Sonos RoamvsJBL Xtreme 3

De vergelijking

Naast de uitgebreide reeks draagbare speakers van JBL vind je ook speakers van andere merken in dit segment. Een voorbeeld is de Sonos Roam.

Ook deze speaker is geschikt om mee te nemen naar buiten. Met een prijs die iets onder de 200 euro ligt, is hij een paar tientjes goedkoper dan de JBL Xtreme 3.

Natuurlijk beschikt elk van de 2 draadloze speakers over haar eigen specificaties. Die bepalen voor een belangrijk deel hoe je er gebruik van kunt maken.

Vraag jij je af welke van de 2 het beste bij jouw wensen past? Om jou met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de Sonos Roam en JBL Xtreme 3 voor je naast elkaar gezet.

Sonos Roam en JBL Xtreme 3: De overeenkomsten

De speakers zijn allebei draadloos. Je kunt er je muziek naartoe streamen via een bluetooth verbinding. Allebei betrekken ze hun energie uit een oplaadbare accu.

Zowel de Sonos als de JBL zijn waterdicht. Ze beschikken allebei over het IP67 certificaat, waardoor je er zelfs tot 1 meter diep onder water mee kunt zwemmen.

Voor allebei de speakers bestaat een app en je kunt ze ook bedienen met de knoppen die op het apparaat zitten.

Sonos Roam versus JBL Xtreme 3: De verschillen

Omvang en gewicht van de speakers

Aangezien de bluetooth speakers van 2 verschillende merken zijn, vertonen ze ook duidelijke verschillen. Om te beginnen bijvoorbeeld de maat van het apparaat.

De Sonos Roam heeft slechts bescheiden afmetingen. Hij meet 5,9 x 6,2 x 16,8 centimeter.

De Xtreme 3 zie je een stuk duidelijker staan. In omvang meet hij namelijk 29,85 x 13,4 x 13,6 centimeter.

De cijfers vormen allebei een reeks van breedte x diepte x hoogte. Hieruit blijkt dat de Sonos vooral bedoeld is om als een soort ‘paaltje’ op zijn zijkant te staan. De JBL daarentegen staat op zijn brede kant.

Ook het gewicht scheelt aanzienlijk. Waar de Xtreme 3 bijna 2 kilo weegt, hoef je bij de Sonos Roam slechts 400 gram op te tillen.

De Sonos Roam is vergeleken met de brede JBL Xtreme 3 een klein staand paaltje. Met zijn circa 2 kilo is de JBL Xtreme 3 bijna 5 keer zo zwaar.

Hoe draag je de speaker?

Met je meedragen doe je bij de Roam gewoon los in je hand. Bij de Xtreme 3 wordt een draagband meegeleverd waarmee je hem aan je schouder hangt. Als leuke extra zit daar een flessenopener aan.

De Sonos Roam draag je in de hand, de JBL Xtreme 3 draag je met een schouderriem met flesopener aan je schouder.

Formaat en output

Maar wat kun je zeggen over de output van deze speakers?

De kleine Sonos Roam zorgt voor opvallend mooie klanken. Gezien het formaat van deze speaker zijn die klanken niet oorverdovend hard.

Dat is anders bij de Xtreme 3. Met zijn 4 drivers en 2 basradiatoren overstemt hij elk gemiddeld feest. Zonder erbij na te denken zwiep je met deze speaker zomaar 100 watt muziekvermogen de ruimte in.

De tonen van de Sonos Roam zijn mooi maar niet keihard. Het geluid van de JBL Xtreme 3 zorgt voor genoeg power om een gemiddeld feest aan te sturen.

Verschillen in gebruiksdoel van beide speakers

Daaruit blijkt ook al het verschil in benadering door beide producenten.

Kies je voor de Sonos Roam, dan koop je een speaker die voor thuis en eventueel voor buiten is bedoeld. Het is eigenlijk een smart speaker. Dit blijkt uit de voorzieningen die hij aan boord heeft.

Zo kun je hem in je wifi-netwerk hangen, maar je kunt ook kiezen voor streamen via bluetooth. Hij wordt in je Sonos Multiroom systeem opgenomen zodra je thuis komt.

Apple Airplay 2 kan worden gebruikt en de Sonos luistert naar stembesturing. Het gebruik spitst zich vooral toe op de verschillende ruimtes in je huis, maar kan zich ook naar buiten verplaatsen.

De JBL Xtreme 3 heeft geen wifi-connectie aan boord. Hij is bedoeld om volstrekt onafhankelijk te functioneren. Daar komt zijn enorme volume dan nog bij.

Met Partyboost kun je hem koppelen met alle andere JBL speakers die over Partyboost beschikken.

De Sonos Roam is voor kleinschalig gebruik binnen en buiten, functioneert in je wifi-netwerk, werkt met Apple Airplay 2 en luistert naar stembesturing. De JBL Xtreme heeft alleen bluetooth, werkt onafhankelijk en stuurt eventueel een heel feest aan.

Speelduur en manier van opladen

Tenslotte de vraag hoelang de speaker op een volle accu functioneert.

Dat is bij de Sonos 10 uur en bij de JBL speaker 15 uur. Daar zit dus best een flink verschil tussen.

Beide speakers kun je opladen via de USB-C poort. Bij de Sonos is aardig dat je ook draadloos kunt laden met een Qi-lader.

De JBL Xtreme 3 werkt 15 uur op een volle accu en daarmee 5 uur langer dan de Sonos Roam. De Roam kan ook draadloos met Qi-lader worden opgeladen.

Conclusie: Sonos Roam of JBL Xtreme 3?

De Sonos Roam en JBL Xtreme 3 liggen in hetzelfde prijssegment. Ze zijn geschikt om mee naar buiten te nemen en muziek stream je ernaartoe via bluetooth.

Toch voorzien de 2 speakers in een verschillende behoefte.

Kies voor de Sonos Roam als je:

  • muziek wilt horen mooi van toon maar niet al te hard
  • de speaker ook in je wifi-netwerk wilt kunnen opnemen
  • Sonos multiroom, Apple Airplay 2 en stembesturing wilt gebruiken

Kies voor de JBL Xtreme 3 als je:

  • muziek wilt van goede kwaliteit met stevige bastonen die ook heel hard kan
  • met je bluetooth speaker graag op stap gaat met vrienden en vriendinnen
  • zo nodig een heel feest wilt kunnen aansturen met je draadloze speaker

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL