De vergelijking
Sony WH-1000XM3 | Sony WH-1000XM4 | |
Accuduur | 30-38 uur, 10 min opladen is 5 uur luistertijd. | 30-38 uur, 10 min oplaad=5 uur |
Geluid | Noise cancelling 40 mm drivers |
Advanced Noise Cancelling 40 mm drivers + Wearing Detection + Latest audio processor (DSEE Extreme) |
Design en comfort | 255 g | 254 g, larger earpads |
Prijs | Bekijk prijs | Bekijk prijs |
Is een nieuwe versie van een product per saldo beter dan zijn voorganger? Vaak wel, maar het ligt natuurlijk ook aan de koper en wat die van het product verwacht. Zo is dat ook met de Sony WH-1000XM3 vs Sony WH-1000XM4 headsets. Zo heeft de XM4 verbeterde noise cancelling en is deze lichter in gewicht. De twee varianten beschikken over dezelfde accuduur, maar de XM4 heeft daarbij wel extra eigenschappen zoals Wearing Detection en een betere audio processor. Neem deze extra’s dus mee in je Sony WH-1000XM4 vs XM3 overweging.
Als het gaat om comfort, heeft de XM4 wel net een streepje voor. De earpads zijn een fractie groter dan bij de XM3, wat toch net wat meer comfort geeft. Lees hieronder onze volledige Sony WH-1000XM4 vs XM3 vergelijking voor alle ins en outs van deze twee headsets en ontdek welke het beste bij jou past.
Sony WH-1000XM3 vs Sony WH-1000XM4: De overeenkomsten
Uiterlijk en grootte
Aangezien deze headsets uit dezelfde serie komen, zien ze er grotendeels hetzelfde uit. De XM3 en XM4 worden geleverd in dezelfde grootte en in dezelfde kleuren. Als je heel scherp bent, zal je misschien wel kleine verschillen opmerken bij de XM4, zoals de iets grotere earpads of de subtiel geïntegreerde nieuwe features.
De Earpads
Beide headsets hebben een over-ear model oorschelp. De headset past dus volledig over je oren heen en dempt zo geluid van buiten af, wat extra versterkt wordt door de noise cancelling functie.
De oorkussens van de XM3 én XM4 zijn gemaakt van imitatieleer en urethaanschuim. Het synthetische leer gaat lang mee – zelfs bij intensief gebruik – en het urethaanschuim verdeelt de druk op je oren en zorgt voor jouw ideale pasvorm.
Spraakassistent
Beide headsets hebben een microfoon die het mogelijk maakt om de spraakassistent van je telefoon, bijvoorbeeld Google Assistent of Siri, te gebruiken via de headset.
Noise Cancelling
Zowel de XM3 als de XM4 staan bekend om de hoge kwaliteit noise cancelling, wat ook hun belangrijkste eigenschap is. Beide hebben een Adaptive Sound Control feature dat omgevingsgeluid detecteert en zich daarop aanpast. Ook zijn de headsets voorzien van een Quick Attention mode: door je hand over een earpad te houden, vermindert tijdelijk het volume en de noise cancelling, zodat je even met iemand in gesprek kunt of iets kunt bestellen zonder de headset af te moeten zetten.
Geluidskwaliteit
Beide headsets gebruiken hyper moderne audio processors, waarmee alles geoptimaliseerd wordt om het beste geluid te krijgen. Let hierbij nogmaals op dat de XM4 geavanceerdere technologie gebruikt dan diens voorganger.
Daarnaast hebben deze headsets een sterke bastoon, wat de luisterervaring nog beter maakt. Je kunt de geluidsinstellingen op een gekoppelde apparaat eventueel aanpassen naar wens.
Verbinding en bediening
De twee headsets hebben een NFC chip waarmee je heel gemakkelijk je headset met je smartphone verbindt: je houdt ze gewoon tegen elkaar aan.
Je kunt de headsets bedienen door middel van een touchpad, een volume regelaar en een aantal andere knoppen. Zo zet je bijvoorbeeld de noise cancelling op de earpads aan. De muziek zet je eenvoudig op pauze door met een vinger op een van de touchpads te tikken en je kunt op deze manier zelfs de telefoon opnemen als je wordt gebeld.
Daarnaast kun je beide headsets zowel via bluetooth als via een kabel gebruiken, zodat je de koptelefoon ook kunt koppelen aan apparaten zonder bluetooth functie.
Sony WH-1000XM3 vs Sony WH-1000XM4: De verschillen
Draagdetectie
Een extra feature van de XM4 is de Wearing Detection functie: het apparaat weet wanneer je deze op je hoofd draagt en wanneer je hem afzet. Dit zorgt ervoor dat de muziek automatisch gepauzeerd wordt wanneer je de headset af zet. Hierdoor gaat de accu langer mee omdat de headset niet onnodig aanstaat. De XM3 headset heeft deze functie niet.
Bluetooth en multi point pairing
Ondanks dat beide headsets een bluetooth functie hebben, is de XM4 hier wel wat geavanceerder in, wat voor een stabielere verbinding en een groter bereik zorgt.
Daarnaast kan de XM4 met meerdere apparaten tegelijk verbinden en automatisch heen en weer schakelen.
Bediening
Naast de bedieningsopties die we eerder besproken, heeft de XM4 nog een extra functie. Deze headset heeft een nieuwe Speak to Chat feature, die je stem herkent en vervolgens automatisch het volume naar beneden aanpast zodat je een gesprek kunt voeren. Bovendien zorgt de Precise Voice Pick-Up technologie voor een verhoogde geluidskwaliteit tijdens gesprekken.
Conclusie: Sony WH-1000XM3 vs Sony WH-1000XM4
De draadloze Sony koptelefoons zijn de meest populaire koptelefoons van het moment vanwege hun aantrekkelijke prijs en hoge kwaliteit.
Met de XM3 is er een goede standaard neergezet door Sony. De XM4 is de verbeterde variant die beschikt over een aantal extra features. Doordat de XM4 de nieuwste technologie gebruikt, is de algehele geluidskwaliteit net wat beter dan bij de XM3.
De XM4 is zeer geschikt om te gebruiken als je onderweg bent, of bijvoorbeeld tijdens het werken of studeren. Dankzij de extra functies kun je je muziek eenvoudig even onderbreken om een kort gesprek te voeren. Heb je dit allemaal niet nodig en ben je bijvoorbeeld op zoek naar een goede headset om te gamen, dan is de XM3 absoluut een goede keuze.
Kies de Sony WH-1000XM3 als:
- Je graag de goedkopere versie wilt
- Je een hoge kwaliteit headset zoekt, zonder teveel poespas.
Kies de Sony WH-1000XM4 als:
- Je de beste bluetooth verbinding wilt
- Je het beste comfort wilt
- Je meer controle wilt over de noise cancelling en volume
- Je je koptelefoon graag met meerdere apparaten tegelijk verbindt
- Je wilt dat je audio meteen stopt zodra je de koptelefoon af doet