Sonos RoamvsJBL Charge 5

De vergelijking

Op deze pagina vind je een uitgebreide bespreking van twee draagbare speakers van de bekende merken JBL en Sonos. Hieronder staat een handig overzicht van de eigenschappen van beide speakers en worden de verschillen tussen de twee besproken. Door deze informatie te lezen, kun je een weloverwogen keuze maken en optimaal genieten van de vele mogelijkheden die de JBL Charge 5 en de Sonos Roam bieden.

JBL Charge 5 Sonos Roam
Merk JBL Sonos
Accuduur 20 uur 10 uur
Bestendigheid IP67-Waterbestendig en stofdicht IP67-Waterbestendig en valbestendig
Topfunctie JBL Partyboost Trueplay Tuning Technologie
Afmetingen 22 x 9,6 x 9,3 16,8 x 6,2 x 6
Gewicht 0,96 kg 0,43 kg
Kleuren 9 6
Overig Design Award Winner 2022 en beschikt over powerbank

Sonos Roam en JBL Charge 5: De overeenkomsten

In beide gevallen gaat het om een draagbare speaker die met bluetooth is uitgerust.

De speakers zijn stofdicht en waterdicht en hebben daarvoor het IP67 certificaat gekregen. Je kunt er mee onder de douche gaan en ook tot 1 meter diep mee onder water zwemmen.

Hun energie halen deze bluetooth speakers uit een oplaadbare accu.

Zowel de Sonos als de JBL kun je bedienen via een app en met knoppen op het apparaat.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de Sonos Roam en de JBL Charge 5?

Eerder noemden we de eigenschappen van de Sonos Roam en JBL Charge 5. Gezien het belangrijk is om te weten wat nou precies de verschillen zijn tussen de speakers, gaan we hier wat meer op in. De volgende verschillen komen aan bod: geluidskwaliteit, bediening, prijs en garantie, accuduur en design. De enige overeenkomst tussen de twee speakers is dat ze beide waterbestendig zijn. 

Sonos Roam vs JBL Charge 5: accuduur

De JBL Charge 5 presteert hier beter dan de Sonos Roam, vooral op het gebied van batterijduur. De JBL Charge 5 heeft namelijk een batterijduur van 20 uur, wat twee keer zo lang is als de 10 uur van de Sonos Roam. Bovendien kan je je smartphone opladen via de USB-poort van de JBL, wat handig is als je bijna geen batterij meer hebt. De JBL-speaker kan op zijn beurt opgeladen worden via USB-C, en een volledige oplaadbeurt duurt 4 uur.

De Sonos Roam heeft dus een kortere batterijduur en kan opgeladen worden met een meegeleverde USB A-C kabel en adapter of een draadloze oplader voor Sonos. Een USB-oplading laadt de batterij tot 50% op in 1 uur, terwijl draadloos opladen 2 uur duurt.

JBL Charge 5 vs Sonos Roam: het design

Laten we beginnen met de grootte en het gewicht van de speakers. De Sonos Roam is iets kleiner en lichter dan de JBL Charge 5, wat je kunt terugvinden in het overzicht van eigenschappen bovenaan de pagina. Desalniettemin zijn beide speakers van goede kwaliteit en gemakkelijk mee te nemen en te verplaatsen.

Het design van de JBL Charge 5 is stoer en robuust, met knoppen bovenop om de muziek te bedienen. Het heeft zelfs de Design Award van 2022 gewonnen, en is herkenbaar aan de siliconen bumpers en het opvallende JBL-logo. Het is verkrijgbaar in negen verschillende kleuren.

Wat betreft de Sonos Roam, deze handige speaker kan zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden. Het design is strak en de speaker voelt solide aan. Het is netjes afgewerkt en kan tegen een stootje. De Sonos Roam beschikt ook over knoppen om de speaker te bedienen en is verkrijgbaar in zes kleuren.

Sonos Roam vs JBL Charge 5: geluidskwaliteit

De JBL Charge 5 heeft een mooi, helder en krachtig geluid. Op normaal volume klinkt de muziek goed en zelfs wanneer de speaker op 3 meter afstand staat. Organiseer je een feestje? Dat is geen probleem voor de JBL Charge 5 dankzij de PartyBoost. Hierdoor kun je andere JBL-speakers verbinden, maar dan moeten ze wél beschikken over dezelfde PartyBoost functie. 

De Sonos Roam beschikt over een hele handige functie: Automatische Trueplay tuning. De microfoon van de Sonos wordt als het ware gebruikt om de omgeving te detecteren zodat het geluid altijd optimaal klinkt. Buiten, in een open omgeving, klinkt de speaker bijvoorbeeld iets luider en bombastischer, terwijl binnen, in een stuk kleinere omgeving de speaker wat gecontroleerder en fijner klinkt. Desondanks valt op dat sommige Bluetooth-speakers in deze prijsklasse zich meer richten op het bereik van de lagere tonen. Zo bieden de speakers van JBL en Sony meer vermogen in de lage frequenties.

JBL Charge 5 vs Sonos Roam: bediening

De Sonos Roam kan op verschillende manieren worden bediend, namelijk via Wi-Fi, Bluetooth, Airplay 2 en Google Assistant. Alle instellingen en functies van de speaker kunnen natuurlijk ook worden bediend vanuit de Sonos-app. Handig: in elke ruimte van het huis kan je verschillende muziek opzetten. Wil je muziek afspelen via Spotify, Apple Music of Deezer? Dat is geen probleem voor deze speaker. Meldt de speaker aan in de Google Home-app om gebruik te kunnen maken van Google Assistant. Tenslotte kun je met spraakbediening de Roam vragen om de muziek harder of zachter te zetten, te stoppen met afspelen of een bepaald nummer of radiostation af te spelen. 

Natuurlijk kun je de JBL Charge 5 ook makkelijk verbinden met draadloze Bluetooth streaming. Dat kan zelfs met twee smartphones of tablets met luidspreker. Koppelen gaat dus makkelijk en zonder app. De bediening van de JBL Charge spreekt eigenlijk voor zich. Wil je meerdere JBL speakers verbinden met elkaar? Volg dan de volgende stappen:

  1. Verbinden
  2. Muziek afspelen
  3. Druk op de verbindingsknop 
  4. Wacht op verbinding
  5. Et voilà

JBL Charge 5 vs Sonos Roam: de prijzen en garantie

Het prijsverschil is niet enorm, maar bestaat wel. Het gaat eigenlijk om een paar tientjes. De JBL Charge koop je al gauw voor 157,99 euro terwijl de Sonos Roam 199 euro kost. Op alle producten van JBL zit 2 jaar garantie. Dat geldt ook voor alle Sonos producten.

Het uitgangsvermogen dat je zoekt

Een speaker koop je voor het geluid. Beide draadloze speakers brengen een geluid voort dat gerust van topklasse mag worden genoemd. Wel is er een flink verschil in volume.

Zo kun je de Charge 5 gemakkelijk bombarderen tot het middelpunt van een feest. Met zijn uitgangsvermogen van 40 watt laat hij zich goed horen.

De kleinere Sonos geeft een uitstekend geluid, maar dit is wel een stuk minder hard. Perfect om rustig naar te luisteren, maar minder geschikt voor de drukte van een feest.

Met de functie Trueplay pas je het geluid dat uit de speaker komt eenvoudig aan op de akoestiek van de omgeving.

De kleinere Sonos Roam klinkt erg mooi maar is minder luid dan de JBL Charge 5 met zijn 40 watt volume. Trueplay kalibreert de Sonos met zijn omgeving.

Groot of klein, vet cool of gestileerd?

Ter vergelijking: de JBL meet 22,3 x 9,4 x 9,65 centimeter en de Sonos 5,9 x 6,2 x 16,8 centimeter.

Groter betekent ook zwaarder.

De Charge 5 weegt met zijn 960 gram dan ook ruim 2 keer zo zwaar als de Roam die slechts 400 gram weegt.

De kleine Sonos zet je op zijn zijkant neer en schuif je eventueel met enige moeite in je broekzak.

De Charge 5 staat op zijn lange kant en past in geen geval in je zak. Hij heeft een robuust uiterlijk, terwijl de Sonos Roam er juist wat meer gestileerd uitziet.

De grotere JBL Charge 5 weegt met zijn 960 gram ruim 2 keer zo veel als de Sonos Roam. De Charge staat op zijn lange kant, de Roam staat als een torentje.

Heb jij al Sonos in huis?

Allebei de fabrikanten maakten voor hun draadloze speaker een andere keuze.

De JBL-speaker functioneert volledig autonoom en speelt enkel muziek af via bluetooth. Hij is vooral bedoeld om mee te nemen. In je huis, maar vooral wanneer je op stap gaat.

Met PartyBoost kun je hem koppelen aan alle andere JBL speakers die ook beschikken over PartyBoost.

De Sonos is vooral aantrekkelijk voor kopers die thuis al Sonos apparatuur hebben staan. Je kunt de Roam namelijk ook inpassen in je wifi-netwerk.

Zodra je met de speaker thuiskomt wordt hij naadloos opgenomen in je Sonos-systeem. Bovendien heeft dit als voordeel dat je over je hele Sonos-netwerk via bluetooth tracks kunt afspelen.

De Roam luistert naar stembediening en je kunt er ook AirPlay 2 op gebruiken. Al deze extra features maken de draagbare Sonos eigenlijk tot een smart speaker.

Met wifi, stembediening, AirPlay 2 en opname in je Sonos-netwerk is de Sonos Roam eigenlijk een smart speaker. De JBL Charge 5 is vooral bedoeld om mee te nemen. Met PartyBoost koppel je hem aan andere JBL-speakers met PartyBoost.

Lekker lang en zorgeloos luisteren

Luisteren in vrijheid naar al je tracks of die van je vrienden en vriendinnen. Niets is eigenlijk leuker dan dat.

Je wilt je dus geen zorgen hoeven maken over de afspeelduur van de bluetooth speaker. Zowel bij Sonos als bij JBL zit je wat dat betreft goed.

De Roam van Sonos houdt het namelijk 10 uur vol. Lang genoeg dus voor een gezellige dag of nacht.

Toch ontzorgt de JBL je nog wat meer. Deze speaker houdt het namelijk 20 uur vol op 1 acculading.

Trek je er met de Charge 5 op uit, dan kun je er dus een gezellige dag met een gezellige nacht van maken.

De speelduur op volle accu van de JBL Charge 5 is met 20 uur 2 keer zo lang als die van de Sonos Roam.

De accu opladen

Hoe laad je de accu eigenlijk op?

Beide speakers beschikken hiertoe over een USB-C-poort.

Maar de Roam heeft ook op dit punt nog iets extra’s. Je kunt hem namelijk ook draadloos laden met een Qi-lader.

Zowel de JBL Charge 5 als de Sonos Roam laden via USB-C. De Roam laadt ook draadloos met Qi.

Welke speaker kan jij het beste kopen? De Sonos Roam of JBL Charge 5

De JBL Charge 5 heeft een winnend ontwerp en een indrukwekkende batterijduur. Aan de andere kant is de Sonos Roam qua design een eenvoudige speaker, maar biedt wel veel mogelijkheden en voordelen dankzij het Sonos-ecosysteem. Het hangt af van wat je zoekt.

Wil je een Bluetooth-speaker met goed geluid? Dan kun je beter kijken naar JBL. Maar als je op zoek bent naar meer bedieningsmogelijkheden zoals WiFi, Bluetooth, Airplay 2 en Google Assistant evenals draadloos opladen en alle voordelen van het Sonos-ecosysteem, dan is de Roam een goede keuze!
Kies voor de Sonos Roam als je:

  • zoekt naar klein met een hoogwaardige sound
  • al beschikt over andere Sonos apparatuur
  • niet van plan bent om met de speaker feesten aan te sturen

Kies voor de JBL Charge 5 als je:

  • zoekt naar draagbaar met een hoogwaardig en hard uitgangsvermogen
  • vaak met je draadloze speaker op stap wilt gaan
  • op feesten mensen wilt laten genieten van jouw tracks

Sonos Roam vs JBL Charge 5: Veelgestelde vragen

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de Sonos Roam en JBL Charge 5?

De belangrijkste verschillen tussen de Sonos Roam en de JBL Charge 5 zijn: accuduur, het design, de geluidskwaliteit en bediening

Wat is het prijsverschil tussen de twee speakers?

Grofweg 40 euro. De JBL is te verkrijgbaar voor 157,99 euro. De speaker van Sonos koop je voor 199. 

Wanneer kan je het beste een Sonos Roam kopen?

Als je op zoek bent naar een speaker dat draadloos kan worden opgeladen en zorgt voor optimaal geluid in elke kamer, dan is de Sonos Roam de beste optie voor jou. Daarbij kun je de speaker op 4 manieren bedienen en profiteer je van het Sonos-ecosysteem met zijn voordelen. 

Wanneer kan je het beste een JBL Charge 5 kopen?

Geef je niet om zoveel bedieningsopties en wil je makkelijk kunnen verbinden? Kijk dan naar de JBL Charge 5. Deze compacte en stevige speaker kun je verbinden met andere JBL-speakers dankzij de PartyBoost functie en het heeft een groot bereik.  

Wat voor garantie zit er op de producten?

Op zowel producten van Sonos als JBL zit een garantie periode van 2 jaar.

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL