Sony SRS-XB43vsJBL Charge 5

De vergelijking

Met deze speakers van Sony en JBL zetten we 2 populaire partyspeakers naast elkaar.

Je vindt ze in ongeveer hetzelfde prijssegment. Op het moment van schrijven kost de SRS-XB43 149 euro. Hij is daarmee 3 tientjes goedkoper dan de Charge 5.

Bij Sony en JBL gaat het om speakerfabrikanten die op het gebied van geluid hun sporen ruimschoots hebben verdiend. De vraag is dus welke van de 2 draadloze speakers de beste is.

Om jou met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de Sony SRS-XB43 en JBL Charge 5 voor je naast elkaar gezet.

Sony SRS-XB43 en JBL Charge 5: De overeenkomsten

De SRS van Sony en Charge 5 van JBL zijn allebei draagbaar en ontvangen hun muziek via bluetooth.

Als je wilt kun je ze koppelen met wel 100 andere speakers van het hetzelfde merk. Via Sony Party Connect en JBL PartyBoost.

Stroom krijgen ze uit een oplaadbare accu die bij allebei de speakers heel lang voor muziek zorgt.

Om je telefoon of een ander apparaat op te laden, beschikken beide speakers over een geïntegreerde powerbank.

Beide speakers zijn stof- en waterdicht op basis van de IP67 certificering.

Sony SRS-XB43 versus JBL Charge 5: De verschillen

Buitenkant en gewicht van de speakers

Hoewel de speakers een beetje op elkaar lijken is het uiterlijk toch anders. De Charge 5 is min of meer rond, terwijl de SRS-XB43 zijn cilinderachtige vorm afwisselt met 2 hoekige randen.

Daar komt ook het verschil in breedte bij. De JBL meet 22,3 centimeter, terwijl de Sony met 32,5 centimeter een stuk groter is.

Ook in doorsnee is de speaker van Sony zo’n 2,5 centimeter forser. Kijk je naar het gewicht, dan is de SRS-XB43 van Sony met 2,95 kilo zo’n 2 kilo zwaarder dan de JBL Charge.

De Sony SRS-XB43 is met 32,5 centimeter 1,5 keer zo breed als de JBL Charge 5. Ook is hij 2 kilo zwaarder dan de Charge die 0,96 kilo weegt.

Welke bluetooth versie en hoeveel output?

Een draagbare speaker koop je in de eerste plaats voor het geluid. Je stuurt het via bluetooth naar de speaker toe.

Sony is daartoe uitgerust met bluetooth 5.0 en JBL bracht bluetooth 5.1 in haar speaker aan. Het verschil tussen de 2 versies is niet erg groot.

Maar versie 5.1 is iets accurater in het richten van een signaal. Ook is een 5.1-verbinding minder gevoelig voor interruptie dan een 5.0-verbinding.

Belangrijker is de output in watts van beide bluetooth speakers. Daarmee ontlopen ze elkaar niet heel erg veel. Toch levert JBL met 40 watt zo’n 8 watt meer volume dan de Sony speaker.

De bluetooth versie 5.1 bij de JBL Charge 5 is een fractie beter dan bluetooth 5.0 bij de Sony SRS-XB43. Met 32 watt output zit Sony 8 watt lager dan JBL.

De zuiverheid van het geluid?

Maar wattages vertellen je niets over de zuiverheid van het geluid. Op dit terrein ligt Sony een streepje voor.

Het merk claimt namelijk een frequentiebereik van 20 Hz tot 20.000 Hz. Nu is dit vooral theoretisch, want 20 Hz is te laag voor het menselijk oor.

Toch zit Sony daarmee kwalitatief hoger dan de 65 Hz tot 20.000 Hz die JBL voor haar Charge 5 claimt.

Waar het bij een bluetooth speaker om gaat, is de mate waarin zij een coole bastoon laten horen. Als je naar de frequentieclaim van Sony kijkt, lijkt de SRS-XB43 deze weddenschap te winnen.

De Sony SRS-XB43 laat een frequentiebereik horen dat ligt tussen 20 Hz en 20.000 Hz. De JBL Charge 5 brengt geluid voort tussen de 65 Hz en 20.000 Hz.

Drivers, tweeters en radiatoren

De techniek van het geluid kan ook worden afgeleid uit het aantal hoogwaardige speakers dat werd ingebouwd.

Op dat gebied is de Sony SRS-XB43 duidelijk aan de winnende hand. Aan de voorzijde prijken twee mooie vierkante drivers, die aan weerskanten worden ondersteund door een tweeter.

Bovendien zit aan beide uiteinden van de Sony speaker een passieve radiator ingebouwd voor goed doortekend basgeluid.

Natuurlijk is de techniek die JBL toepaste ook hoogwaardig. Daar blijft het aantal ingebouwde eenheden alleen wel beperkt tot 1 driver, 1 tweeter en 2 basradiatoren.

Geluidstechnisch beschikt de Sony SRS-XB43 over 2 keer zoveel drivers en tweeters als de JBL Charge 5 die slechts 1 driver en 1 tweeter heeft. Allebei hebben ze 2 basradiatoren.

Lichtshow op je party

Zowel met 32 watt als met 40 watt kun je een feestje bouwen. Vooral als de speakers een coole bas-output laten horen is succes gegarandeerd.

Toch speelt bij de SRS-XB43 nog een andere factor mee. Deze bluetooth speaker heeft namelijk een complete lichtshow aan boord.

De drivers hebben een lichtje en de tweeters hebben hun lichtjes. Bovendien loopt er aan beide zijden van de speaker een draadverlichting rond het front. Je kunt die verlichting met de muziek synchroniseren.

De ingebouwde lichtshow is een optie die je bij JBL misloopt.

Naast muziek beschikt de Sony SRS-XB43 ook over een mooie lichtshow. De ingebouwde verlichting kun je synchroniseren met de muziek. De JBL Charge 5 heeft dit niet.

Hoe lang houden de speakers het vol?

Tot slot de speelduur op een volle accu. Beide merken zijn hier erg ver in gegaan.

Sony is hierbij de winnaar, mits je de lichtshow niet gebruikt. De draadloze speaker van dit merk kan dan wel tot 24 uur blijven functioneren.

Zet je hem erg hard en laat je de lichtshow meedraaien, dan stopt hij er zo’n 10 uur eerder mee.

Ook bij JBL hoef je niet bang te zijn dat de muziek snel stopt. Op een volle accu geniet je maximaal 20 uur van de muziek.

Zonder gebruik van lichtshow en op gemiddeld volume levert de Sony SRS-XB43 maximaal 24 uur muziek. De JBL Charge 5 houdt het maximaal 20 uur vol.

Conclusie: Sony SRS-XB43 of JBL Charge 5?

Zonder in deze review te spreken van winnaars en verliezers, is het duidelijk dat er tussen beide bluetooth speakers best wel wat verschillen bestaan.

Specificaties als wattage, lichtshow, speelduur en geluidstechniek spelen hierbij een rol.

Kies voor de Sony SRS-XB43 als je:

  • dubbele drivers en tweeters met een breed frequentiebereik belangrijker vindt dan een maximale output
  • je graag een lichtshow op je feestje wilt
  • het prijsvoordeel van enkele tientjes mooi meegenomen vindt
  • een gewicht van bijna 3 kilo in plaats van 1 kilo geen bezwaar vindt

Kies voor de JBL Charge 5 als je:

  • maximale output in watts boven alles stelt
  • graag een lichte speaker in de hand meeneemt
  • de nieuwste bluetooth versie 5.1 een mooi punt vindt
  • een paar tientjes meer betalen geen probleem vindt

Bestel veilig en snel bij de volgende webshops:

Wat vond je van dit artikel?
view: XS SM MD LG XL