeft hij jouw tv een geperfectioneerde sound.

Dat is op zichzelf iets om uitvoerig van te genieten, het is alleen geen surround geluid.

Kijk je vaak naar films en zoek je vooral het bioscoopgevoel, bedenk dan dat de Sonos Beam de soundbar is met het surround geluid. Wat voor ons dan een logische keuze lijkt.

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL